Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yalnızlık beynimizi nasıl etkiliyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
İnsan zaman vakit dinlenmek ve yenilenmek için yalnızlığa muhtaçlık duysa da bilişsel araştırmalar tercih edilmemiş yalnızlığın insanın fizikî, ruhsal ve beyin sıhhatini olumsuz etkilediğini gösteriyor. ‘‘İnsan toplumsal bir varlıktır. Beyin, toplumsal olmak üzerine evrimleşmiş bir organdır ve bu evrimleşmeyi geri çeviremezsiniz. Hayatta kalmanın anahtarı da bu toplumsal evrimleşmedir” diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, yalnızlığın
beyne tesirlerini şöyleki anlattı…


Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz


HANGİ MESELELERE YOL AÇAR?

Bilişsel gerileme


Özellikle toplumsal olarak izole edilmiş yahut yalnız hisseden yaşlı yetişkinlerin, düşünme suratı testlerinde daha makus performans gösterdikleri görülmüştür. Yalnızlığın, fizikî hareketsizlik, depresyon belirtileri, uyku düzensizliği, artan kan basıncı ve iltihaplanma dahil olmak üzere biroldukca yolla bilişsel gerilemeye katkıda bulunabileceği belirtiliyor.


Alzheimer

Yalnızlık, birlikteinde olumsuz düşünmeyi de tetikler. Uzun mühlet yalnız kalan bir birey hayatta daima aksiliklere odaklanır ve beyin daha epey olumsuz fikirleri öne alır. Olumsuz fikir beyinde beta-amiloid ve tau birikimini artırır, bu da Alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen iki değerli değişikliktir. Yani yalnızlık, en sık görülen demans çeşidi olan Alzheimer riskini de artırır.

Dikkat!

Eğer yalnızlık hissiyle gayret etmekte zorlanıyorsanız yardım almakta geç kalmayın.


Bunama


Yalnızlık, demans riskini yüzde 20 artırıyor. Nasıl ki diyabet, hipertansiyon, hareketsizlik üzere sebepleri demans için risk faktörleri içinde gösteriyorsak, yalnızlık da demans hastalığının oluşumunda risk faktörlerinden biridir.


KALABALIK YALNIZLIK DA ZARARLI

Yüzlerce dostunuz olabilir, kalabalık bir aileniz olabilir, evli olabilirsiniz lakin tüm bu kalabalıklar ortasında nitelikten mahrum bir bağ ağı ortasında de olabilirsiniz. Örneğin kendinizi gereğince anlatamadığınız ya da ortak paydada hayli fazla buluşamadığınız, farklı lisanları konuştuğunuzu düşündüğünüz bir evlilik ortasında mutlaka yalnızsınızdır. Birebir biçimde, kendinizi mecbur hissettiğiniz için kesimi olduğunuz bir topluluk yalnızlık hissinizi hafifçeletmeyeceği üzere size kalabalıklar ortasında daha büyük bir yalnızlık getirecektir. Özetle mecburen mutsuz kalabalıklarda olmaktansa, memnun olduğunuz yalnızlıklarda kalmayı tercih edebilirsiniz ya da etrafınızı daha az sayıda lakin daha nitelikli bağlantılar kuracağınız küçük kalabalıklarla doldurabilirsiniz. Unutmayın, sıcak bağlantılar kurmak sıhhatinizi ve ruhunuzu korur. Yeterli, samimi bağlar sizi yaşlılığın birtakım neticelerindan korur. Sağlıklı alakaları olan 80’li yaştaki bireylerin bedenen acı çektikleri anlarda bile ruhen keyifli oldukları ancak sıhhatsiz bağlantılar yaşayan yaşlı bireylerin bedenen çektikleri acıların duygusal acılarıyla daha da arttığı görülmüştür.

Okumaya devam et...
 
Üst