Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yüz maskeleri en büyük kirleticilerden

Leila

Global Mod
Global Mod
Koronavirüs (Covid-19) salgını ile gayrette ferdî önlemlerin başında gelen maskeler, pandemi daha sonrasında tüm dünyada önemli bir atık problemine niye oldu.

Dünyada her ay 129 milyar maske kullanılıyor. İddialara göre Avrupa’da maskeden kaynaklı atık ölçüsü günde yaklaşık 445 milyon. Çoğunlukla polipropilen materyalden üretilen tek kullanımlık maskeler, ekseriyetle denizlerde su hayatına ziyan veren mikroplastiklere dönüşüyor. Yakın tarihindeki bir National Geographic raporuna bakılırsa Jakarta Körfezi’ndeki ırmaklarda ve Kenya kıyılarında yüzen maskeler, hayvanlarda önemli faydalanmalara ve ölümlere niye oluyor. hem de tek bir adet yüz maskesinden denizlere, günde 173 bin mikrofiber salınabiliyor.

Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia’nın Aralık 2020 tarihindeki ‘Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution’ başlıklı raporuna göre de tek bir maskenin büsbütün yok olması 450 yıl kadar sürebiliyor. Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, “Bu niçinlerden dolayı yüz maskesi çöpünün niye olduğu plastik kirliliğini önlemek gayesiyle toplumların gerçek yüz maskesi kullanması konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir hammaddeler kullanılarak, çevresel tesirleri değerli ölçüde azaltılmış olan ve geri dönüştürülebilir materyalden üretilen maskeler tercih ederek, mümkün bir etraf felaketini önleyebiliriz” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst