Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

2050’de Alzheimer hastası sayısı 3 katına çıkabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) datalarına nazaran, dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkması bekleniyor.

DSÖ’nün “2019 Global Sıhhat Tahminleri” raporunda, Alzheimer hastalığı dünya genelinde 7. vefat sebebi olarak yer aldı.

Bu hastalıklardan kaynaklı vefatlar, Amerika ve Avrupa’da 3. sırada kaydedildi.

ABD Hastalık Denetim ve Korunma Merkezi (CDC) datalarına bakılırsa de bu yıl 6,2 milyon ABD’linin bunama ile yaşadığı iddia ediliyor.

CDC, ABD’de Alzheimer’a bağlı ölümlerin 65 yaş ve üzeri bireylerde 5’inci mevt sebebi olduğuna dikkati çekiyor.

DSÖ’ye göre, bunamaya bağlı ölümlerde bayan oranı erkeklere bakılırsa daha yüksek. Bunamaya bağlı ölümlerin yüzde 65’ini bayanlar oluşturuyor.

2050’DE ÜÇ KATINA ÇIKMASI BEKLENİYOR

DSÖ’nün iddialarına bakılırsa, dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkması bekleniyor.

DSÖ Genel Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, 30 yıl daha sonra Alzheimerlı hasta sayısının yaklaşık 3 katına çıkmasının beklendiğini ve demans riskini azaltmak için çabalamak gerektiğinin altını çizdi.

Ghebreyesus, “Demans, milyonlarca insanın anılarını, bağımsızlığını ve prestijini elinden alıyor lakin hem de tanıdığımız ve sevdiğimiz insanları bizden çalıyor. Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor ve bu hepimizi üzüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu (ADI) ve Yaşlanma Üzerine Global Koalisyonuna (GCOA) göre, 2050’de nüfusun yaşlanması kararı bunama yaşayanların yaklaşık yüzde 70’i gelişmekte olan ülkelerde olacak.

DEMANSIN BİR ÇEŞİDİ MÜ?

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin vakit içinde vefatına bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel manada bilişsel işlevlerin azalması olarak biliniyor.

Demans çeşidi olarak nitelendirilen Alzheimer, daha hayli ilerleyen yaşlarda yaygın görülüyor.

Alzheimer’s Disease International (AZI) tarafınca hazırlanan 2021 raporunda, dünya genelinde demanslı hastaların yüzde 75’inin teşhis edilmediği varsayım ediliyor. Farkındalık eksikliği teşhis açısından değerli pürüz olarak gösterilirken, birtakım düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor.

Demansı düzgünleştirmek yahut ilerleyen seyrini değiştirmek için halihazırda mevcut bir tedavi formülü bulunmuyor. Bunun yanı sıra klinik deneylerin çeşitli kademelerinde epey sayıda yeni tedaviler araştırılıyor.

Araştırmalar, insanların nizamlı idman yaparak, sigara ve alkol kullanmasından kaçınarak, kilolarını denetim ederek, sağlıklı beslenerek ve tansiyon, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini koruyarak bunama riskini azaltabileceklerini ortaya koyuyor. (AA)

Okumaya devam et...
 
Üst