Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlar “Her Gün Bir Kaşık” Diyor: Hangi Pekmez Neye Yeterli Geliyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
Üzüm, dut, kuşburnu, hurma ve keçiboynuzu… Pekmezin biroldukça çeşidi var. Üstelik sıhhate faydaları da saymakla bitmez. bahsetmiş olduğumiz pekmez çeşitleri içeriğindeki bileşenler yardımıyla kanserden kemik erimesine kadar bir hayli sıhhat problemine karşı koruyor. Uzmanlar pekmezin antioksidan açısından pek varlıklı bir yiyecek olduğunu söylüyor. Pekala, hangi pekmez neye güzel gelir ya da günde ne kadar pekmez tüketmeliyiz? Sizler için öğrendik…


Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu yahut dut üzere tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı ve ardıç meyvesi üzere şekere dönüşebilecek tarım mamüllerinin ezilerek kaynatılmasından elde edilen bir çeşit şuruptur.


Uzmanlar pekmezin içerisindeki vitamin ve minerallerin insan ömrü için çok işlevsel olduğundan sık sık bahsediyorlar. Pekmezde bulunan antioksidanların, beden direncini arttırarak bağışıklık sistemini pekiştirdiği biliniyor. Ayrıyeten öksürüğe de hayli yararı var.


Gelelim asıl soruya: Günde ne kadar pekmez tüketmeliyiz?


Pekmez biroldukça hastalığa faydalı olduğu üzere içerisindeki yüksek şeker oranı ile de çok tüketildiğinde bedene ziyan verebilir. Bu yüzden uzmanlar şeker hastası bireylerin tüketmemesi konusunda uyarıyor. Sağlıklı bireyler ise günde 1 yemek kaşığı pekmez tüketebilirler.


1 yemek kaşığı pekmezin içerisinde…


7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur. Ve sadece 29 kaloridir.


Peki hangi pekmez neye yeterli geliyor?


Demir eksikliğiniz var ise üzüm pekmezi tüketin.



Vücutta demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin üretimi açısından pek kıymet taşır. Şayet demir eksikliğiniz var ise kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve süratli kalp atışı yaşayabilirsiniz.


Öksürük ve teneffüs yolları hastalıkları için keçiboynuzu pekmezi tüketin.


www.buseterim.com.tr

Astım atakları ve bronşit hastalıklarına düzgün geldiği bilinen keçiboynuzu pekmezi, kuru öksürükte düzgün bir balgam söktürücü olabilir.


Sindirim sisteminizi güçlendirmek için hurma pekmezi tüketin.


Hurma meyvesinin suda çözünebilir lif içeriği yüksek olduğundan sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz, hazımsızlık vb.) önlediğini duymuşsunuzdur. Bu durum pekmez çeşidi için de geçerlidir. İstikrarlı bir şeker oranı ile demir eksikliğine de yardımcı olur.


Cinsel sıhhatiniz için karadut pekmezi tüketmelisiniz.


Vücutta cinsel hormonların sağlıklı üretilmesine yardımcı olan manganez bakımından zengindir. Manganez hudut sisteminin işleyişinde, kan pıhtılarının önlenmesinde ve karbonhidratlardan güç üretiminde faydalı bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği kısırlığa, genel yorgunluğa ve kemiklerin zayıflamasına niye olabilir.


Pekmezin neyden yapıldığına bakılırsa içeriği ve besin bedelleri değişiyor. Bu niçinle şayet mümkünse hastalığınıza uygun bir tipini tüketmeniz öneriliyor.


Öte yandan her pekmez çeşidi antioksidan bakımından hayli zengindir. Cildin genç görünmesini ve yaşlanmasını yavaşlatır. Hatta rafine şekere âlâ bir alternatiftir.

Okumaya devam et...
 
Üst