Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzun vadeli parasetamol kullanması kalp krizi riskini artırıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, muadili ibufrene bakılırsa gorece daha az ziyanlı olduğu düşünülen parasetamol bazlı ilaçların kalp krizi ve felç riskini artırdığını ortaya koydu.

İngiltere’nin esaslı eğitim kurumlarından Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, tertipli olarak parasetamol kullanmanın kan basıncını yükselterek kalp krizi ve felç riskini artırdığı belirlendi.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, ilacın uzun vadeli kullanmasının “yeni keşfedilen bir riski” tetiklediğini vurguladı.

Yapılan araştırmalarda, yüksek tansiyon hastası 110 bireyden iki hafta boyunca günde dört kere parasetamol kullanmaları istendi. sonrasındasında ise tıpkı iştirakçiler iki hafta boyunca plasebo haplar kullanmaya devam etti.

YÜZDE 20 ORANINDA ARTIRIYOR

Ortaya çıkan sonuçlara nazaran, ortalama olarak, parasetamol alan kullanıcıların kan basıncının plaseboya kıyasla 4,7 mmHg arttığı belirlendi. Birtakım iştirakçilerde ise bu oran 40’lara kadar çıktı…

Uzmanlar, ortalama artışın kalp hastalığı yahut felç riskini yaklaşık yüzde 20 oranında artırabileceğini vurguladı.

Yapılan araştırmalar kararı, uzmanlar birinci sefer, aslına bakarsan kan basıncını yükselttiği bilinen ibuprofen ile tarihî olarak sağlam bir alternatif kabul edilen parasetamolun benzeri tesirlere sahip olduğunu ortaya çıkardı.

‘KULLANIMI GÖZDEN GEÇİRİLSİN’

NHS Lothian’da klinik farmakoloji ve nefroloji danışmanı olan baş araştırmacı Dr Iain MacIntyre hususla ilgili yaptığı açıklamada, parasatemol kullanmasının tesirleriyle ilgili olarak “Uzun vadede, çoklukla kronik ağrı için nizamlı olarak alan beşerler için yeni keşfedilen risk.” tabirlerinde bulundu.

İngiltere’de her on şahıstan birinin kronik ağrı için nizamlı parasetamol kullandığı ve her üç şahıstan birinin yüksek tansiyonu olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, bulgularının, bilhassa yüksek tansiyonu olan yahut belli kalp hastalığı yahut felç riski taşıyan hastalar için parasetamol kullanmasının gözden geçirilmesine yol açması gerektiğini söylemiş oldu.

‘KADEMELİ DOZ ARTIRIMI ÖNEMLİ’

Çalışmanın baş araştırmacılarından biri olan Edinburgh Üniversitesi’nde Terapötik ve Klinik Farmakoloji profesörü David Webb, “Doktorların, hastaları için düşük dozda parasetamol ile başlamalarını ve dozu kademeli olarak artırmalarını öneriyoruz.” dedi.

Webb, kelamlarına, “Hastalarımızın kimilerinde görülen değerli kan basıncı artışları göz önüne alındığında, sıhhat yetkililerinin, kronik ağrı için parasetamole yeni başlayan yüksek tansiyonlu şahıslarda kan basıncını daha yakından takip etmeleri yararlı olabilir.” sözleriyle devam etti.

Çalışmayı finanse eden İngiliz Kalp Vakfı’nın tıbbi yöneticisi Profesör Sir Nilesh Samani ise “Bu araştırma, parasetamolün nizamlı kullanmasının aslına bakarsanız kalp krizi ve felç riski yüksek olan hipertansiyonlu bireylerde kan basıncını ne kadar süratli artırabileceğini gösteriyor.” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst