Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanı deklare etti: Dışkınız size ne anlatmaya çalışıyor? Hangi çeşit ve renk daha riskli

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilim insanları ve uzmanlar boşaltım sisteminin insan sıhhati için kritik bir kıymete sahip olduğunu sık sık söylüyor.

Avustralya’da yaşayan uzman Carla Oates da farklı dışkı tiplerini inceleyerek sağlıklı bir bağırsağın ve sindirim sisteminin nasıl çalışması gerektiğine dair dikkat cazibeli bir tahlil yayınladı. Carla Oates, saç, göz, diş ve tırnakların bireylerin genel sıhhat durumuyla ilgili dikkat cazip bilgiler verdiğini söylerken, dışkıların da misal bir gösterge olduğunu lisana getirdi.

Oates, genel olarak 7 farklı dışkı çeşidi olduğunu ve bunlardan ikisinin “sağlıklı” sayıldığını söylerken, tuvalette önemli bir sıhhat sıkıntısına teşkil eden 6 farklı işaret olduğunu da söylemiş oldu. Carla Oates, “Bağırsak hareketleri bizim sağlığımızla ilgili mükemmel bir içgörü sağlar. Sağlıklı bir dışkı, varsayım edilenden hayli daha önemli” sözünü kullandı.


Oates, “Sizin dışkınız aslında her vakit sizinle konuşuyor. Ömür şekli değişiklikleri, sistemsiz beslenme, alkol, gerilim ve porsiyon boyutlarındaki farklar bunu etkiliyor” dedi. Oates, Bristol Üniversitesi’nde 1998 yılında araştırmacılar Stephen Lewis ve Ken Heaten’ın yaptığı Bristol Dışkı Tablosu’na da büyük ehemmiyet verilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Bu tabloda dışkılar 7 farklı kategoriye ayrılırken bunlar da ayrıntılı bir biçimde paylaşılıyor. Bu tabloda sağlıklı bir dışkının sosis ya da yılan formunda olduğunu ve pürüzsüz ya da az pürüzlü olması gerektiği belirtiliyor.

Tuvalet yapılırken dışkının basitçe dışarı çıkması gerektiğini belirten Oates, “Eğer tuvalette oturuyorsanız ve çıkmıyorsa ya da çıkarken zorlanıyorsa bir sorun var demektir. Şayet tuvaletinizi yaptıysanız ancak doluluk hissi geçmiyorsa daha uzun kalmaya çalışmayın. Daha uzun kalmak yerine çabucak sonrasında yeniden deneyin” sözünü kullandı.

Dışkınızdan gelen kokunun da alışık olmadığınız bir koku olması durumunda dikkat etmeniz ve gelişmelere bakmanız gerektiği de belirtilirken, dışkının renginin de kritik bir kıymete sahip olduğu kaydedildi. Oates, “Şekil ve boyutu bir yana dışkınızın rengi de fazlaca kıymetli. Hepimiz kahverengi bir dışkıya ulaşmaya çalışmalıyız” dedi. Oates, simsiyah ve kırmızı renkli dışkıların sorun teşkil ettiğini belirtti.

SAĞLIKLI BİR DIŞKI İÇİN 5 ADIM

Carla Oates, bağırsak sıhhati için 5 teklifte de bulundu. Oates, “Yemeğinizi sindire sindire oturarak yiyin. Ekran karşısında yemek yemeyin ve yemek yerken tez etmeyin” dedi.

Oates, sindirme sürecinin yemeği görüp kokladıktan daha sonra başladığını söylerken, lifli besinlerin da epey kıymetli olduğunu lisana getirdi. Oates, bu sebeple sık sık meyve ve zerzevat yenmesi gerektiğini ve probiyotiklerin de tüketilmesi gerektiğini belirtti. Avustralyalı uzman, günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini de belirtti. Oates, “Dışkılarımızın yaklaşık yüzde 70-75’i su. Ne kadar hayli su içersek dışkımız o kadar yumuşar” dedi.

Fermente besinlerin yanı sıra idman, meditasyon ve nefes tekniklerinin de yapılması gerektiğini belirten Oates gerilim düzeyinin de bağırsak sıhhatini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Sağlıksız bir dışkının da belirtilerini aktaran Oates, “Kabızlık, ishal, karın ağrısı, çok kokulu ve suda yüzüyorsa bu da problem olduğunu gösterir” dedi. Oates ayrıyeten kırmızı ve simsiyah dışkılara da dikkat edilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Okumaya devam et...
 
Üst