Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vocento’nun gelirleri bu yılın ilk yarısında %4,7 arttı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Vocento’nun ilk yarıdaki toplam işletme geliri, %14,7 artarak toplamın %43’üne ulaşan dijital ve çeşitlendirme gelirinin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre %4,7 artarak 171,3 milyon avroya ulaştı. Vocento’nun stratejisi, dijital medya ve çeşitlendirmeden elde edilen gelirlerin 2026 yılına kadar %60’ı aşmasını temel bir hedef olarak içeriyor.


İlk altı ayda nüsha satışları %5,3’lük bir düşüş gösteriyor. Ancak dijital abone gelirleri %23 artarken, %35 artan abone sadakati ile birlikte bu trendin devam etmesi halinde 2023 yılı için belirlenen hedef olan Haziran ayında 129.000 aboneyi aşmış olacaktır. Yıllık aboneliklerin artan ağırlığını belirtmekte fayda var.

Reklam satış gelirleri ilk yarıda 2022’nin aynı dönemine göre %4,6 arttı. Grup, toplam reklam pazarından (+%2,1) ve pazarın %5,6’sına kıyasla %7,0’lık artışla online formatta daha iyi performans gösterdi.

Grup’ta reklam gelirlerinin gelişimi, yerel veya ulusal menşeine göre farklılık göstermektedir. İlk yarıyılda yerel reklamcılık %7,4 arttı, dijital formatta (%16,6) ve çevrimdışında (%3,8) ayrı bir büyüme yaşandı. Nacional ise %1,2 artarak yerel (%54) ve ulusal (%46) karışımı dengeledi ve bu da Vocento için kanıtlanmış bir gücü temsil ediyor.

Geçen yılın ilk yarısında 8,8 milyon olan FAVÖK, yılın ilk yarısında 4 milyon avro olarak gerçekleşti. Gazetelerdeki varyasyon (-6,6 milyon avro), 2021 ve 2022’de tahsis edilen fazladan maaşın geri alınması ve Gazeteler bölümündeki yeniden yapılanmadan kaynaklanan tazminatların yanı sıra Relevo’nun piyasaya sürülmesi (Ebitda’da -2,3 milyon) ve kopya marjındaki azalma dahil olmak üzere (Röle olmadan) personel maliyetindeki -4,3 milyon avroluk artıştan kaynaklanmaktadır. Vocento, bu etkilerin etkisinin bu yılın ikinci yarısında daha az olacağını tahmin ediyor. Öte yandan, Çeşitlendirme işi (İlanlar, Dijital Hizmetler, Gastronomi ve Acenteler) FAVÖK’ünü ikiye katlayarak 5,5 milyon Euro’ya ulaştı.

Yılın ilk yarısında faaliyet sonucu (EBIT), geçen yılın ilk yarısındaki -1,7 milyona kıyasla -8 milyon avro oldu. Bu, esasen operasyonel evrimin yanı sıra yatırım harcamalarındaki artışın sonucu olan amortismanlardaki artışla açıklanmaktadır.

Relevo’nun (2022’nin ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen lansmanı) kıdem tazminatının ödenmesi ve fazla ödemenin geri alınmasından etkilenen ilk yarıdaki olağan nakit üretimi -6,7 milyon avro oldu. Bu etkiler hariç tutulursa, normal nakit 2,5 milyon avro olacaktır.

Aynı şekilde, Net Finansal Borç da bu yılın ilk yarısının sonunda 25,2 milyon avro olarak tahmin ediliyor. Temmuz 2023’te Vocento, banka borcunu 2026 yılına kadar yeniden finanse etti ve finansman kaynaklarını daha da çeşitlendirmek için ikinci bir senet programı başlattı.


İş alanları



Gazetelerde faaliyet geliri ilk yarıda %1,6 artışla 137,8 milyon avro olarak gerçekleşti. 2022’nin ilk yarısında 9,9 milyon olan Ebitda, 3,3 milyon Euro olarak gerçekleşti. Ebitda’sı 8,4 milyon Euro olan Regionals’daki karlılığın evriminde, bir yandan reklamın büyümesi, diğer yandan kağıt fiyatındaki artışın etkisiyle okurlara satış marjının düşmesi öne çıkıyor.

Okur marjı 2022’nin ilk yarısının üzerinde kalmasına rağmen, ABC’nin FAVÖK’ü -1,7 milyon olarak tahmin ediliyor, maliyetlerin gelişimi -özellikle personel- ve düşük reklam geliri tarafından baskılanıyor. Relevo ise bu yılın ilk yarısında -3,6 milyon Euro’luk bir FAVÖK gösteriyor ve finansal gelişimini beklendiği gibi sürdürüyor. Haziran ayı sonunda sosyal ağlarda 900 bin kullanıcısı bulunuyor ve TikTok’ta izlenen videolarda ve Twitch’te izlenen kitlede lider durumda. Ayrıca, Instagram ve Twitter’da etkileşim için ilk spor satış noktasıdır.

İlanlarda, işletme geliri 13,9 milyon Euro olarak gerçekleşti, esas olarak motordan sağlanan %6,0 artış. FAVÖK %36,3 artarak 2,6 milyon avroya ulaştı.

Dijital Hizmetler’de, 2022’nin aynı döneminde 528.000 Euro olan faaliyet geliri, ilk dönemde 1.6 milyon Euro’ya ulaştı. FAVÖK, 2023 için 1,1 milyon olan hedef doğrultusunda -261.000 Euro’dan 609.000 Euro’ya çıktı.

Gastronomi ve Acentelerde faaliyet geliri %22,7 artışla 17,7 milyona ulaşırken, ebitda geçen yılın ilk altı ayının iki katına çıkarak 2,2 milyon oldu.
 
Üst