Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yardım belirsizliğiyle elektrik ve yakıtta enflasyon yüzde 3,5’e çıkıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Fiyatlar tatilden sonra tekrar yükseldi, art arda üçüncü aydır da artıyor ve her şeyden önce Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana hızla yükselen enflasyonu en çok etkileyen iki değişken nedeniyle arttı: elektrik ve yakıt maliyetleri. . INE’nin sağladığı verilere göre elektrik ve benzin bir kez daha vatandaşların ceplerini titreterek TÜFE’yi Eylül ayında %3,5’e yükseltti.


Enflasyon geçen yılki seviyelere göre büyük ölçüde beklendiği gibi bir adım ilerlemektedir. Bu sıralarda çeşitli kamu yardım paketlerinde yer alan tedbirlerin ardından fiyatlar kontrol altına alınmaya başlandı. Artık, Ağustos ayında kapattıkları %2,6 seviyesinden tek bir ayda neredeyse bir puanlık bir oranda yapmış olmalarına rağmen, yıllar arası faiz oranlarını artırmaları bekleniyordu; Temmuz ayında %2,3; veya Haziran’da %1,9, geçen yıla kıyasla tam da bu etki nedeniyle bir tür serap yaşandı.


Bu durumun temel nedeni elektriktir. Eylül ayını üretim piyasasında ortalama elektrik maliyetinin 100 Euro/MWh’yi aştığı bir dönemle kapatmak üzereyiz. Hidroelektrik santrallerini harekete geçirebilecek yağışların olmaması ve son haftalarda artan bir hammadde olan gaz kombine çevrim santrallerinin kullanım ihtiyacı nedeniyle bunu sessizce, azar azar yaptı.

Fiyatları belirleyici bir şekilde etkileyen diğer bileşen ise akaryakıttır. Zaten art arda iki ay boyunca yükseldi ve yaz başından bu yana fiyatlarda %17’ye varan bir artış yaşandı. Spesifik olarak, litre başına 1.759 avroya mal oluyor; bu, 2023’te şimdiye kadarki en yüksek değeri ve 20 sentlik sübvansiyonun o dönemde yürürlükte olmasına rağmen Kasım ayının sonundan bu yana en yüksek değeri. AB Petrol Bülteni verilerine göre ortalama dizel fiyatı da art arda on iki hafta artarak litre başına 1.685 avroya yükseldi; bu, Ocak ayının sonundan bu yana görülmemiş bir seviye.


Alakalı haberler







Enerji ürünleri ve işlenmemiş gıdaları hariç tutan ve günlük alımları en iyi yansıtan çekirdek enflasyonda ise oran onda üç oranında yavaşlayarak %5,8’e geriledi. Hükümet açısından bu veriler “geçen yılın Haziran ayından bu yana en düşük oranı” gösteriyor ve bu çeyrekte fiyatlarda bir ılımlılaşma öngörüyor.


Yıl sonuna kadar baskı



Yıl sonuna kadar ortalama yüzde 4’ü hedefleyen enflasyonla birlikte, Yürütme, diğerlerinin yanı sıra, enflasyonun azaltılması gibi tedbirleri de içeren en son krizle mücadele planının uzatılmasına ilişkin kararı büyük ölçüde zorlaştırabilecek beklenmedik bir düşmanla karşılaştı. Gıdaya ilişkin KDV ve tüketicilerin elektrik faturalarına ilişkin vergiler. Süresi 31 Aralık’ta sona eren yardımların bir kısmının kaldırılması veya değiştirilmesi ihtimali Hükümetin masasında olmasına rağmen, son dönemde petrol ve doğal gaz gibi bazı hammaddelerin fiyatlarında yaşanan artış, bu geri çekilme gerekçesini kontrol altına aldı.

Ekonomi Bakanlığı, uzatmanın henüz tanımlanmadığını ve doğal gaz için son çare desteğinin (TUR) de dayandığı bütçe planının henüz oluşturulma aşamasında olduğunu zaten açıkça belirtmişti. Yani her şey Aralık ayına kadar bu faktörlerin nasıl gelişeceğine bağlı olacak.

Ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı Nadia Calviño geçtiğimiz günlerde “enflasyon krizinin etkisini hafifletmek için uygun kararları alarak şu ana kadar aynı çizgide devam edeceğiz” dedi. Elbette her zaman “sorumlu bir maliye politikası ve kamu kaynaklarının en iyi şekilde kullanılmasını düşünerek” hareket edeceğini açıkça belirtti. Ancak Eylül ayı enflasyon verilerini öğrendikten sonra, ikinci başkan yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Díaz, ailelere yönelik destek önlemleri gibi “işe yarayanların” sürdürülmesini savundu. Ayrıca maaşları artırmaya devam etmemiz ve şirket karlarını kontrol etmemiz gerektiğini savunuyor. Díaz, tüm bunların amacının “insanları ve aileleri korumak” olduğunu söylüyor.
 
Üst