Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Varlığı Başka Yokluğu Farklı Sıkıntı: Kaşlarımız Ne İşe Fayda?

Leila

Global Mod
Global Mod
Kaşlar, yüz hoşluğu denilince birinci akla gelen ögelerden biri. Sizin de ‘aman fazla mı kalın oldu’ ya da ‘fazlaca mu incelttim acaba’ diye endişelendiğiniz kesinlikle olmuştur. Fakat daima kaşlarımızla uğraşsak da bize faydalarını maalesef pek bilmiyoruz. Bu yüzden niye kaşlara muhtaçlık duyduğumuzdan bize sağladığı sayısız yarara kadar her ayrıntısı içeriğimizde inceledik. Buyurun okumaya! ????


Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/5…

Kişiden bireye değişen ve bizim de modaya uymak için bir inceltip bir kalınlaştırdığımız kaşların çekmediği kalmıyor.


Peki bu kaşların görünüş haricinde öteki bir fonksiyonu yok mu? Natürel ki de var ve bizim için hayli önemli! Gelin ayrıntılara geçelim. ????


Öncelikle şu an sahip olduğumuz kaşların cetlerimize kıyasla sıradan bir ince olduğunu belirterek başlayalım.


Tarih evvelden kalma insan kalıntılarının bizden farkları genelde kafatası ve yüz usullerinde görülüyor. Hususumuz bağlamında kaşları karşılaştırdığımızda, kaş sırtlarının yani kemiklerinin çok derece kalın olduğu ve ötürüsıyla tüylüden epeyce kemikli kaşlara sahip oldukları kararı çıkıyor.


Evrim sürecinin sonunda kaş sırtının niye inceldiği ise araştırmacılar için asıl merak konusu. Alışılmış bizim için de!


Yapılan çalışmaların sonunda evrimin bu türlü gelişmesinin biyolojik değil hislerle ilgili ortaya çıktı. Yüzseneler ortasında beşerler içindeki irtibat geliştikçe hisleri kelamsız olarak lisana getirmenin yolları da çoğaldı ve bunun için en çok kullanılan araç da kaşlardı! Toplumsallaşmanın kararında kaşlarımız bugünkü görünüşüne yaklaştı ve mimiklerin vazgeçilmezi haline geldi.


ötürüsıyla yüz yüze irtibatın temelini kaşlarımızın oluşturduğunu söylemek mümkün.


Neredeyse hiç fark etmeden kullandığımız kaşlar; memnunluk, şaşkınlık, öfke üzere hisleri en güzel biçimde yansıtmamızı sağlıyor. Karşınızdaki insanın sizin neler hissettiğinizi anlamasına imkan tanıyan kaşlar ile empati kurma ve anlayış üzere yeteneklerimiz de bu biçimdece gelişiyor.


Mimiklerden devam ederken kimi insanların kaşlarını kullanmayı bir üst düzeye taşıyabildiğini de belirtmek gerek.


Jim Carrey üzere mimik konusunda yetenekli komedyenler ve yalnızca kaşlarındaki kasları geliştirerek onları adeta dans ettirebilen beşerler da var. bu biçimdece kaşların günlük bağlantının yanı sıra cümbüş alanında da fonksiyonu büyük olan bir organ olduğunu görüyoruz.


Gelelim kaşlarımızın biyolojik faydalarına…


Kaş sırtının gözlerin üstünde çıkıntı halinde olması ve yay halini alması büsbütün gözlerimizi korumak için oluşan bir durum. Üstünde barındırdığı tüyler de eklenince gözleri terden, nemden ve tozdan koruyan bir kalkan haline geliyor kaşlar. Ayrıyeten güneş ışığını ve diğer parlak yansımaları engelleyerek görüşümüzü güçlendiren bir tarafı da var.


Ayrıca kaşlar kirpiklerin de sayesinde küçük böcek ve sinekleri savuşturmada değerli rol oynuyor.


Üstelik yorgun geçen bir günün sonunda yatağınıza uzandığınızda kaşlarınızdaki kaslar gevşeyerek sizi rahatlatıyor ve gözlerinizi kapatıp uyku safhasına geçmenizi kolaylaştırıyor.


Bir öbür nokta kaşlarımızın kimliğimizin kıymetli bir kesimi olması. Kaşlarımız olmayınca farklı insanlara dönüşüyoruz.


Kaşlar alnımıza yakın ve yüzümüzde göze çarpan birinci öge olduğu için aşikâr bir uzaklıktan bile kimin kim olduğunu anlamamızı sağlıyor. 2003’te MIT’de yapılan bir deneyde iştirakçilere ünlü insanların kaşsız fotoğrafları gösterilmiş ve ne kadar meşhur olsalar da bu insanları tanımada zorluk yaşadıkları tespit edilmişti. Şayet kimliğinizi saklamak istiyorsanız evvel kaşlarınızı kazıyın!


Kişiden bireye değişen kaş tipleri erkek ve bayanları ayırt etmeye de imkan sağlıyor.


Bunun niçini, adamların kaşlarının genelde kadınlarınkinden daha kalın ve gözlerine daha yakın olması. Bayanların kaşları ise daha ince ve gözlerinden daha üstte oluyor. Sonuçta kaşlarımız bizi biz yapan değerli ögelerden biri. İrtibatta değerli bir rolü olduğu üzere hoşluk anlayışımızı da şekillendiren bir faktör. Bu yüzden kaşlarınızı sevin!

Bu mevzuda siz neler düşünüyorsunuz? Bizimle paylaşmayı unutmayın! ????
 
Üst