Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ağustos ayında 29 sıhhat çalışanı şiddete maruz kaldı

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık-Sen’in Sıhhatte Şiddet Raporunda ağustos ayında sıhhat çalışanlarına yönelik 18 şiddet olayının meydana geldiği, 29 sıhhat çalışanın mağdur olduğu açıklandı.

Sağlık-Sen tarafınca yapılan yazılı açıklamada, sıhhat çalışanlarına yönelik şiddetin ağustos ayında da devam ettiği söz edildi.

Açıklamada, ağustos ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına bakıldığında, bundan evvelki aya göre kısmi bir azalış yaşandığı belirtilerek, Ağustos ayında 28 saldırganın niye olduğu 18 şiddet hadisesinde 29 sıhhat çalışanı mağdur oldu. Ay boyunca yaşanan 18 şiddet hadisesinin 15ine hasta ve hasta yakınları yol açarken, 3üne ise kendini bilmez bireyler niçiniyet verdi.

Ağustos ayı boyunca şiddet hadiselerinin 17’si hem kelamlı hem fiili, biri kelamlı olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının 16’sı hastanelerde, ikisi ise alanda gerçekleşti. Ay boyunca yaşanan 18 şiddet olayında; 10 hemşire, 9 tabip, 6 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik nazaranvlisi mağdur oldu.

Şiddet olaylarına niçiniyet veren 28 saldırganın 6sı hakkında rastgele bir süreç yapılmadı. Gözaltına alınan 18 saldırgan hür bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 3 saldırgan ise tutuklandı denildi.

SALDIRGANLARIN KİMLİĞİ DEĞİŞMİYOR

Sağlık-Sen Genel Lideri Semih Durmuş, rapora ait yaptığı açıklamada, bir sıhhat çalışanını daha şiddete kurban etmek istemediklerini kaydederek, şunları söylemiş oldu:

Maalesef sayılar, yerler, unvanlar değişse de saldırganların kimliği değişmiyor. Sıhhat sisteminin omurgası olan çalışanlara yönelik yapılan akınların birden fazla, hasta ve hasta yakınlarından gelmektedir. Bu durum toplum vicdanında büyük yaralar açmakta, tüm bölümlerin yansısını çekmektedir. Sıhhat sistemine hançer üzere saplanan bu durum sıhhat hizmetinin kalitesini etkilemekte, beraberinde sıhhat çalışanlarının dehşet içerisinde nazaranvlerini yapmasına niye olmaktadır. beraberinde toplumsal hassaslığın artırılmasının ne kadar kıymetli olduğunun da göstergesidir. Ayrıyeten, biroldukça hadisede saldırganların yasaya karşın ceza almaması hem sıhhat çalışanlarını derinden etkilemekte birebir vakitte saldırganları cesaretlendirmektedir. Hal bu biçimde olunca da şiddetin sürat kesmeden devam ettiğini görmekteyiz. Tüm bunlar dikkate alındığında, sıhhatte tehlike çanlarının ne kadar acı çaldığını duyabiliriz.


ATILAN ADIMLAR ÇOK DEĞERLİ

Durmuş, toplumun genelini rahatsız eden sıhhatte şiddetin artık son bulması gerektiğini söz ederek, Beyaz kod uygulaması, cezaların yüzde 50 oranında artırılması, sıhhatte şiddetin bir kamu davası niteliğine dönüşmesi ve son olarak çıkarılan yasa ile sıhhatte şiddetin katalog cürümler ortasına alınması sıhhatte şiddetin son bulmasına yönelik atılan hayli kıymetli adımlardır. Lakin, hayata geçen bu kıymetli düzenlemelerin beklenen muvaffakiyete ulaşabilmesi için aşikâr uygulamaların da bir an evvel hayata geçmesi elzemdir. X-ray aygıtlarının hastanelere yerleştirilmesi olağan olarak gerçek bir adım. Lakin, tıpkı vakitte güvenlik bakılırsavlilerinin yetkililerinin artırılması da gerekmektedir. Hasta ve hasta yakınlarının hastanede bekleme alanları farklı tutulmalı, hem de hasta yakınlarının hastaları hakkında bilgiye hakikat ve kolay ulaşmasının kanalları açılmalıdır. Şiddetin ağır olarak yaşanabileceği ünitelerde nazaranvli sıhhat çalışanlarına kriz anlarını yönetmeye yönelik irtibat eğitimlerinin verilmesi de değer arz etmektedir. Bu adımların atılması sıhhat çalışanlarının can güvenliği için hayati kıymete sahiptir. Bugüne kadar atılan adımlar ile bahsetmiş olduğumiz gerekli düzenlemeler ve altyapı çalışmalarının hayata geçirilmesi, şiddeti ortadan kaldırmasa bile asgarî seviyeye indirecektir dedi. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst