Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Afazi nedir, belirtileri neler? Afazi tedavisi var mı?

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilişsel yetenekleri etkileyen afazi hastalığı ABD’li aktör Bruce Willis’in yakalanmasıyla gündeme geldi. Beynin birtakım bölgelerinde meydana gelen fonksiyon bozukluğu kararı ortaya çıkan konuşma, konuşulanı manaya, yenidenlama, okuma-yazma üzere hünerlerin gerçekleştirilememesi hastalığına afazi ismi veriliyor.

Afazi ekseriyetle inme yahut travma kararı ortaya çıkar. Bu olayların sebep olduğu hasarlar beynin sol lobunda, lisan kısmında meydana gelirse lisan ile ilgili marifetler yitirilir. Travma dışında beyin tümörü ya da enfeksiyon afaziye sebep olabilir.

AFAZİ NEDİR?

Afazi, beyinde meydana gelen hasar niçiniyle oluşan lisan ve konuşma bozukluğudur.
Afazi, sıklıkla beyin krizi (inme) olmak üzere, baş travması, beyin tümörleri ve dejeneratif bozukluklar sebebiyle çoklukla sol beyin yarım küresindeki hasarlar kararı meydana gelir.

AFAZİ BELİRTİLERİ

* Konuşmada kuvvetlik çekmek

* Cümle kurarken uygun söz yahut terim seçmede kuvvetlik

* Konuşurken tuhaf yahut uygun olmayan sözler tercih etmek

* Söylenileni algılamada kuvvetlik. Belirtiler kişi yorgun olduğunda ya da kalabalık ve gürültülü bir ortamda bulunduğunda tesirini arttırabilir.

* Afazi, düşünme maharetlerini etkilemez. Lakin bireyler yazılanı anlamada ve yazmada kuvvetlik yaşayabilirler. Kimi hadiseler ise sayıları kullanmada ve sıradan süreçleri yapmada da meşakkat çekebilirler.

AFAZİ TEDAVİSİ VAR MI?

Afazi hastalığında kesin tedavi halleri bulunmuyor lakin uygun terapilerle belirtilerin hafifçelemesine yardımcı olunabilir.

Tedavi ve düzgünleşme süreci; yaşanan travmanın şiddetine, beyinde oluşan hasar yahut deformasyonun yaygınlığına ve büyüklüğüne, travma daha sonrası geçen vakte, hastanın yaşına, travma öncesi sıhhat durumuna, cinsiyetine, ruhsal durumuna, toplumsal etrafına, afazinin tipine nazaran farklılık gösterir.

AFAZİ TİPLERİ NELER?

Afazinin Wernicke afazi, Landau-Kleffner sendromu, İletim afazi, Transkortikal duyusal afazi, Broca afazisi, Transkortikal motor afazi, Global afazi üzere çeşitleri vardır.

Okumaya devam et...
 
Üst