Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yetersiz beslenmenin yol açtığı 22 sıhhat sorunu

Leila

Global Mod
Global Mod
Doktorlar, insan bedeninin daha fazla demir, çinko, B12 vitamini ve başka gerekli vitamin ve minerallere gereksinim duyabileceğini ancak birçok vakit insanların bunun farkında olmadığını söylüyor.

Örneğin diş etleriniz sık sık kanıyorsa, bu bir diş meselesinden çok C vitamini eksikliği olabilir. Zayıf bir beslenme programı uygulamak, kırılgan yahut hasarlı tırnaklara bile niye olabilir.

Peki hangi semptomlar bedeninizdeki hangi eksikliğe işaret ediyor olabilir? İşte bedeninizin alarm verdiği tam 22 semptom…


1. YORGUNLUK

Yorgunluk, tıbbın tüm alanlarında en sık görülen şikayetlerden biri olarak birfazlaca yaygın rahatsızlığın belirtisidir.

En sık görülen sebeplerinden biri demir eksikliğidir. Demir, bedenin kanda oksijen taşıyan bir husus olan hemoglobin oluşturması için hayli kıymetli bir mineraldir. Demir eksikliği olan bir kişi, bedeninde kanda gereğince oksijen dolaşmadığı için kendini yorgun hissedebilir.

Uzmanlar, yorgunluğu gidermek için, demir alımını artıran bir diyete ek olarak sığır eti, kuzu eti, tavuk, ıspanak, brokoli, çilek ve karpuz üzere demir açısından varlıklı yiyecekleri öneriyor.

2. KEPEK

Kepek, kişinin baş derisinin üst kısmındaki derinin kuru ve pullu hale gelerek pul pul dökülmesine niye olan bir durumdur.

Etlerde, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve birfazlaca sebzede bulunan çinko, saç derisindeki cilt hücrelerini taze ve sağlıklı tutarak dökülmeyi önleyebilir.

3. SAÇ DÖKÜLMESİ

Kuru saç, süreksiz saç dökülmesine niye olabilir ve bu da benlik hürmetini ve öteki sıhhat meselelerini etkileyebilir.

B3 ve B7 vitaminleri, saç derisinde kan sirkülasyonunu kolaylaştırır, bu da saçı kuvvetli ve sağlıklı fiyat. Her ikisi de fındık, tohum ve balıklarda çokça bulunur.

4. SİSTEMSİZ KALP ATIŞI

Dolaşım sistemindeki çeşitli problemler sistemsiz kalp atışlarına niye olabilir. Kalsiyum bedendeki kan sirkülasyonu için fazlaca kıymetlidir ve kalbin atmasına niye olan elektrik sinyallerini düzenlemeye yardımcı olur.

5. ZAYIF KEMİKLER

Yeterince güneş almamak kemiklerinizi kırılgan yapabilir. Güneşten cilt yoluyla emilen D vitamini eksikliği, bedenin kemiklerinin zayıfladığı bir durum olan kemik yumuşaması ile temaslıdır.

Bunun sebebi, D vitamininin bedenin iskeletinin yapı taşı olan kalsiyumu emme süreci için epey değerli olmasıdır.

6. KURU SAÇ

Protein saç sıhhatinin değerli bir modülüdür. Saç, keratin ismi verilen bir proteinden yapılır ve diyetinde keratin içermeyen bir kişi, saç sıhhatini korumakta zorlanır. Tavuk, sığır eti ve kuzu eti üzere seçenekler hem protein tıpkı vakitte demir için kusursuz kaynaklardır.

7. KANAYAN DİŞ ETLERİ

Beslenme uzmanları, kanayan diş etlerinin diyetinizdeki bir probleme işaret edebileceği konusunda uyarıyor.

En epeyce portakal ve turunçgillerle ilişkilendirilen fakat brokoli, biber ve domateste de bulunan C vitamini, bedenin düzgünleşme sürecinin ayrılmaz bir modülüdür ve kan damarlarının, kasların ve başka dokuların büyümesini takviyeler.

8. GECE KÖRLÜĞÜ

Karanlıkta hiç nazaranmemek besin eksikliğinin bir işareti olabilir. Göze güzel gelecek olan A vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, biberde, balıkta ve süt mamüllerinde bol bol bulunur.

9. UYUŞMUŞ PARMAKLAR

Şiddetli kalsiyum eksikliği olarak da bilinen hipokalsemi, kişinin parmaklarında uyuşma, karıncalanma hissi duymasına niye olabilir. Bunun sebebi, kandaki kalsiyumun hudut sıhhati için fazlaca değerli olmasıdır. Beslenmeye kalsiyum ögelerini eklemek, uyuşma hissini geçirebilir.

10. SOĞUK EL VE AYAKLAR

Demir eksikliklerinden kaynaklanan anemi, soğuk el ve ayak semptomlarından da sorumlu olabilir.

Eldiven ve çorap kullanmak kişiyi kısa müddette sıcak tutmaya yardımcı olurken, demir açısından daha varlıklı meyve ve sebzeler vakit içinde sorunu çözebilir.

11. ŞİŞMİŞ DİL

Demir eksikliğinin bir öteki belirtisi de, kişinin lisanının şişmesi ve iltihaplanması olan “anemi dili”dir. Kobalamin ismi verilen B12 vitamini ağız sıhhati için epey değerlidir ve lisan şişmesinden B vitamini eksikliği sorumlu olabilir.

12. YANAN AĞIZ SENDROMU

Yanan ağız sendromu, bir kişinin lisanında ve damağında yanma hissi hissetmeye başladığı bir durumdur.

Durumun farklı niçinleri içinde B12 vitamini ve demir eksiklikleri vardır. Ayrıca, bedendeki hücrelerin kendilerini çoğaltmasına ve onarmasına yardımcı olmaktan sorumlu olan çinko eksikliğinden de kaynaklanabilir.

13. AFT

Ağzınızın ortasındaki ağrılı yaraların niçini, gereğince âlâ beslenememenizle alakalıdır. Ancak ağız ortasında açılan bu yaralar, kişinin diyetinde başka B vitaminlerinin eksik olduğunun da bir işareti olabilir. Balık, kırmızı et ve süt eserleri, bu vitaminler için düzgün kaynaklarıdır.

14. PÜRÜZSÜZ DİL

Tıbbi olarak glossit olarak bilinen pürüzsüz bir lisan, nispeten zararsız olabilir ve gözden kaçabilir. Lakin hem de tehlikeli bir besin eksikliğine de işaret edebilir.

Folik asit olarak bilinen b9 vitamini, bedendeki DNA ve RNA’nın gelişimi için epey değerlidir. Folik asit koyu yeşil sebzelerde, fındıkta, fasulyede ve balıkta bulunur.

15. KAŞIK TIRNAKLAR

Koilonychia ismi verilen kaşık tırnak, bir kişi önemli bir demir eksikliğinden muzdarip olduğunda ortaya çıkar.

Demir eksikliği niçiniyle bedendeki oksijen akışının azalması, tırnakların yumuşamasına ve sonunda halini kaybetmesine ve içe yanlışsız batmaya başlamasına niye olabilir.

16. TIRNAKLARDAKİ ÇİZGİLER

Bir kişinin besin eksikliği ile karşı karşıya olduğunun erken bir işareti de tırnaklardaki çizgilerdir.

Tırnaklardaki küçük girintili çizgiler çoklukla diyabet, damar hastalığı ve öbür sıhhat problemleri ile ilişkilendirilir.

Ancak, birtakım durumlarda, bir kişinin diyetlerinde çinkoya daha fazla muhtaçlık duyduğunun bir işareti de olabilir. Çinko; istiridye, kırmızı et, tavuk ve avokado da kucak dolusu bulunur.

17. KIRILGAN TIRNAKLAR

Kırılgan tırnaklar genel sıhhatin berbat olduğunun bir işaretidir, lakin bilim insanları bunun bir kişinin bilhassa iki besin unsurundan mahrum olduğunun bir işareti olduğuna dikkat çekiyor: demir ve biyotin.

Biotin, bedende keratin oluşturan amino asitlerin düzeylerini artırır, bu bununla birlikte tırnakların güçlenmesine ve büyümesine de katkıda bulunur.

18. HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Huzursuz bacak sendromu, çoklukla hayli ciddiye alınmayan lakin zayıflatıcı olabilen bir durumdur. Bu durum, bacaklarda rahatsız edici karıncalanma ve kaşıntı hislerinin denetimsiz bir biçimde sallanmasına niye olduğunda ortaya çıkar. Yaşlı insanlarda fazlaca yaygındır.

Beyindeki düşük demir düzeylerine bağlanan bu rahatsızlık için bilim insanları bunun, demirin beynin memnunlukla ilişkili bir hormon olan dopamin üretiminde rol oynamasından kaynaklandığına inanıyor.

19. SİNİRLİLİK

Yeterince temel vitamin ve mineralleri almamak ruh sıhhatinize ziyan verebilir ve sizi berbat bir ruh haline sokabilir.

B1 vitamini, tiamin, B6 ve D vitamininin kişinin ruh sıhhati üzerinde olumlu tesirleri olduğu bilinirken kişinin diyetindeki eksiklikler meselelere niye olabilir.

20. KAS SEĞİRMESİ

Hipokalemi, bedende kişinin sonlarının ve kaslarının çalışmasına yardımcı olan bir elektrolit olan kâfi potasyum bulunmadığında ortaya çıkan bir durumdur.

Muz, potasyum eksikliği için en ünlü tahlildir lakin fasulye, patates ve yeşil sebzeler üzere öteki yiyecekler de kusursuz kaynaklardır.

21. MİDE BULANTISI

Sabahları sistemli olarak mide bulantısı yaşamak, diyetinizde daha fazla yeşillik gereksiniminizin bir işareti olabilir.

Magnezyum, bedenin güç düzeyleri ve kas ve hudut işlevi ile irtibatlı temel bir mineral ve elektrolittir. Daha fazla ıspanak, brokoli ve fasulye tüketmek, bu sorunu çözmenin kolay bir yolu olabilir.

22. YAVAŞ UYGUNLAŞAN YARALAR

Hiç kabuk bağlamayan bir yaranız oldu mu? Bu, daha fazla portakal yemeniz gerektiği manasına gelebilir.

Diş eti kanamasında olduğu üzere, diyette C vitamini eksikliği bedenin hasarlı dokuyu değiştirme ve onarma yeteneğine ziyan verir. Bir kişi önemli bir faydalanma geçirdiğinde, kâfi C vitamini yoksa bedeninin güzelleşmesi kıymetli ölçüde daha uzun sürebilir.

Okumaya devam et...
 
Üst