Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“2024 bütçesinin olmaması başarısızlık olmaz, 2025'e hızla geçmeliyiz”

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Kendisi, Ocak ayında Nadia Calviño'dan görevi devralan son üye olmasına ve La Moncloa'daki meslektaşlarından çok daha teknik ve daha az politik bir profile sahip olmasına rağmen, Bakanlar Kurulu masasında kendisini yabancı gibi hissetmediğini söylüyor. Ekonomi Bakanlığı koridorlarının mükemmel uzmanı Carlos Body (Badajoz, 1980), bu yıl iyi giden ekonomik büyümeyi sürdürmenin ötesinde bir mantrayla, içini ve dışını bildiği departmanın dizginlerini eline aldı: üretkenlik, “olarak Avrupa ülkelerinin geri kalanı.


–İki ay sonra Bakanlar Kurulu'nda nasıl hissediyorsunuz?

–Çok şey öğreniyorum çünkü benimkini tamamlayan profiller var ve her zaman herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Örneğin bazı bakanların yerel siyasette deneyimleri var ve bu benim öğrenmeme ve yeni beceriler eklememe olanak tanıyan çok ilginç bir geçmiş. Memnun oldum.

–Selefiniz Nadia Calviño ile Çalışma Bakanı Yolanda Díaz arasındaki ilişki pek de iyi bitmedi…

–Bakanların görevlerinin %100 örtüşmesi gerekmediğini bilmeliyiz. Burada farklılaşmış konumların avantajı ortak bir zemin bulmaktır çünkü normalde bu müzakere sürecinde ortaya çıkan sonuç dengeli bir sonuçtur. İşsizlik yardımı reformunda da durum aynıydı.


–Ekonomi bu yıl 2024’e nasıl başladı?

–Önceki yılı, 2023'ü euro bölgesinin beş katı büyümeyle yüzde 2,5 büyümeyle nasıl kapattığımızla başlayayım. Bu veri önemli çünkü zaten bizi 2024 için çok iyi bir başlangıç noktasına konumlandırıyor. Halihazırda sahip olduğumuz bir aktarma etkisi var. Bu yılın ilk altı haftasından elde ettiğimiz verilerle aktivite hız kesmiyor.

–Bu nedenle diğer kuruluşların sıklıkla sorguladığı tahminlerinizi koruyor musunuz?

–Kısa vadede 2024 yılı için %2’lik büyümemizi değiştirmeyi planlamıyoruz. Aslında 2023 yılı için son veriler ışığında tahminlerini revize eden son analistler ve Komisyon da tahminlerini yukarı doğru güncelliyor. İspanya hariç herkesi aşağı yönlü revize etti.

–Genel Bütçeler olmadan ekonomi ne kadar dayanabilir?

–Bütçelerin hazırlanmasına yönelik çaba ve bu konuya yoğunlaşma tamdır. 2024 Bütçesine sahip olmak için çalışmaya devam ediyoruz ve aynı zamanda 2025 Bütçelerini de düşünerek çalışmaya başlamamız gerekecek çünkü bunlar Hükümetin görevde olduğu süre boyunca neredeyse örtüşen iki bütçe döngüsü. Hızlı hareket etmeliyiz ve müzakerelerde de bunu yapıyoruz.


2024'teki evrim

“Yüzde 2 büyüme tahminimizi koruyoruz, yılın başında aktivite yavaşlamıyor”

–2024'te bütçelerin olmaması başarısızlık mı olur?

–Hayır, tam tersine. Sistem, anlaşma sağlanamaması durumunda uzatılacak şekilde hazırlanmış ancak iyimser olmamız ve bunun için çalışmamız gerekiyor. Daha önceki koşullarda uzatılmış bütçelerle karşılaştık, ancak sistemin istisnai durumlarda bir uzatmaya hazır olup olmadığına bakılmaksızın, bunlara sahip olmanın çok olumlu bir işaret olduğunu düşünüyorum çünkü bunlar bir ülkenin ekonomik ve bütçe politikasının ana aracıdır. durumlar. Ama şu anda normal şartlardayız.

–Bu yıl ve önümüzdeki yıl neredeyse paralel çalışırlarsa her iki kamu hesabı arasında büyük değişiklikler olacak mı?

– 2025'e ait olanlar, 2024'e ait olanları onayladığımızda gelecek. 2025'in önemi, Avrupa'dan bize gelen orta vadeli yaklaşım ve mali kuralların hayata geçirilmesiyle alakalı. Buna 4-7 yıllık bir yaklaşımla bakmamız gerekecek. Bu nedenle orta vadede yapısal reformları da içerecek bu stratejilerin nasıl yapılandırılacağını görmeye çalışıyoruz.

–Bu büyüme Avrupa fonlarının gelmesine bağlı. Neden bu kadar gecikme var?

–Hızlı harcama ile denetim veya kontrol açısından iyi harcama arasında bir gerilim vardır. İşte mükemmel dengeyi bulmamız gereken yer burasıdır. Fonların gelmediği imajını göreceli hale getirmeliyiz çünkü durum böyle değil. Oyunun yarısındayız: 60.000 milyondan fazla kişi çağrıldı ve yaklaşık 35.000 milyon Euro idam edildi.


Çalışma saatlerini azaltın

“Daha rekabetçi ve üretken şirketlere sahip olmaya uyumlu hale getirmeliyiz”

–GSYH artıyor ama İspanyol ekonomisinin zayıf noktası olan üretkenlik artmıyor.

–Daha rekabetçi ve üretken olma koşullarından yararlanmak için mükemmel bir fırsat penceresine sahibiz. Ampirik kanıtlara ve İspanya ya da Avrupa'nın ABD ile aynı seviyede üretkenlik seviyelerine sahip olmasını engelleyen engellerin neler olduğuna dair analize güvenmek zorundayız. Ve bu analizden Milli Verimlilik Konseyi'nin kurulmasının avantajını kullanacağız.

– Konseyin pratik tedbirleri nasıl sonuç verecek?

–Gelişmek için gerçekleştireceğimiz aksiyonlardan biri de daha büyük, daha rekabetçi firmalara sahip olmak.

– Peki İspanya daha büyük şirketlere sahip olmayı nasıl başarıyor?

–Daha büyük şirketler daha üretken ve daha rekabetçi olacak, dış pazarlara daha iyi erişime sahip olacak ve yeşil ve dijital geçişe daha hazırlıklı olacaklar. Daha iyi maaş ödüyorlar ve daha iyi insan sermayesi çekiyorlar. İspanya'nın bu demografiyi büyütmesi ve şirketlerimizin ortalama büyüklüğünü diğer Avrupa ülkeleriyle daha uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

– Koalisyon hükümeti anlaşmasının maddelerinden biri çalışma gününün kısaltılmasında ısrar ediyor. İspanya bunu bizim sahip olduğumuz gibi bir verimlilikle yapmaya hazır mı?

–Çalışma saatlerindeki azalma son yıllardaki ampirik kanıtlardır. Bu sadece İspanya'da değil, birçok gelişmiş ülkede de yaşanıyor. Ulaşılması gereken, bu sürecin daha rekabetçi ve verimli şirketlere sahip olmakla uyumlu olmasıdır. Yani, şirketler ve işçiler arasındaki ikili müzakerelerde yeterli esneklik bağlamında oluşturulmalıdır. Bu uyumlu olacak.


koalisyon hükümeti

«Pozisyonlar %100 örtüşmese bile sonuç dengeli bir üründür»

–Ve tüm bunlar daha fazla dijitalleşme bağlamında ve yapay zekanın halihazırda verdiği uyarılarla birlikte.

–Yapay zekanın işgücü piyasası üzerinde yaratacağı etki nedeniyle pek çok analistin döngü değişikliği dediği bir dönemdeyiz. Burada da yapay zekanın KOBİ'lerimize ve üretim sistemimize sağlayacağı katkı konusunda lider olmaya çalışmalıyız.

–Bakan olarak ilk günlerinizde tanıştığınız bankacılarla aran nasıl?

– Mükemmel bir ilişkimiz var. Göreve geldiğimde yaptığım ilk şeylerden biri, masadaki ortak çıkarları ilgilendiren büyük konular hakkında samimi ve açık bir tartışma yapmak için onlarla bir araya gelmek oldu. Örneğin, kurtarma planının ikinci bölümünün uygulanması, Avrupa Komisyonu'ndan aldığımız 83 milyar avroluk krediyi finans sektörü aracılığıyla, onun ayrıntı düzeyinden yararlanarak kanalize edeceğiz. Veya ayrıca finansal katılımla. İlişkimizde 'kazan-kazan' var ve işbirliğinin çok iyi olduğunun farkındalar.

–O güzel ortamda sizden bankalara uygulanan olağanüstü vergiyi geri çekmenizi istediler mi?

–Bugün vergilerin getirilmesinin hem sosyal kalkanın finansmanına katkıda bulunması hem de sektörün ödeme gücü ve rekor kâr durumuyla uyumlu olduğu açıkça ortaya çıkması nedeniyle olumlu olduğuna kimse itiraz etmiyor. Artık herhangi bir değişiklik parlamentonun incelemesini gerektirecek ve kısa vadede herhangi bir değişiklik yapılması planlanmıyor. Karar verildiğinde, eğer verilmişse, ona kalıcı bir nitelik kazandırmak için bunun yapının kendisi ve şeklin uygulanması veya kalibrasyonu ile birleştirilmesi gerektiği açıktır.


Avrupa fonları

«Hızlı harcama ile denetim veya kontrol açısından iyi harcama arasında bir gerilim var»

–Bazı büyük bankaların merkezleri 1-O ile Katalonya dışına taşındı. Geri dönmek zorunda mı kalacaklar?

– Faaliyet gösterdiğimiz çerçeve, şirketlerin serbestçe kurulduğu Avrupa Birliği çerçevesidir. Burada bir şirketin şu veya bu bölgede kurulabilmesi için yerine getirilmesi gereken koşulları belirleyen Sermaye Şirketleri Kanunu'na geçiliyor. Önemli olan bu koşulların kesinliği sağlayacak şekilde sabit kalmaya devam etmesidir. Ve bu durumda bu değişmeyecek.

–Devlet, Telefónica'da karar verdiği gibi stratejik şirketlerin sermayesine mi girmeli? Bunu nasıl haklı çıkarırsınız?

–İspanya, Avrupa Komisyonu'nun işaret ettiği gibi, stratejik şirketlerin özerkliğini ve kalıcılığını garanti eden bir dengeyi korumak için Avrupa kurumlarındaki açık tartışmalara katılıyor. Telefónica'nın başkentine giriş çevremizdeki ülkelerle aynı doğrultudadır. Bu operasyon çok açık bir düzenleyici çerçeve içinde geliştirilmiştir ve biz bu konuda uluslararası bir referans olmayı, özellikle hassas sektörlerdeki stratejik çıkarlarımızı korumak ile aynı zamanda istikrarlı, öngörülebilir bir çerçeve arasında uygun dengeyi bulan bir çerçeve olmayı amaçlıyoruz. yabancı yatırımı çekmeye devam etmek.
 
Üst