Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yaz aylarında fiyatların daha pahalı olması nedeniyle elektrik faturasında bir KDV indirimi daha görülecek

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
24 Haziran 2024 Pazartesi, 00:09

| 12:05'te güncellendi.





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

Elektrik fiyatlarında son iki yılda yaşanan değişkenlik ve son haftalarda santrallerde yaşanan hareketlenmeler sonucunda elektrik faturasında sadece bir hafta içinde önemli değişiklikler yaşanacak. 1 Temmuz'dan itibaren faturaların önemli bir kısmı, hem vergilerle hem de yaklaşık sekiz milyon hane tarafından ödenen düzenlenmiş oranın (PVPC olarak adlandırılan) hesaplanmasıyla ilgili olarak değişecek.

İlk olarak, KDV vergi oranı mevcut düzenlemelerle belirlenen %21'den %10'a düşecek. Ortalama elektrik üretimi maliyeti 45 Euro/MWh'nin üzerindeyse bunu yapacak. İberyalı operatör OMIE'nin verilerine göre, bu ayın sonuna bir hafta kala ortalama zaten 53 Euro/MWh'nin üzerinde.

Elektrik fiyatlarının gelişimine bağlı olarak bir vergi (%21 veya %10) belirleyen yeni kriz karşıtı kararnamenin geçtiğimiz Ocak ayında yürürlüğe girmesinden bu yana elektrik faturasında KDV değişiklikleri olağan bir trend haline geldi. Enerji piyasasındaki oynaklığın her zamankinden daha abartılı olduğu bir dönemden geçtik.

Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarının ve özellikle de hidroliğin güçlü varlığı nedeniyle elektrik fiyatlarının tarihsel olarak düşük olması, %21 oranında KDV uygulanmasına yol açtı.


Böylece Ocak ayında verilen elektrik faturası, elektrik vergisinin yüzde 5,11'e çıkarılması farkıyla normal değerine geri dönecek, yani ayda tüketilen 190 kWh'lık fatura için 0,14 euro/€ Elektrik piyasası tarafından toplanan verilere göre, kWh'nin maliyeti %21 KDV ve %3,8 elektrik vergisi ile 50,89 avrodan, %10 KDV ve %5,11 elektrik vergisi ile 46,84 avroya çıkacak.

Enerji sektöründe zaten elektrikteki KDV'nin “değişken, öngörülemez ve anlaşılması karmaşık kurallar içereceği, tüm tüketicilerin faturalarını etkileyeceği” konusunda uyardılar, bu nedenle bu “değişkenin yeniden gözden geçirilmesini istiyorlar” ” KDV mekanizması. ve tüketicilerin çoğunluğuna yabancı olan değişkenlere bağlıdır.


Çeyrek yükselişte



Aslında, halihazırda kullanılmakta olan fiyat tahminleri göz önüne alındığında, en azından yaz aylarında yurt içi elektriğe uygulanan KDV'nin indirimli %10 oranında kalması muhtemeldir. Vadeli işlemler Temmuz ayı için ortalama 75 Euro/MWh'yi işaret ediyor ve Temmuz ayı boyunca kesilen tüm faturalar için %10 indirimli KDV iadesi görecekler. Ayrıca, bu piyasa göstergeleri yılın üçüncü çeyreği için (Temmuz, Ağustos ve Eylül) ortalama üretim fiyatının 80 Euro/MWh'ye yakın, 2024 yılının tamamı için ise ortalama 67 Euro/MWh olacağını öngörüyor. çoğu durumda, maliyetler Hükümet tarafından KDV'nin %10'dan %21'e (veya tam tersi) değiştirilmesi için belirlenen 45 Euro/MWh sınırından daha yüksektir.

Bu tedbir elektrik faturalarına kesin olarak uygulandığında vergi gelirlerindeki azalma nedeniyle devlet kasası bir kez daha tükenecek. Ancak krizin en kötü olduğu 2021 ve 2022 yıllarında Hazine'nin almayı bıraktığı 2,5 milyar euro kadar etkili olmayacak.


PVPC, daha kararlı



Öte yandan, bu sözleşmelerde yer alan fiyatların %25'inin geleceğe yönelik olarak sözleşmeye bağlandığı yeni düzenlenmiş tarife halen yürürlüktedir. Yani istikrarlılar ama aynı zamanda son aylarda yaşanan düşüşlerden de, önümüzdeki haftalarda da öngörülebilir artışlardan da faydalanamayacaklar.

PVPC'nin (ömür boyu düzenlenmiş tarife) sabit fiyatlarının orantılı kısmı 2025'te maliyetin %40'ını temsil edecek ve 2026'dan itibaren zaten %55'e ulaşacak; spot endeksleme böylece yavaş yavaş ağırlığını kaybedecek. Bu yıl %75'ten tüm reformun sonunda %45'e.





Yorum





Hata bildir
 
Üst