Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vajinal Kokunun Giderilmesi ve yinelanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Leila

Global Mod
Global Mod
Vajinanın doğal ve kendine has bir kokusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu kokudan farklı, sıra dışı bir koku duyuyorsanız hijyen alışkanlıklarınızı, kullandığınız eserleri yahut beslenmenizi değiştirerek bu kokudan kurtulabilmeniz mümkün. Gelin, vajinal koku çerçevesinde vajina sıhhatine dair biroldukca sorunun yanıtını alacağınız içeriğimize bir arada bakalım! ????


Kaynak: https://www.healthline.com/health/how…

Vajinal koku, vajinanızdan gelen rastgele bir kokudur. Vajinal kokunuz adet döngünüz boyunca, hamilelik yahut menopoz üzere başka vakit içinderda değişebilir.


Tıpkı baş derisi, göbek deliği, koltuk altlarının olduğu üzere vajinanın da kendine has bir kokusu vardır. Vajinanızın kokusu; su ve besin alımınız, kullandığınız ilaçlar, genel sıhhat durumunuz ve adet döngünüze bağlı olarak değişebilmektedir. Dr. Felice Gersh, yaygın vajinal kokuların bakırımsı, miske misal olduğunu açıklıyor.

‘Kültürümüz bize ne söylemek isterse istesin, bir vajinanın çiçek üzere kokmaması gerekiyor.’

-Searah Deysach, Cinsel bağ eğitmeni


Vajinal dokunuzun doğal salgıları bir koku üretir. Bu büsbütün olağandır.


bir daha de, kimi vakit bu koku olağandan daha kuvvetli gelebilir. Olağandışı vajinal kokunun kimi mümkün niçinleri şunlardır: terlemek, makus hijyen, tampon çıkarmayı unutmak, beslenme, hormonal değişiklikler. Az durumlarda, daha önemli tıbbi sorunlar vajinal kokuya niye olabilir. Örneğin,


  • rektovajinal fistül


  • rahim ağzı kanseri


  • vajina kanseri
Peki, genel olarak vajinal kokuyu engellemek için ne yapabiliriz?


1. Sistemli olarak duş alın.


Kötü koku, yalnızca duşa gereksiniminiz olduğunun bir işareti olabilir! Gersh,

‘Genital bölgeniz ter, meyyit deri ve kir biriktirerek vajinanızın kokusunu etkileyebilir. Tertipli bir hijyen, hoşunuza gitmeyen kokuları önlemeye yardımcı olabilir. Lakin koku fazlacatan yerlemişse ve duş almak için vaktiniz yoksa, ılık bir bez alın ve kasıklarınız ve dış dudaklarınızı yıkayın. Vulva etrafında ılık suyu gezdirmek için parmağınızı kullanmak bile kâfi olur. Bu hem de dahili yıkama olarak satılan duş ve kese üzere eserlerden kaçınmak manasına da geliyor. Bu mamüllerin kokuya niye olan makûs bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı oldukları argüman edilse de beraberinde enfeksiyonlarla savaşan düzgün bakterileri de ortadan kaldırdıkları bilinmesi gereken bir gerçek! Ayrıyeten vajinanın içini agresif bir biçimde yıkamak, bakteri oranlarınızı alt üst edebilir.’


2. Vajinanızın içini yıkamayı bırakın.


Vajinanızın dışını yani vulvayı yıkarken içerisine su, bez ya da sabun temas ettirmemelisiniz. Gersh,

‘Vajinanın kendi kendini temizleyen bir yapı olduğu hakikat. Vajinal kanalın ortasındaki bakterilerin doğal yapısı, kanalı sağlıklı ve pak tutmak için tasarlanmıştır ve bu bakterilerin en âlâ biçimde çalışması için sizden rastgele bir talebi yoktur.’

Yani vajinal kanalın içini yıkamak, hem gereksiz tıpkı vakitte tehlikelidir. Bilhassa kokulu sabunlar kullanmak, vajinanızın doğal bakteri yapısını ve pH’ını bozabilir. Üstelik vajinal kokunuzu olumsuz etkileyen bakteriyel vajinoz üzere enfeksiyonlara yakalanma riskine davetiye çıkarırsınız.


3. Kullandığınız eserleri değiştirip değiştirmediğinize dikkat edin.


Yakın vakitte deterjanınızı değiştirdiniz mi? Farklı bir duş jeli kullanmaya mı başladınız? Tuvalet kağıdınızı değiştirdiniz mi? Gersh’e bakılırsa bunların hepsi vajinanızı etkileyebilir.

“Rutininizde nelerin değiştiğini düşünün. Hangi sabunları kullanıyorsunuz, ne cins iç çamaşırı giyiyorsunuz ve kıyafetleriniz ne kadar dar; hepsi kokunun niçini olabilir.’

Kullandığınız cinsel eserleri değiştirmenin de kokuya niye olabileceğini unutmayın.


4. kucak dolusu su için.


Bol su içmenin sayısız yararlarından biri de vajinayla alakalıdır. Deysach, kâfi su tüketiminin sağlıklı terlemeyi ve sıvı salınımını teşvik ederek vajinanızın genel sıhhatine yardımcı olabileceğini söylüyor.


5. Beslenmenizi nizama oturtun.


Meyve, zerzevat, kepekli tahıl, yağsız protein açısından güçlü ve istikrarlı bir beslenme; yağlı ve süratli tüketilen yiyeceklere kıyasla daha yumuşak bir koku ortaya çıkaracaktır.

‘Dengeli bir beslenme, bedenin sağlıklı bulunmasına yardımcı olur ve buna vajinanız da dahildir. Kuşkonmaz, sarımsak ve soğan üzere hayli kuvvetli kokan kimi yiyecekler, daha berbat kokan bir vajinaya niye olabilir.’

Bu niçinle son vakit içinderda fazlaca fazla kuşkonmaz, sarımsak ve soğan yiyorsanız, bu yiyecekleri tüketmeyi kesmek vajinanızı doğal kokusuna döndürebilir.


6. Giydiklerinize dikkat edin.


İpek ve saten iç çamaşırlarınızı pamuklu olanlarla değiştirmenin vakti geldi. Pamuk, öbür materyallere nazaran hayli daha fazla nefes alabilir ve bedeninizden teri ve sıvıları uzaklaştırmak için harikadır. Gersh, doğal bakteri düzeyinizi bozacak ve enfeksiyonlara yol açabilecek öbür materyallerin fazla nemi tutabileceğini açıklıyor.

‘Aşırı nem, vajinanın doğal bakteri yapısını değiştirebilir ve nihayetinde doğal kokunuzu bozabilir. Dar kıyafetleri giymeyi bırakın. İç çamaşırı bir yana rastgele bir dar giysi kasık bölgesindeki nemi hapsedebilir. Ve bu nemin kokmuş, rahatsız edici yan tesirleri olabilir.’

Vajinanızın oksijen alması sıhhati için epey değerlidir. Bu niçinle, kokuda bir değişiklik fark ediyorsanız dar taytlardan ve kot pantolonlardan uzak durmanızı tavsiye ediliyor.


Vajinanızda bir sorun olduğuna dair en yaygın işaret, kokusundaki değişikliktir.


Vajinanızın olağan kokusuna aşina olmak, bir şeylerin yanlış olduğunu anlamnıza yardımcı olacaktır. Kokulu bayan hijyeni eserleri, piyasada hayli sayıda parfümlü tampon, ped ve tuvalet kağıdı bulunmaktadır. Bunlardan kaçının.

‘Vajina, bu kokulu eserlerden olumsuz etkilenecek fazlaca hassas bir yapıdır.’

Her zamanki kokunuzu tanıyın. Kendinize makus bir koku teşhisi koymadan evvel, her zamanki kokunuzun ne olduğunu bilmelisiniz! Vajinanızın kokusunu gözlemlemiyorsanız artık yapmaya başlayın!


“Bacaklarınızın içinden balık, çürük yahut bozuk bir koku geldiğini fark etmeye başlarsanız, bir doktora görünmelisiniz.”


Bu kokular enfeksiyon belirtisidir. Vajinal kokudaki değişiklik, kendi başınıza tedavi edemeyeceğiniz daha büyük bir durumun işareti olabilir. Belirtilerinizin berbatlaşmasını önlemek için erkenden bir doktora görünmek en uygunudur.


Cinsel ilgi, vajinal kokuya niye olabilir mi?


Spermin içerdiği semen ve ejakülat; vajinal kanaldan farklı bir pH’a sahiptir, bu niçinle cinsel ilgi pH’ın bozulmasına ve süreksiz bir koku değişikliğine niye olabilir. Tıpkı biçimde birçok kayganlaştırıcı, prezervatif üzere başka eserler, tahriş edici olabilecek ve koku değişikliğine yol açabilecek kimyasallara sahiptir.


Bonus: Vajinal koku ne kadar müddette geçer?


Bu müddet, kokunun sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. sebebi bulduğunuzda, ortadan kaldırılması iki ila üç günden çok sürmemelidir. Vajinanızın doğal kokusundan ise büsbütün kurtulamayacağınızı unutmayın.

Okumaya devam et...
 
Üst