Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Varlığına İnanmakta Zorluk Çekeceğiniz Yeryüzündeki Birbirinden Değişik ve Dehşetli Hastalıklar

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya üzerinde o denli fecî hastalıklar var ki, insan bu biçimde hastalıkların varlığına inanmakta kuvvetlik çekiyor. Deri altında yürüyen solucandan tutun, beyin yiyen amipe kadar birbirinden değişik ve korkutucu hastalıkları sizin için listeledik.

Önemli ikaz: İçerik rahatsız edici manzaralar içermektedir.


1. Creutzfeldt-Jakob / Mecnun Dana Hastalığı


Deli dana hastalığı, sığırlarda rastlanılan ve beynin süngerleşmesine bağlı olarak vefatla sonuçlanan bir hastalıktır. Protein parçalanması kararı meydana gelen bu hastalık uzun yıllar bedende kuluçkada bekler. Bilim insanları uzun yıllar yaptığı araştırmalar daha sonrası bu hastalığın insanlarda da görüldüğünü fark etti. İnsanlarda milyonda bir kişiyi etkileyen bu hastalık, prion ismi verilen bir protein çeşidinin yol açtığı bir hudut sistemi hastalığıdır ve tedavisi yoktur. Semptomlar gözükmeye başlamasıyla süratli işlev kayıpları yaşanır ve vefat oranı ne yazık ki yüzde 100’dür.


2. Noma / Cancrum oris


Cancrum Oris, iltihaplı diş etleri ve yanaklarla başlar ve akabinde bedende makus kokulu akıntılarla devam eder. Bu hastalığın maksadı yüz bölgesidir. Yüzdeki dokuyu yok eder ve kişinin dudaklarını, yüzünü ve yanaklarını kesimler. Birden fazla enfeksiyonun tersine, kas üzere anatomik bariyerleri aşarak yayılabilir ve hastalarda önemli ve kalıcı fizikî hasara yol açar. Genellikle iki ila beş yaş içindeki önemli biçimde yetersiz beslenen çocuklarda görülür ve bilhassa hijyenin zayıf olduğu ve inançlı olmayan içme suyu olan bölgelerde yaygındır. hem de yetersiz beslenmiş, susuz kalmış ve çoğunlukla bağışıklığı zayıf çocukları, mesela HIV ile doğan çocukları maksat aldığı da biliniyor. Hastalık sıklıkla vefatla sonuçlanır lakin on şahıstan biri yüzünde kalıcı hasar da olsa hayatta kalabiliyor.


3. Ölümcül Ailesel Uykusuzluk


Bu hastalıkta kişinin hayatı olağan devam ederken vakit içinde uyuyamamaya başlıyor ve en sonunda hiç uykuya dalamaz hale geliyor. Genelde orta yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık, kişiyi bir yahut iki yıl boyunca fizikî olarak uyuyamaz hale getiren ilerleyici bir uykusuzluktur. Hastalığın bugün hala bilinen bir tedavisi bulunmuyor ve de her olay mevtle sonuçlanıyor. Ölümcül ailesel uykusuzluk çok az görülen bir hastalık olmakla bir arada, şu ana kadar yalnızca kırk aile kümesinde görüldüğü biliniyor.


4. Miyaz

Görmek İçin Tıklayın

Miyaz, hayvan ve insanlarda bedeninin sinek larvaları (kurtçuklar) tarafınca istila edilmesidir. Kimi sinek larvalarının insan dokusu üzerinden beslenmesiyle meydana gelir.


5. Taş Adam Sendromu


Vücudun yumuşak dokuları özellikle basınç ve darbe altında bozularak tam manasıyla kemiğe dönüşür. Dokudaki rastgele bir hasar hastalığı tetikleyebilir, bu niçinle tıbbi olarak müdahale etmek mümkün değildir. Bu sendroma sahip şahıslar fizikî aktivite yapamaz zira alacakları her darbede, darbe aldığı bölge kemikleşmektedir. Bu hastalığa sahip kişi hayatını bedeninin bükülmüş kemikten oluşan bir kafes haline geleceğini bilerek yaşar. Genetik olan bu hastalığa sebep olan mutasyon, eşeyli üreme hücrelerinde tabiatıyla meydana gelmektedir.


6. African trypanosomiasis


Uyku hastalığı olarak da bilinen bu hastalığa çeçe sineğinin ısırması yol açar. Gün ortasında enfekte olan hastaların başı karışır ve tökezler ve hatta ayaktayken bile uyumaya devam ederler. Hastalık ilerledikçe, uyku daha uzun ve daha derin hale gelir ve sonunda komaya ve vefata niye olur. Gereğince erken teşhis edilirse, hastalığı tedavi etmek için ilaçlar kullanılabilir.


7. Locked-in sendromu


Locked-in Sendromu, pek az görülen nörolojik rahatsızlıklardan birisidir. Sendromdan muzdarip olan kişinin göz kasları haricinde tüm kasları felç olmuştur. Bu felç yüzünden de hastanın şuurunun kapandığı düşünülür. Hastanın tek bağlantı aracı yalnızca gözleridir ve tüm kederini gözleriyle anlatmaya çalışır. Hastalığın üzücü yanı ise hastanın etrafındaki her şeyi görmesi, duyması, koklaması ve hatta dokunulduğunu bile hissetmesidir fakat herkes şuurunuzun kapalı olduğunu düşünür.


8. Tay-Sachs Hastalığı


Tay-Sachs hastalığına sahip olan birden fazla bebekte doğum evvelce başlayan hudut zedelenmesi bulunur ve semptomlar çoklukla üç ile altı ay aralığında ortaya çıkar. Bebek iki-üç yaşına kadar olağan bir biçimde gelişir. Birinci adımlarını atar, birinci sözlerini söyler ve anne babasıyla bağ kurar. Yavaş yavaş ise tüm gelişmeler gerilemeye başlar. Yürümeyi, konuşmayı, yemek yemeyi bırakır ve bedeninde uzun yaşaması için hayati kıymet taşıyan makul bir enzim bulunmadığı için ortalama beş yaşından evvel hayatını kaybeder.


9. Drakunkuliyaz / Gine Solucanı Hastalığı


Gine Solucanı Hastalığı, Gine Solucanı larvasını yutmuş su pireleri içeren içme sularından kaynaklanır. Ayrıyeten solucan larvası içeren az pişmiş balık yemekten de kaynaklandığı biliniyor. Kişi larvayı yuttuktan daha sonraki iki hafta ortasında su pireleri ölür ve Gine Solucanı larvasını sindirim sistemine bırakır. Larvalar büyürken ve olgunlaşırken yavaş yavaş mide ve bağırsak duvarlarından geçer ve sonunda deri altı dokuya girerler. Bedendeki bir yıllık uzun seyahatlerinden daha sonra deri altında yetişkin solucanlara dönüşmeye devam ederler. Solucanların uzunlukları 60 ila 100 santime ulaşabilmektedir.


Çiftleşmeden daha sonra yetişkin dişi solucan derinin üst kısmına gerçek yol almaya başlar.


Bu, enfekte bireyde ağrılı kabarcıklara yol açar. Kabarcıklar kaşınır ve yanar ve rahatlamak için suya daldırıldığında ise Gine Solucanı deriyi fayda ve larvasını enfekte kişinin yıkandığı suya bırakır. Birkaç hafta daha sonra solucanın larvası biter ve ölür. Bu hastalık ölümcül olmasa da eklemlerin kilitlenmesine ve beden ortasında form bozukluğuna niye olabilir. Ayrıyeten, bu hastalıktan kaynaklanan yaralar bakterilerle enfekte olabilir ve bu da sepsise yahut septik artrite yol açabilir.


10. Steven-Johnson Sendromu


Steven-Johnson Sendromu (SJS), mukoza zarlarını ve cildi etkileyen potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durumdur. SJS, ateş ve beden ağrıları üzere grip gibisi semptomlarla başlar fakat birkaç gün ortasında ciltte yanıktan daha sonra oluşan kabarcıklara benzeyen kabarcıklar oluşur. Bu, bakteriyel enfeksiyonlar, oldukcalu organ yetmezliği ve hatta vefat üzere komplikasyonlara niye olabilir. Erozyonlar yüzden aşağı yayılır ve bu erozyonlar, teneffüs yolu, idrar yolu ve cinsel organlar dahil olmak üzere mukoza zarlarında oluşur. Ayrıyeten gözün kornea ve konjonktivasını da etkileyebilmektedir. Az bir hastalıktır ve hadiselerin da sadece yüzde 10’u mevtle sonuçlanır.


11. Naegleria fowleri / Beyin Yiyen Amip


Çoğunlukla göl ve ırmak üzere tatlı sularda bulunan Naegleria fowleri isimli bu tek hücreli amip, beşerden beşere geçmez. Burun yoluyla bulaşır ve bulaştığında beyinde enfeksiyona niye olur. Bu hastalık kararı vefat oranı ise yüzde 97’nin üzerinde.


12. Katatoni


Dünya üzerinde en sık rastlanan şizofreni cinsleri içinde ikinci sırada olan Katatoni şizofreni, uzun vadeli trans gibisi bir duruma niye olan psikiyatrik bir durumdur. Yabancılaşma, duyarsızlaşma, iştahsızlık üzere ruhsal semptomların haricinde bu şizofreni cinsinde fizikî semptomlarda görülür. Bu hastalığa sahip kişi cansız bir model üzere görünür. Kaslar kas katı kesilir ve mimikler donar. Hastalığın son evresinde ise şuur kaybı yaşanır.


13. Bölgesel Ağrı Sendromu


Kolda yahut bacakta oluşan bir hasar daha sonrası ortaya çıkan bir ağrıdır ve nadiren de olsa ameliyat, kalp krizi, inme daha sonrasında da yaşanabilir. Yanma hissi olarak kendini gösteren ağrı, asıl aldığınız hasardan daha fazlaca ağrıya sebep olur. Bu sendromda yaralı kısım güzelleştikten uzun mühlet daha sonra bile ağrının gitmediği görülür. Ağrının görüldüğü bölge genelde ödemlidir. Çeşitli ilaçlar ağrının azalmasına yardımcı olsa da uzun müddetli bir rahatlama mümkün değildir. Sendromun ortaya çıkma niçini de hala bulunmuş değil.


14. Kuru


Kuru hastalığı, nörolojik biz bozukluktur. Yutma, yürüme, yutma ve çiğneme zorlukları ve bilhassa titreme görülür. Hastalığa, olağandışı bir biçimde katlandığında nörodejenerasyona sebep olan prion proteini sebep olur. Prionun yanlış katlanması canlılarda çeşitli bilişsel bozukluklara niçiniyet vermektedir. Hastalığın bulaşma sebebi olarak ise Papua Yeni Gine’nin Güney Fore bölgesindeki yerliler içinde gerçekleşen endokanibalizm (akrabalar içinde gerçekleşen yamyamlık) gösteriliyor. En kıymetlisi ise bu hastalığa artık rastlanmaması.


15. Morgellons Hastalığı


Vücudun çeşitli yerlerinden farklı renkli liflerin oluşmasına niye olan bir hastalıktır. Tüm bedende kaşınma ve sürünme hissine yol açar ve lisanda de büyüyebilir. Deride kıpırdayan mavi, siyah, kırmızı ve beyaz lifler bulunur ve hastaya cildinde güya bir böcek yürüyormuş hissiyatı yaşatır. Aclılı olmasının yanı sıra hem de pek hudut bozucu bir hastalık diyebiliriz.

Okumaya devam et...
 
Üst