Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Zaman kaydının bulunmaması, şirketleri fazla mesai ödemekten muaf tutmaz

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
1 Eylül 2023 Cuma, 17:10.

| 20:18’de güncellendi.


Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • heyecan






  • LinkedIn






  • Telgraf

Çalışanlarının çalışma saatlerinin kayıt altına alınması yönündeki mevcut yükümlülüğe uymayan şirketler, fazla mesai ödemesinden muaf tutmuyor, ancak bunların yapılıp yapılmadığını resmi olarak doğrulamanın bir yolu yok. Yargıtay’ın yeni bir hükmü daha, yapıldığına dair hiçbir kayıt olmamasına rağmen işçinin fazladan yaptığı mesailerin ödenmesini gerektiriyor. Bu kez, Katalonya Yüksek Adalet Divanı (TSJC), kısa süre önce verdiği bir kararla, şirketin İşçi Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana Madde 34.9’da yer alan zorunlu zaman kaydını sağlamaması durumunda fazla mesai ödenmesini onayladı. 2019’da onaylanan Kraliyet Kanun Hükmünde Kararnamenin bir parçası. Bu, aynı mahkemenin Balear Adaları’ndan geçen Temmuz ayında aldığı başka bir karara katkıda bulunuyor.


TSJC, Granollers 2. Sosyal Mahkemesi’nin (Barselona) 29 Nisan 2022 tarihli, şirketin süre kaydının yapılmaması nedeniyle bir işçiye fazla mesai ödenmesini reddeden kararına karşı yapılan itirazı onayladı.

Yargıç, fazla mesai ücreti talep edildiğinde, işverenin işçinin çalışma saatlerini günlük olarak kaydetmeme yükümlülüğünün ihlalinin kendisine fayda sağlayamayacağını değerlendirdi. Mahkemenin fazla mesai ücretini reddeden kararının Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 217.2 maddesini ihlal ettiğini, “ispat yükünün suçu işleyen davalıya yüklemek yerine davacıya devretmesi nedeniyle” ayrıntıya yer verdi. Bu nedenle işçinin talep ettiği toplam fazla mesai ücreti olan 1.250,50 saat ile bunların ödenmesini ve “%10 gecikme faizi”ni muhasebeleştirdi.

Dört yılı aşkın süredir tüm şirketler, çalışanlarının çalışma saatlerinin, belirli başlangıç ve bitiş zamanlarını da içerecek şekilde günlük kaydını tutmak ve bunu dört yıl boyunca saklamakla yükümlüdür.






Yorum





hata bildir
 
Üst