Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ulusal Mahkeme, bankacılık vergisinin ihtiyati olarak askıya alınmasını reddetti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ulusal Mahkeme, Kutxabank grubunun – yan kuruluşu CajaSur, Banco Sabadell ve Bankinter aracılığıyla resmileştirilen ve Pedro Sánchez Hükümeti tarafından onaylanan yeni bankacılık vergisinin ihtiyati olarak askıya alınmasının talep edildiği itirazını reddetti. Yargıçlar, telafisi mümkün olmayan bir zararın meydana gelmeyeceğini tahmin ederek, konunun esası, verginin kanuna uygunluğu veya aksi hususları kararlaştırılmadan önce tedbir alınmasına gerek olmadığı kanaatindedir. Tartışmalı yargıçlar, bu verginin gelecekte yasa dışı hale gelmesi durumunda bankaların devletten ödenen tutarları geri alacağını tahmin ediyor. Kayıtlar, verginin yasal olup olmadığına karar vermeden yalnızca varsayımsal hasarı değerlendirdi.


Ulusal Mahkeme, Repsol’un enerji şirketlerine yük olan özel vergiyi talep ettiği ihtiyati askıya alma kararını birkaç ay önce reddettiğinde zaten benzer bir karar almıştı. Şimdi ayrıca, temyiz başvurusunda bulunan bankaların Lüksemburg Mahkemesi’ne ön karar sunulmasını talep etmeleri nedeniyle ikinci bir talep karşısında da kendisini gösterdi. Yani İspanyol mahkemeleri, karar vermeden önce, İspanya’da bankaların elde ettiği gelirleri vergilendiren, faiz marjı ve hizmet komisyonlarından elde edilen verginin yasal rezervi konusunda Avrupa Birliği Adaleti’ni soruşturmuştu.


Geçici olup olmayacağına dair şüpheler



Bu durumda, üç mali kuruluş vergi ödemesini felce uğratmak amacıyla bir ‘hileye’ başvurmuştu. Dolayısıyla bu itiraz, vergi beyanı ve uzlaşma modellerinin tanımlandığı, kanun niteliği taşımayan bir bakanlık kararına karşı yapılmıştı. Bu ilk girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bankalar, yıllık geliri 800 milyon avronun üzerinde olan tüm bankaların vergiye karşı başlattığı diğer yasal girişimlerin başarılı olacağından emin.

Öte yandan bu vergi rakamının geleceğine ilişkin şüpheler sürüyor. Hükümet bunu 2022 ve 2023 yılları için onayladı ancak Sumar’ın liderleri, yeni Hükümet’te yer almaları halinde bunun devamlılığını talep edeceklerini şimdiden belirtmiş durumdalar. Birinci başkan yardımcısı Nadia Calviño, yakın zamanda birkaç banka başkanıyla yaptığı toplantıda Sosyalist Parti’nin bu konuda izlemek istediği strateji konusunda nihai sonuca varamadı.
 
Üst