Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlar deklare etti: “Telefonlar, beyin tümörüne niye olmuyor”

Leila

Global Mod
Global Mod
Yeni bir araştırmaya bakılırsa; cep telefonu kullanması beyin tümörünün ortaya çıkmasında tesirli değil. Araştırma, cep telefonlarının beyin kanseriyle irtibatlı olmadığını gösterilk evvelki bulguları destekliyor.

Araştırmacılar Birleşik Krallık’ta 1 milyondan fazla hanımın sıhhatini izledi. Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanan bu çalışmadan, Oxford Nüfus Sıhhati ve Memleketler arası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan araştırmacılar, cep telefonu kullanıcılarında beyin tümörü riskinde artış olmadığını bildirdiler.

Çalışmanın muharrirlerinden biri olan Oxford Population Health’in Kanser Epidemiyoloji Birimi’nden Kirstin Pirie bir haber bülteninde, “Bu sonuçlar, olağan şartlar altında cep telefonu kullanmasının beyin tümörü riskini artırmadığına dair biriken ispatları destekliyor” dedi.

UTHealth Houston’daki McGovern Tıp Okulu ve Houston’daki Memorial Hermann Sıhhat Sistemi’nde onkoloji alanında yardımcı doçent olan Dr. Jessica Jones, “Bu çalışma fazlaca kıymetliydi zira 1975-1992 yılları içinde kanser hadiselerinde bir artış gördük” dedi.

1995’ten 2008’e beyin kanseri hadiselerinin arttığını belirten Jones şunları söylemiş oldu: “bu biçimde bir artışa ne sebep olmuş olabilir? bu biçimde diliminde cep telefonlarının kullanması da dahil olmak üzere birkaç eğilim vardı. Bu çalışma o kadar epey hastayı inceledi ki, cep telefonlarının beyin kanserine niye olmadığından emin olabiliriz.”

BULGULAR TEKRAR DE YETERSİZ

Çalışma beyin tümörü olasılığında cep telefonu faktörünü ortadan kaldırıyormuş üzere görünse de çalışmayı yöneten araştırmacılar bulgularının hudutlu olduğu konusunda uyardılar. Araştırmada, telefon kullanıcılarının sırf yüzde 18’inin her hafta 30 dakika yahut daha fazla cep telefonuyla konuştuğu bildirildi. Araştırma muharrirleri, beyin kanseri kuşkusu taşıyanlar ve tedbir almak isteyenler için uzun müddet cep telefonu kullananların hoparlörler kullanarak radyo frekansı dalgalarına maruz kalmalarını azaltabileceklerini de belirtti.

Çalışmanın baş araştırmacısı Joachim Schüz, “bir daha de kâfi ispat olmadığı için ağır olarak cep telefonu kullananlara gereksiz maruziyetleri azaltmalarını tavsiye edebiliriz” dedi.

Daha evvel ABD Etraf Muhafaza Ajansı’nda kıdemli bilim ve siyaset danışmanı olarak nazaranv yapan bir toksikolog olan Lyle D. Burgoon ise cep telefonlarının gerçek kullanılması halinde tümörlere niye olacağına dair hiç bir delil olmadığını söylemiş oldu.

Okumaya devam et...
 
Üst