Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yakıt zincirlerinin fiyatı altı haftalık artışlar

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Akaryakıt fiyatları pes etmiyor. Karayolu trafiği için yılın en yoğun haftalarından biri olan Ağustos uzun hafta sonunun ortasında, benzin ve dizel yeniden toparlandı ve altı haftalık artışları zincirledi. Bu, bir yılı aşkın bir süredir görülen en güçlü yükseliş çizgisi.


Bu Perşembe günü yayınlanan Avrupa Birliği Petrol Bülteni’ne göre, 8-14 Ağustos tarihleri arasında bir litre benzin ortalama 1.692 avro ile geçen yılın Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece 55 litrelik bir depoyu doldurmak ortalama 93,06 euro ile litrenin 1,68 euro civarında olduğu bir önceki haftaya göre bir sentlik artışın ardından tüm yılın en pahalı fiyatı oldu.

Ukrayna’da petrol fiyatlarını tetikleyen ve Hükümeti akaryakıtın litresi başına 20 sent indirim gibi önlemler almaya zorlayan çatışma nedeniyle yaşanan enerji krizinin ortasında, yakıt ikmali geçen yaza göre daha da pahalı. Spesifik olarak, 2022’nin aynı haftasında benzinin litresi 1.797 avro olarak gerçekleşti. Yani, şu anda yürürlükte olmayan bu ikramiyeyi uygulayan sürücüler, 1.597 avro ödedi. Yani, depozito maliyeti o zaman 87,83 avro, 5,23 avro daha ucuz.

Dizel söz konusu olduğunda, geçen haftaki ortalama fiyat 1.586 avro idi ve bununla depoyu doldurmak için 87.23 avro harcamanız gerekiyor, bu da litresi 1.60 avro olan bir yıl önceki 88.33 avrodan biraz daha ucuz, 20 cent indirim uygulandıktan sonra.

Her halükarda, akaryakıt fiyatındaki yeni artış, yazın son altı haftasında benzine yüzde 6,3, motorine yüzde 10,3 zam anlamına geliyor. Son günlerdeki artış, Trafik Genel Müdürlüğü’nün (DGT) yaklaşık 8,5 milyon karayolu yolculuğu tahmin ettiği Ağustos köprüsü için özel operasyonla aynı zamana denk geliyor.

Tam da yaz aylarında talebin daha fazla olması genellikle fiyatların yükselmesine katkıda bulunuyor. Suudi Arabistan’da son haftalarda üretim kesintileri nedeniyle son haftalarda güçlü bir şekilde artan hammadde olan petrol fiyatındaki artışın da eklenmesi gereken bir durum. Spesifik olarak, bir varil Brent şu anda 85 dolarda. Yılın başında 77 dolar civarındaydı.
 
Üst