Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Virüsler iş birliği yaptı… Covid, grip ve RSV!

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Heyeti Üyesi ve KLİMİK Lideri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Ekim ayından bu yana viral enfeksiyonların sirkülasyonda olduğunu kaydederek açıklamalarda bulundu.

Viral enfeksiyonların bu yıl mevsimindilk evvel görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, son günlerde acillere müracaatların 3-4 kat arttığına işaret etti.


Özellikle çocuk ağır bakımlardaki yatışların da yükselmeye başladığını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, “Viral üst teneffüs yolu enfeksiyonlarına niye olan etkenler ortasında Kovid var, grip (influenza) var ve öbür nezle yapan virüsler var ki yüzlerce virüs aslında sirkülasyonda. Beklendiği üzere erken sirkülasyona girdi virüsler bu sene. İstanbul’da Ekim başından beri aslında grip de öteki nezle etkenleri de bilhassa çocuklarda olmak üzere fazlaca yaygın olarak etkiliyor insanları. Çocuk ağır bakımlardan haberler de geliyor, nitekim sayılar çok yüksek, hatta çocuk ağır bakımlarda doluluk sıradan yüksek” dedi.

ÜÇLÜ TEHLİKE, COVİD, RSV VE GRİP

Prof. Dr. Yavuz, şu biçimde konuştu:

*Covid, influenza ve RSV. Bunlar muhakkak risk kümelerinde (küçük çocuklar ve altta yatan hastalığı olanlar) istenmeyen makûs sonuçlara yol açabiliyor yahut ölümcül olabiliyor.

*RSV dediğimiz virüs daha fazlaca küçük bebeklerde, bilhassa alt teneffüs yollarına yerleşip ağır tablolara ve hatta vefata niye olabiliyor.

*Acillerde bunların hepsinin artışına bağlı olarak sahiden hasta sayıları 3-4 kat artmış durumda.

*Kışa daha yeni giriyoruz, havalar daha yeni soğumaya başladı; kapalı ortamlarda daha fazla kalmaya başladıkça hasta sayısı da katlanarak artacak.

“HEPSİ BİRBİRİNE KARIŞIYOR BELİRTİDEN ANLAMAK ZOR”

*Hepsi halsizlik, kırgınlık yapabiliyor. Semptomlara bakarak hangisi grip, hangisi RSV, hangisi Kovid, anlamamız mümkün değil.

*halbuki covid için de grip için de erken evrede başlanırsa elimizde tesirli antiviraller var.

*Özellikle risk grubundakiler için bu ilaçları erken evrede başlayabilirsek hastaneye yatış ve vefatları engelleyebiliyoruz.

*ötürüsıyla etkeni bilmemiz, hastalığın erken devrinde tedaviye başlayabilmemizi de sağlıyor.

*Her nezle olan, kendi kendine güzelleşecek, hayli yeterli geçirecek diye bir şey yok. Bizim olağanda pandemidilk evvel bir sürveyans sistemimiz vardı Sıhhat Bakanlığı’nın yürüttüğü.

*Sürveyans ile grip ya da öbür problemim yolu virüslerinin ne kadar hastane müracaatına niye olduğu, hastaneye yatışlarına ne kadar yol açtığı, çocuk ve erişkinlerdeki mevt oranlarını motamot coviddeki üzere sıkı bir biçimde takip edebiliyorduk.

*Pandemiyle birlikte sürveyans sistemi epeyce büyük ziyan gördü ve durdu. Şu anda sisteme girip baktığımda Ekim ayı başında duruyor bu izlemler.

*halbuki Ekim’den beri İstanbul’da fazlaca önemli bir erken başlayan bir viral teneffüs yolu enfeksiyonu salgınları kelam konusu.

*Hangi virüs tesirli oldu, ne oluyor bilmiyoruz. Bu izlemlere hemen bir daha dönmemiz lazım. B da test ederek olabilir. Sayın Bakanın yeni deklare ettiğı bu üçlü teneffüs paneli testi bu açıdan epeyce kıymetli.

“YENİ ÜÇLÜ TESTLER ÖNÜMÜZÜ GÖRMEMİZİ SAĞLAYACAK”

Üçlü teneffüs paneli testlerinin evvelce beri kullanıldığını, covidi de içeren oldukçalu testlerin kimi ülkelerde son 1 yıldır kullanımda olduğunu da anlatan Prof. Dr. Yavuz, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

*Multipleks PCR testleri deniliyor bunlara. Çoklu panelleri de var lakin şu an bizim için en değerli olan bu üç virüsün izlenmesi. Zira şu an yüzlerce virüs ortasında en büyük tehlike yaratan bu üç virüs.

*Bu kullanıma girdiğinde hepsini birden test edebileceğimiz için daha ekonomik olacak ve daha fazla sayıda yapma talihi doğacak bizlere de. Çok acil bir muhtaçlık şu anda, nitekim epeyce eksiklik duyuyoruz hastalıkların sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz için. Kovid testi de yanlışsız düzgün yapılmıyor artık.

*Onun için fazlaca sevindim bu biçimde bir gelişme bulunmasına. Üçlü test de PCR sistemi ile yapılan bir test, hastadan alınan numunede tıpkı anda üç virüse birden bakılabiliyor.
“SINIFLARDA MASKE TAKILMALI, HAVALANDIRMA KRİTİK”

Covid pandemisi sırasında kullanması pek artan vitamin takviye eserleri ile bitkisel preparatların şu anki salgınlardan korunmak ismine hiç bir işe yaramadığını da anlatan Prof. Dr. Yavuz, bilhassa sınıflar, toplu taşıma ve kalabalık yerlerde maske kullanmasına dönülmesi gerektiğini kaydetti ve şu ikazlarda bulunarak kelamlarını noktaladı:

*Vitaminler, mineraller, bitkisel dayanak eserleri v.s kullandı beşerler, bunların hiç birisinin etkisinin olmadığı gösterildi. Beşerler boşu boşuna bunlara para harcanmasınlar. Şu anda maske kullanması bütün bu virüsleri önlemek için fazlaca tesirli.

*Özellikle toplu ortamlarda, toplu taşımalarda mutlaka maske kullanılmalı. Tercihen sınıflarda da maske takılmasını şu devir öneriyorum.

*Çünkü epeyce fazla virüs dolaşıyor çocuklar içinde ve bunun dağılımını da engelleyerek çocukların okuldan geri kalmasının da önüne geçebiliriz. Kapalı ortamların uygun havalandırılması da epey kritik.

*Özellikle sınıfların havalandırılmasının kritik değeri var. bir daha bu devir grip aşısı fiyatsız olarak tanımlanmış olanlar kesinlikle yaptırmalı.

*Tanımlanmamış olan kümelerde ise 6 ay ve üzeri yaşlarındaki herkes, (ücretini ödeyerek) aşı yaptırabilir.

*Gribe bağlı ağır komplikasyonlardan korunmak ismine grip aşısı yaptırılmalı. El yıkama da bir daha alınacak en sıradan tedbirlerden. Bilhassa RSV üzere nezle etkenlerini epey değerli ölçüde engelliyor ellerin sık yıkanması.

*En kıymetlisi de hasta olan bireyler, işe yahut okula muhakkak gitmesin. Zira bu türlü yayılıyor ve sayılar katlanıyor. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst