Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Aerojeller – çok yönlü malzemeyi uygulamaya getirin

Hasan

New member
Aerojeller oldukça gözenekli, tüy kadar hafif ve çok yönlü malzemelerdir. Yalıtım malzemesi, filtre malzemesi veya kemik implantı olarak – gelecekte bu çok yönlü malzeme çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Helmholtz Derneği, bir Helmholtz İnovasyon Laboratuvarı (HIL) kurarak Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) araştırma çalışmalarını desteklemektedir.

Bu inovasyon laboratuvarının amacı, endüstriyel ortaklarla birlikte aerojellerin ve kompozit malzemelerin ve bunlardan türetilen bileşenlerin pazar odaklı araştırma ve geliştirmesini teşvik etmek ve karşılıklı bilgi transferini desteklemektir. İnovasyon Laboratuvarı başlangıçta üç yıl boyunca Helmholtz Derneği’nin Girişim ve Ağ Kurma Fonu ile DLR Malzeme Araştırma Enstitüsü ve DLR Teknoloji Pazarlama fonlarından finanse edilecektir.

Üretim sürecindeki zorluk: aerojellerin kurutulması Temel olarak aerojeller, bir süngere benzer şekilde ince ve katı bir yapıyla çevrelenmiş havadan oluşur. Açık gözenekli yapı için silikatlar, plastikler veya metal oksitler gibi farklı malzemeler kullanılır. Bitmiş aerojeldeki payları yüzde birden az olabilir. “Prensip olarak, aerojeller jelleştirilebilen her şeyden yapılabilir. Üretim süreci basittir: su veya alkol gibi uygun bir çözücü içinde çözülmüş bileşenler birleştirilir, jelleşir ve jel kurutulur” diye açıklıyor Prof. Barbara Milov. Köln’deki DLR Malzeme Araştırma Enstitüsü’nde Aerojeller ve Aerojel Kompozitleri departmanının başkanıdır. Milow, “Her zaman olduğu gibi, püf noktası ayrıntıdadır. Belirleyici nokta, aerojelleri iç yapıları zarar görmeyecek şekilde kurutmaktır” diye açıklıyor Milow. Çözeltiye süperkritik kurutma denir. Yaklaşık 100 bar basınç ve 40 ila 60 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşen bu ileri teknoloji işlem sırasında jel büzülmez, ıslak jelin şeklini ve yapısını korur.


Yenilik laboratuvarının amacı: aerojel yapılarının pazarlanabilirliğini desteklemek Beş yıllık bir süre için planlanan Helmholtz yenilik laboratuvarı, aerojelleri ve aerojel kompozitlerini daha da geliştirmek için DLR araştırmacıları ve endüstriyel ortakların ortak projelerine odaklanacak. İnovasyon laboratuvarının kalbi, pilot ölçekte aerojellerin süperkritik kurutulmasına yönelik bir sistemdir ve ilk iki yılda geliştirilip uygulamaya konulacaktır: “Bu sistemle prototipler ve küçük aerojel bileşenleri serileri üretebilir ve böylece hızlandırabiliriz. Bu teknolojinin geliştirilmesi ve pazarlanabilirliği” diye özetliyor Prof. Barbara Milow.

Bu kapsamda, Köln’deki DLR tesisinde Endüstri ve Teknolojide Aerojeller Merkezi (ZAIT) kurulacaktır. Malzeme bilimcileri, kimyagerler, mühendisler ve teknisyenlerden oluşan disiplinler arası bir ekip, bu benzersiz malzemeleri orada araştıracak, endüstriden proje ortaklarıyla birlikte uygulayacak ve bu alanda yan ürünleri teşvik edecek.
 
Üst