Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ABD’li ilaç firmasının sahipleri OxyContin’den ziyan nazarannlere 6 milyar dolar ödeyecek

Leila

Global Mod
Global Mod
Connecticut merkezli Purdue Pharma’nın sahibi Sackler ailesi üyelerinin, firmanın ürettiği kuvvetli ağrı kesici OxyContin’in ziyanları niçiniyle açılan tazminat davasında, 6 milyar dolar ödemesi kararlaştırıldı.

Muahedenin, Sackler ailesinin daha evvel ödeyeceği sayının düşük bulunmasına itiraz eden 8 eyalet idaresinin temyize gitmesi kararı yapıldığı ve toplamda 10 milyar doları bulabilecek tazminat bedelinde ailenin hissesinin 6 milyar dolara yükseltildiği açıklandı.

Sackler ailesinden ayrıyeten davalar yüzünden iflas müracaatında bulunan ilaç firmasındaki denetiminden vazgeçmesini talep eden mutabakat, New York’taki ABD iflas Mahkemesinde görülecek son davada yargıç tarafınca onaylanması üzerine yürürlüğe girmiş olacak.

Purdue Pharma firması ve Sackler ailesinden alınacak tazminatın birçoklarının, ABD’de son 20 yılda yaklaşık 500 bin kişinin vefatına yol açan ağrı kesici ilacın açtığı hasarlara karşı çaba için davacı eyalet ve mahallî idarelere, Kızılderili kabilelerine ve kimi hastanelere aktarılacağı kaydedildi.

BAĞIMLILIK YAPAN AFYON KATKILI AĞRI KESİCİLER

ABD’de afyon katkılı, bağımlılığa yola açan ağrı kesicilerin yarattığı toplumsal kriz bu ilaçları üreten Purdue Pharma, Johnson and Johnson üzere şirketlere ve satışlarda rol oynayan McKinsey’e yönelik yansılara niye olmuş, kelam konusu şirketler hakkında binlerce dava açılmıştı.

New Jersey merkezli ilaç şirketi Johnson and Johnson ile üç ana dağıtıcı firma da 25 Şubat’ta, opiyat bağımlılığı niçiniyle ülke genelinde haklarında açılan davalarda 26 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Purdue Pharma, afyon katkılı ağrı kesici ilacı OxyContin ile ilgili suçlamaları kabul ederek geçen yıl 21 Ekim 2020’de Adalet Bakanlığı ile muahedeye varmış, 2007’de de misal suçlamaları kabul eden ve 630 milyon dolardan fazla ceza ödeyen firma, tazminat ödemeleri için iflas müracaatında bulunmuştu.

McKinsey de bağımlılık risklerinin belgelenmesine karşın Purdue Pharma’nın ürettiği OxyContin satışlarını artırmasındaki rolünden dolayı 9 Aralık 2020’de özür dilemişti.

ABD Hastalıkları Tedbire ve Denetim Merkezi (CDC), ülkede 2000 yılından bu yana opioid bağımlılığı ve çok doz kullanmasının yaklaşık 500 kişinin hayatını mal olduğunu açıklamıştı.

Okumaya devam et...
 
Üst