Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Zeytinyağı ve temel gıdalarda 30 Eylül'e kadar %0 KDV olacak

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
25 Haziran 2024 Salı, 10:50

| 16:34'te güncellendi.





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

Bakanlar Kurulu, enflasyondaki artışın ailelerin alışveriş sepetleri üzerindeki etkisini dengelemek amacıyla gıdada KDV indiriminin uzatılmasına onay verdi. Bugün onaylanan (Kongre tarafından onaylanması gereken) kraliyet kararnamesinin yeniliği, sıfır KDV'den yararlanacak temel gıdalar arasında zeytinyağının da yer alması ve normal KDV oranlarına dönüşün kademeli olarak yapılacak olmasıdır.

Spesifik olarak, zeytinyağında KDV'nin yüzde 0'a indirilmesi 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek ve süt, ekmek, yumurta, peynir gibi bazı temel gıdalar ile doğal statüsündeki meyveler, baklagiller, yumrular, tahıllar ve sebzeler gibi bazı temel gıdalar da yürürlüğe girecek. ürünler. Bu, 30 Eylül'e kadar sürecek çünkü 1 Ekim'den itibaren tüm bu yiyeceklerde 31 Aralık'a kadar %2 KDV olacak.

Makarna ve tohum yağlarında KDV indirimi de %10'dan %5'e çıkarıldı. 1 Ekim'den itibaren bu ürünlerde KDV oranı 31 Aralık'a kadar %7,5 olacak.

Birinci Başkan Yardımcısı ve Maliye Bakanı María Jesús Montero, Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin yılın son çeyreğinde enflasyonun normalleşeceğini ve KDV indirim tedbirlerinin gelecek yıl için azalacağını beklediğini belirtti. Yani, 1 Ocak'tan itibaren zeytinyağı ve temel gıdalar %4'lük süper indirimli KDV'ye geri dönecek, makarna ve tohum yağları ise %10 KDV oranına sahip olacak.


2023 yılında Hükümet zeytinyağındaki KDV'yi %10'dan %5'e düşürdü. 2021'den bu yana üç katına çıkan fiyattaki güçlü toparlanma göz önüne alındığında, şimdi %0'a düşürülmesine karar verildi ve artık kalıcı olarak temel temel ürünler grubuna dahil edildi. Yani istisnai sıfır KDV uygulaması sona erdiğinde, süt, ekmek veya yumurta gibi oranlar %10'a dönmek yerine %4'lük süper indirimli bir orana sahip olacak.

Önümüzdeki dönemde normal oranlarına dönmek için KDV'de kademeli bir artışın seçilmesinin nedeni, Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'daki savaş ve bunun etkileri sonucunda alınan destek tedbirlerinin kademeli olarak geri çekilmesi yönündeki talebidir. enflasyon hakkında. Aslında, azaltmanın önümüzdeki aylarda uzatılması Hükümetin Brüksel'e yönelik taahhüdü değildi; çünkü 30 Nisan'da, Yürütme Kurulu'nun 30 Haziran itibarıyla 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin makroekonomik ve mali tahminleri güncelleyen belgede şu ifadeler yer alıyordu: Bu yıl gıdadaki KDV indirimi tersine çevrilecek.

KDV indiriminin uzatılmasına ek olarak Bakanlar Kurulu, Asgari Mesleklerarası Maaştaki (SMI) artışla eşleşecek şekilde kişisel gelir vergisi eşiğindeki artışı da onayladı. Böylece, geçen yıl eşik 14.000 avrodan 15.000 avroya çıkarıldı ve şimdi 15.876 avroya çıkarıldı; bu tutarın altında kişisel gelir vergisinin beyan edilmesi gerekmiyor ve stopaja tabi değil. İş gelirindeki azami indirim de 6.498 avrodan 7.302 avroya çıkarıldı.

Monntero, düşük ve orta gelirliler için kişisel gelir vergisindeki tasarrufu 1.400 milyon euro, bu kraliyet kararnamesinde yer alan önlemlerle KDV indirimi nedeniyle ailelere sağlanan tasarrufu ise 1.036 milyon euro olarak belirledi. Bakana göre, kişisel gelir vergisinde vergi eşiğinin yükseltilmesi, artan oranlı bir vergi olduğu için daha fazla gruba fayda sağlayacak ve iyileştirme, 22.000 avroya ulaşan gelirlere ulaşacak ve bu da 5,2 milyon vergi mükellefinin tasarruf edeceği anlamına gelecek. gelir vergisi. Örneğin geçen yıl asgari ücreti (15.876 euro) kazanan bir vergi mükellefi, 325 euro ödeyecek ve bu değişiklikle birlikte kişisel gelir vergisi ödemeyecek. Veya 2023'te en sık maaş alan (18.502 euro) çalışan, kişisel gelir vergisi olarak 1.328 euro ödedi ve eşik artışıyla birlikte 1.129 euro ödeyecek.

Bu KDV indiriminin gıda fiyatlarına aktarılıp aktarılmayacağı konusunda Maliye Bakanı, Hükümetin “teyakkuzda” olduğuna dair güvence verdi, ancak önceki indirimlerle birlikte düzenleyici kurumların ve özellikle Rekabet Kurumunun, gıda fiyatlarına indirim yapılması gerektiği sonucuna vardığını hatırlattı. vergiler fiyatlara aktarılmıştır.

Ekonomi, Ticaret ve İş Bakanı Carlos Body, gıdadaki KDV indiriminin uzatılmasını, gıda fiyatlarının genel enflasyonun “önemli ölçüde üzerinde” kalmasını, zeytinyağı gibi bazı ürünlerle “tüm ailenin alışveriş sepetini oluşturmasını” gerekçe gösterdi. daha pahalı.”

Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı Luis Planas ise zeytinyağındaki KDV'nin kaldırılmasının, bu ürünün “çok dikkate değer” fiyat artışı karşısında “tutarlı” bir adım olduğunu belirtti. Flat, “Tüm vatandaşlarımızı, onların tüketim kapasitelerini, ailelerini ve ayrıca zeytinyağı gibi elbette temel bir ihtiyaç olan ve aynı zamanda sağlık açısından da önemli olan bir ürünü destekleme politikamızda tutarlı olmak istiyoruz” dedi.

İkinci başkan yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz, zeytinyağındaki KDV indiriminin “gerçek” olması ve İspanyol halkının cebine ulaşması için izlenmesini talep etti.





Yorum





Hata bildir
 
Üst