Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yakıtlardaki yeni düşüş, Mayıs ayında ılımlı bir enflasyon oranı öngörüyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Mayıs ayının bu ayına ait fiyat istatistikleri, son haftalarda yakıt ve enerjinin davranışına bağlı olarak yıllık enflasyon oranında yeni bir yavaşlamaya yol açabilir. İlk durumda, dizel ve benzin fiyatları düşmeye devam ediyor ve Şubat 2022’nin sonunda Ukrayna’da savaşın patlak vermesinden öncekinden daha ucuz.


Spesifik olarak, ortalama motorin fiyatı bu hafta yedi gün öncesine göre %1,53 düşerek bu yıl yeni bir minimuma indi ve 2022 Ocak ayının sonundan bu yana en düşük seviyesine indi. Avrupa Petrol Bülteni verilerine göre Birlik (AB), bu hafta bir litre dizelin ortalama fiyatı, dokuz haftalık düşüşün ardından 1,41 avro seviyesinde yer alıyor ve ayrıca 2022’nin son haftasında devlet sübvansiyonunun sona erdiği maliyetten daha düşük bir seviyede konsolide oluyor. Geçen yıl Nisan ayının başından Aralık ayının sonuna kadar yürürlükte olan litre başına 20 kuruş uygulaması devam etti.

Benzinin ortalama litre fiyatı ise bu hafta üst üste dördüncü düşüşünü zincirledi ve %1,25’lik düşüşle 1,57 avro ile geçen yılın Şubat ortasından bu yana en düşük seviyesi oldu. Daha sonra fiyattaki artış, her iki ürünü de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan litre başına iki avronun üzerine çıkardı.

Bu koşullar, yaz aylarında %10’u büyük ölçüde aşan bir enflasyon oranına yol açtı. Nisan’ı %4,1 ile kapattı ve Mayıs’ta hem akaryakıt hem de elektrik fiyatlarının etkisiyle ılımlı seyrini sürdürebilir.

Operatör Omie’nin verilerine göre, bu Cuma için ortalama elektrik üretim maliyeti yaklaşık 60 Euro/MWh olacak ve bu, bu ay şu ana kadar ortalama 72 Euro/MWh’ye tekabül ediyor. Bu fiyat korunursa, bir yıl önce kaydedilenden %63 daha düşük olmasına rağmen, Nisan ayına benzer olacaktır.

2023’te şu ana kadar elektrik fiyatları, daha fazla yenilenebilir santrali etkinleştirebilmek için yağmur ve hava koşullarının olmaması nedeniyle Şubat ayında bir ay boyunca yalnızca 100 Euro/MWh sınırını aştı. Bu duruma ek olarak, fiyatları zaten minimumda olan doğal gaz kullanan kombine çevrim santrallerinden çekme ihtiyacı da ekleniyor: bu Perşembe günü 30 avro/MWh’nin altında işlem görüyordu; Ağustos ayında 300’ü aştı.
 
Üst