Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Açlık ve obezitedeki artış besindeki meselelerin tetikleyicisi

Leila

Global Mod
Global Mod
İstanbul Siyasetler Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Teşebbüsü ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) iştiraki kapsamında Mercator-İPM Kıdemli Araştırmacısı Fikret Adaman tarafınca hazırlanan “Sürdürülebilir ve Dirençli Bir Besin Sistemi: Türkiye Analizi” başlıklı rapor belirtildi. Raporda, Türkiye ve dünyada daha uygun bir besin sisteminin nasıl olabileceği ele alınıyor.

Raporun bulgularını aktaran Mercator-İPM Kıdemli Araştırmacısı Fikret Adaman, besin sisteminde sorunların başlangıcını açlık ve obezitenin artmasının oluşturduğuna işaret ediyor. Besin israfı, iklim krizi, Covid-19 salgının tesirleri, tarımda yaşanan çözülmeler de başka etmenler içinde. Bu etmenler ışığında besin sisteminde kâfi ve inançlı besine erişim, besinin fizikî, biyolojik ve kimyasal risklerden arındırılması, toplumların besin siyasetlerini belirleyebilme hakkına sahip olmaları, ekonomik, ekolojik vb. sebepler ile besin teminatının hasar almaması üzere temel amaçlar öne çıkıyor. Raporda ayrıyeten; bir besin sisteminin güç, sıhhat, kentleşme, endüstrileşme, teknoloji, demografi, toplumsal alakalar ve siyaset alanlarındaki değişimlerden nasıl etkilendiği ve bunları nasıl etkilediğinin detaylı bir biçimde incelenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

ŞUURLU TEKNOLOJİ KULLANIMI GEREKİYOR

Toplantıya katılan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Yöneticisi Fazilet Vardar ise tarımın besinin bir üst sekmesi olarak önemsenmesi gereken bir alan olduğunu belirterek şöyleki devam etti:“Ülkemiz iklim nesli ve biyo çeşitlilik açısından pek avantajlı bir pozisyonda, buna ulusal bir siyasetle sahip çıkılması gerekiyor. Bunun yanında en büyük zayıflığımız değişen teknolojinin bilinçsiz kullanması. Pestisit, tohum, gübre üzere alanlarda teknolojiyi epey şuurlu kullanamıyoruz. Ayrıyeten hem hammadde tıpkı vakitte değişen teknolojinin farklı ögeleri bakımından dışa bağımlıyız. Ancak ortaya çıkan tehditler yeşil mutabakat, atıkların yeniden sisteme kazandırılmasını sağlayan döngüsel iktisat üzere çeşitli fırsatları da karşımıza çıkarıyor. Her ne kadar klasiklik ve teknoloji bir ikilem oluştursa da giderek artan talebi karşılamanın tek yolu şuurlu teknoloji kullanmasından geçiyor.”

İPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin ise hususa sistematik bakmak gerektiğini belirterek, “Bu bütünsel bakışı gösteren yaklaşımlardan biri olan gezegen sonları yaklaşımının 9-10 sonundan biri iklim değişimi iken biyo çeşitliliğin azalması, su kıtlığı, gübrenin bilinçsizce kullanmasından kaynaklanan azot-fosfor kirliliği ve kimyasal kirlilik (pestisit, besin ambalajlarının oluşturduğu) üzere hudutlar da besin sistemi ile direkt alakalı” dedi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafınca hazırlanan 6. Kıymetlendirme Raporu’nun ikinci kısmında dikkati çeken noktaların direkt besin siyasetleriyle temaslı olduğunu belirten Ümit Şahin, raporun iklim değişikliği durdurulmazsa bu süratle ısınan bir dünyaya ahenk sağlamanın mümkün olmadığını ve mevcut kırılganlıkların katlanarak artacağını, en bariz kırılmanın da besin sisteminde olacağını net bir biçimde gösterdiğini vurguladı.

Okumaya devam et...
 
Üst