Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vefat ayırıncaya dek! Fatma Girik’in Memduh Ün’le olan bir ömürlük aşk kıssası

Beykozlu

New member
Fatma Girik ile devrinin ünlü yıldızları Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit “Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası” olarak anılıyordu.

Yeşilçam’ın ‘dört yapraklı yoncası’, bir yaprağını kaybetti bugün. Canlandırdığı sert, mağrur, haksızlıklara boyun eğmeyen karakterlerle hafızalara kazınan Fatma Girik, 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hep koyu renk ve pasparlak saçları, boncuk gözleri ile hatırlanacak olan Girik, gerisinde sanattan siyasete uzanan kusursuz meslek ve dolu dolu yaşanmış bir hayat bıraktı.

Biz de Fatma Girik’in oyunculuk serüvenini ve Memduh Ün’le olan ömürlük aşkını ele aldık. İşte Fatma Girik’in sinemaları aratmayan kıssası…

OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI

12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Fatma Girik, Münevver Hanım ve Hayri Bey’in üç çocuğundan biridir.

Babası dalgıç, annesi ise konut bayanı olan Fatma Girik, çocukluk yıllarını Sultanahmet’te geçirdi.

Cağaloğlu Ortaokulu’nda eğitimini sürdüren Girik, ailesine ekonomik olarak dayanak olmak için okulu bırakmak zorunda kaldı.

”BABA BEN OYUNCU OLMAK İSTİYORUM”

Fatma Girik, verdiği bir röportajda, oyuncu olmaya çabucak hemen 12 yaşındayken karar verdiğini ve bunu babasını açık açık dediğini anlatmıştı.

Gazete okuyan babasının karşısına geçen Girik, ‘‘Baba ben artist olmak istiyorum” deyince babasının karşılığı epeyce net olmuştu:

”Ne olursan ol lakin adam üzere ol.”

OYUNCULUK MESLEĞİNE FİGÜRANLIKLA BAŞLADI

Sinemalarda figüranlığa gidip gelen komşuları, anne Münevver Hanım’la Fatma’yı da yanlarında götürdü ve bu biçimdece Fatma Girik ve annesi figüranlık yapmaya başladı.

Birinci başta küçük rollerde kamera karşısına geçen Girik, oyunculuğa ”Leke” isimli sinemayla başladı. Akabinde birkaç üretimde oynadı fakat bu üretimler, kimsenin dikkatini çekmedi.

Girik, hayatının dönüm noktasını ise direktör koltuğunda Memduh Ün’ün oturduğu ”Ölüm Peşimizde” isimli sinema için kamera karşısına geçmesiyle yaşadı.

YALNIZCA MESKENE EKMEK GÖTÜRME KAYGISINDAYDI

Girik, verdiği bir röportajda, birtakım komşularının setlere gittikleri için kendilerine makus gözle baktığını anlatmıştı.

O devirde çabucak hemen 13 yaşında olan Girik, aslında büyük hayaller kurmadığını, yalnızca meskene ekmek götürmenin kederinde olduğunu söylemişti.

”KENDİME BİR MAVİ BLUZ İLE MUZ İSTEDİM”

1957 yılında bin liraya oyunculuğa başlayan Girik, “Bu parayı meskene getirip anneme verdiğimde mavi bir bluz ve muz istedim. Muz o kadar ulaşılmazdı ki bizim için bu biçimdelar; birinci defa 14 yaşında yedim.” demişti.

MEMDUH ÜN İLE BU TÜRLÜ TANIŞTI

Fatma Girik, ömürlük aşkı Memduh Ün ile tanıştığında çabucak hemen 15 yaşındaydı.

Memduh Ün, dönemin en ünlü bayan yıldızlarında Saygıdeğer Parıltı ile beraberydi. Lakin Girik, Ün’ün dikkatini çekmişti.

Figüranlık yaptığı birinci sinemanın direktörü olan Memduh Ün ile Fatma Girik’in yolları bu biçimde kesişti.

ANNESİ SETE GİTMESİNİ YASAKLADI

Fatma Girik, o sırada bir diğer ünlü Talat Artemel’in de dikkatini çekmişti. Artemel’in Girik’i ailesinden istemek için araç göndermesinin akabinde annesi Girik’in setlere gitmesini yasakladı.

MEVT AYIRINCAYA DEK…

Sayın Ziya’dan ayrılan Memduh Ün, ayrılığın çabucak akabinde Fatma Girik ile birlikte olmaya başladı.

Ortalarındaki büyük yaş farkı, bağlarını de mesleksel ömürlerini da etkilemedi. O günden daha sonra mevt onları ayırıncaya dek hem hayat arkadaşlıklarını birebir vakitte işbirliklerini sürdürdüler.

Yalnızca sonsuz bir aşk değil, neredeyse birbirine geçmiş zincir halkaları üzere bağlandılar.

50 YILI AŞKIN BÜYÜK AŞK…

Fatma Girik, Memduh Ün’e olan aşkını şöyle lisana getirdi:

”Memduh Ün ile 50 yılı aşkın büyük bir aşk, sevgi, tutku, şefkat, hürmet, şayet olmazsa olmaz birliktelik yaşıyoruz. Bizim münasebetimizin içine biz her şeyi sığdırdık. Aşkı büyüttük, besledik, vazgeçilmez hale getirdik. Beni incitmedi, kadınlık gururumla hiç oynamadı. Onu anlatırken gözlerim doluyor, tüylerim diken diken oluyor. Daha da büyüyor aşk biçim değiştirdikçe, yok olma ihtimali hiç kalmıyor. O sen, sen o oluyorsun. Onu doktora götürmeyi kimselere bırakamam, ne yiyeceğini benden öteki kimse düşünemez, ilaç saatini benim kadar uygun kimse bilemez, niye üzülüp, neye sonlanıp, neye sevineceğini ben kendim üzere bilirim ve ömrü onun için o denli kurgularım.”

HAYAT ARKADAŞI ÖLÜNCE TOPARLANAMADI

Memduh Ün, 2017 yılında ömrünü kaybetti. Fatma Girik de ömrünün de bir kısmını yitirdi. O günden daha sonra Girik için hiçnir şey eskisi üzere olmadı, bir türlü toparlanamadı.

Yeşilçam’ın boncuk gözlüsü Fatma Girik, vasiyeti gereği 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.
 
Üst