Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yatırımcılar teknolojiye dönüyor ve Nvidia borsada bir trilyon doları aştı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Büyük teknoloji şirketleri, Yapay Zekanın (AI) geliştirilmesine yönelik yüksek beklentilerle el ele Borsada yeniden parlıyor. Bu değerler için felaket bir 2022’nin ardından, sektördeki borsaya kote şirketleri içeren Nasdaq endeksi, iş sonuçlarındaki güçlü iyileşme nedeniyle fiyatını ikiye katlayan değerlerle bu yıl %30’a yakın yeniden değerlendi.


Buna yapay zeka ile ilgili yeni projeler de eklenirse satın alma çılgınlığına hizmet edilmiş olur. Kullanıcıların doğal tepkiler alan sanal karakterlerle sohbet etmelerine olanak tanıyan yeni bir teknolojiyi piyasaya süren Nvidia hissesinde olan da bu.

2023 yılında %180’den fazla değer kazanan şirket, Salı günü bir trilyon dolarlık piyasa değerini aşarak Wall Street’te tarih yazdı ve tarih boyunca sadece dokuz şirketin girdiği seçkin bir kulübe girdi.

Şu anda, yalnızca Apple (2,8 milyar), Microsoft (2,5 milyar), Alphabet (1,6 milyar) ve Amazon’u (1,2 4 milyar) geride bırakan beşinci en büyük şirkettir. Hepsi teknolojik. Meta veya Tesla gibi diğerleri de zamanında yaptılar, ancak şimdiden trilyon dolarlık bariyerin altında işlem görüyorlar.

eToro Piyasa Analisti Gabriel Debach, “Yüksek hisse fiyatına rağmen, Nvidia’yı çevreleyen heyecan, devam eden yatırımcı ilgisini yansıtacak şekilde, azalma belirtisi göstermiyor” diye açıklıyor.

Ona göre, AI daha yaygın hale geldikçe, şirketler ve bir bütün olarak toplum için olanaklar tek kelimeyle harika; Bu, benzeri görülmemiş yenilik, verimlilik ve olasılıklarla dolu bir gelecek vaat ediyor, ancak güneşe çok yakın uçmamaya ve yanmamaya dikkat etmelisiniz” diye açıklıyor.

Avrupa, teknoloji şirketlerinin yukarı yönlü baskısını yakalayamadı ve güçlü yükselişlerle açıldıktan sonra Ibex-35, seansı %0,14 düşüşle 9.200 puanın altında kapattı. Solaria (% -4,21) ve Repsol (% -2,28), petrol fiyatındaki bir başka keskin düşüşün de damgasını vurduğu bir günde en fazla düşüş gösteren değerler oldu.

Spesifik olarak, Avrupa’da gösterge niteliğindeki Brent tipi ham petrolün varili piyasa kapanışında %4’ten fazla kayıpla 73 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas’ı 69.56 dolar civarındaydı.
 
Üst