Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

22 yıl bekledi, organ nakli sırasında ömrünü kaybetti

Leila

Global Mod
Global Mod
Kars’ta yaşayan Pınar Kadirhan (43), 22 yıldır beklediği karaciğer nakli sırasında hayatını kaybetti. Pınar’ın sağlıına kavuşup evlenme umuduyla aldığı gelinliği mezarına örtülerek üzerine karanfil bırakıldı.

Kars kent merkezine 24 kilometre uzaklıktaki Çakmak köyünde çiftçilik yapan İlyas ve Mavuş Kadirhan çiftinin 3 çocuğundan 2’ncisi olan Pınar’ın 22 yıl evvel gittiği hastanede karaciğer rahatsızlığı ortaya çıktı. Hekimlerin nakil yapılması gerektiğini söylemiş olduği Pınar, Sıhhat Bakanlığı’nın organ nakli sırasına girdi.

Nakil olduktan daha sonra evlenme umuduyla gelinliğini de alan Pınar, uygun bir organ için bekleyişe başladı. Geçen müddette çeşitli kentlerde 4 sefer uygun karaciğer olmasına karşın imkansızlıklar niçiniyle gidemeyen Pınar’a umutlandıran haber Erzurum’dan geldi.

21 Nisan günü Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden nazaranvlilerin aradığı Pınar, bir gün daha sonra da nakil için ameliyata alındı. Samsun’da trafik kazasında ölen kişinin karaciğeri, ameliyatla Pınar’a nakledildi. Fakat karaciğer bedene ahenk sağlamadı. Bunun üzerine bir daha ameliyata alınan Pınar, hekimlerin tüm uğraşına rağmen kurtarılamadı. Pınar’ın mevti, ailesini hüzne boğdu.


GELİNLİĞİ MEZARINA ÖRTÜLDÜ

Pınar’ın cenazesi, babası İlyas ve ağabeyi Cenk Kadirhan tarafınca teslim alınarak köyüne gdolayıldü. Cenazede Pınar’ın tabutunun üzerine gelinliği ve duvağı örtüldü. Kılınan cenaze namazının akabinde Pınar Kadirhan son seyahatine uğurlandı. Pınar’ın giyemediği gelinliği de mezarının üstüne serildi. Anne Mavuş Kadirhan ve yakınları Pınarın mezarına karanfil bıraktı.

“HERKESTEN HELALLİK ALDI”

Kızının ameliyata giderken herkesten helallik aldığını belirten Mavuş Kadirhan, “Anne sen bana fazlaca emek ettin, hakkını helal et’ dedi. Valizini ben hazırlayamadım, dışarı çıkamadım, pencereden baktım. Pınar fazlaca memnundu, donör çıktığı için adeta uçuyordu. ‘Allah bana bu biçimde bir fırsat verdi’ diyordu. Ayaklarında ağrı vardı. Bu haberi alınca adeta ayaklarının ağrısı geçti, sevincinden uçuyordu. Giderken bahçeden geri döndü geldi beni tekrar kucakladı, yüzümü öptü, bağrına bastı. Gidiş o gidiş” diye konuştu.

22 YILLIK BEKLENTİ

Kardeşinin yıllardır karaciğer nakli beklediğini söyleyen Cenk Kadirhan, “22 yıllık hasreti bitmiş oldurmek istiyorduk. Kardeşim yıllardır bekliyordu, karaciğer nakli olmayı. Erzurum’dan uygun donör bulunduğu bilgisi geldi. Karaciğeri kardeşime nakledeceklerini söylemiş olduler.

Kardeşim o kadar keyifli oldu ki anlatamam. Hekimler, ameliyatın ve naklin başarılı olduğunu söylemiş oldu. çabucak sonrasında farklı şeyler gelişti ve beden organı kabul etmedi. Kanama gerçekleşti. Akabinde ameliyata alındı lakin kardeşimin yıllardır yorulan bedeni buna dayanamadı ve merhum oldu” dedi.

Cenk Kadirhan, kardeşinin cenazesini Erzurum’dan getirirken her insanın gelin konvoyu yaptığını ve cenaze merasiminde gelinliğini mezarına örterek ebediyete uğurladıklarını söylemiş oldu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst