Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzman deklare etti… Alzheimer ile çabada değerli ipuçları

Leila

Global Mod
Global Mod
Bir nörolog, hafıza kaybı ve Alzheimer hastalığı ile çaba etmek için yarar sağlayabilecek teklifler sunuyor.

Unutkanlık ne vakit daha önemli bir şey haline gelir? Pekala bu değişikliği nasıl geciktirebilir, hatta önleyebiliriz?

Guardian’da yer alan habere göre, nörobilimci Dr. Richard Restak, son kitabı “The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind” ile okuma gözlüğünüzü nereye koyduğunuzu her hatırlayamadığınızda, bunun “yaklaşan kıyametin işareti olduğuna dair lisana getirilmeyen büyük korkuyla” olan çabayı anlatıyor.

Örneğin, bir dükkandan çıkıp arabayı nerede bıraktığınızı hatırlayamamak son derece olağandır. Muhtemelen park ettiğinizde konsantre olamamışsınızdır ve bu niçinle otomobilin pozisyonu beyninizde düzgün bir biçimde kodlanmamıştır.

Ama ya otomobil anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı unutursanız ve sonunda onları buzdolabının ortasında bulursanız? Restak, “Bu çoklukla önemli bir şeyin birinci işaretidir – buzdolabının kapısını açarsınız ve içerideki gazete ya da otomobil anahtarlarınızdır. Bu unutkanlığın biraz ötesinde” diyor.


KARAKTERDEKİ BÜYÜK DEĞİŞİMLER ÖNEMLİ

Belleğin değişkenlik gösterdiğine ve kimi insanların her vakit dağınık kalacağına dikkat çekiyor. Lakin gerçek kırmızı bayrak, karakter dışı görünen bir değişikliktir.

Her vakit hangi kartların oynandığını takip etmekten gurur duyan istekli bir kart oyuncusuysanız ve ansızın bunu artık yapamayacağınızı fark ederseniz, durumunuz araştırmaya kıymet olabilir.

Son vakit içinderda, Lancet’in bunama kurulu tarafınca yapılan araştırmalar, Alzheimer hadiselerinin %40’a kadarının – kalp hastalığı ve biroldukça kanser üzere – sigara içmekten obezite ve ağır içmeye kadar 12 risk faktörünü sonlandırarak önlenebileceğini yahut geciktirilebileceğini öne sürdü.


BUNLARA DİKKAT…

Restak’ın Alzheimer ve bunamayı uzak tutup hafızanızı korumak için hastalarına önerdiği uğraş formları ise şu biçimde;

1. En geç 70 yaşına kadar alkolü bırakın
2. Öğlenden daha sonra kestirin
3. Okumaya devam edin
4. İşitme ve görme duyularınızı denetim ettirin
4. Sosyalleşin

Alzheimer başlangıcı olan hastaların yakınları için de konuşan Restak, “Sevdiğiniz birinin Alzheimer’ı var ise, daima yanılgılar yaparak yahut hafıza kayıplarıyla onları üzmeyin; bunun yerine, onlarla artık oldukları yerde tanışın. Bir anı kıvılcımının kaldığı yerde, tahminen de umut vardır” teklifinde bulunuyor.

Okumaya devam et...
 
Üst