Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Aline fırtınasının ardından bu öğlen elektrik neredeyse bedava

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu perşembe günü Yarımada’nın büyük bir bölümünü etkileyen rüzgarlı hava koşulları, elektrik fiyatlarının düşmesine neden oluyor ve bu Cuma günü öğlen saatlerinde maliyeti minimum düzeyde olacak.

Spesifik olarak, 15:00 ile 17:00 arasında, düzenlenmiş piyasa kapsamındaki müşterilerin elektrik için ödeyeceği fiyat (PVPC oranıyla toplam tutarın yaklaşık üçte biri) ve serbest piyasadakilerin elektrik için ödeyeceği fiyattır. günlük ‘havuz’ ise sadece 1,64 euro/MWh olacak. Bu, son aylardaki en düşük saatlik referanslardan biri; ancak bu fiyata günlük elektriği artıran maliyetlerin geri kalanını da her zaman eklemek zorundayız.


Fiyatlardaki bu düşüş, son birkaç saatte İspanya’yı geçen Aline fırtınasından kaynaklanan rüzgar ve yağmurların etkisiyle mümkün oluyor. Böylece dün rüzgar üretimi, sistemde tüketilen tüm elektriğin %57’sini aştı; bu, REE’ye göre bu yıl şu ana kadar %22 olan bu tesislerin ortalama katkısıyla karşılaştırıldığında bir rekor.

Aslında, toptan satış piyasasına bağlı düzenlemeye tabi tarife müşterileri için ortalama elektrik fiyatı, bu Perşembe gününe göre neredeyse %66 oranında düşerek megawatt saat (MWh) başına 23,12 avroya düşecek. Zaman dilimlerine göre maksimum fiyat olan 74,99 Euro/MWh, 20:00 ile 21:00 arasında kaydedilecek.


Nisan ayından bu yana en düşük seviye



Böylece elektrik fiyatı 21,77 euro/MWh ile Nisan ortasından bu yana en düşük seviyesini görecek. Bu azalmanın nedeni, fırtınaların Yarımada’ya gelmesi ve bu durumun rüzgar gücünü daha fazla ön plana çıkaran kuvvetli rüzgarlar ve yağışlara yol açmasıdır.

Böylece elektrik bu Cuma günü 10 euro/MWh seviyesinin altında fiyatlarla toplam 14 saat kayıt yapacak, gün içinde ise 100 euro/MWh’yi aştığı saat olmayacak.

Ekim ayında şu ana kadar elektrik piyasası ortalaması, havuzun 2022’nin aynı ayında kaydettiği 127,21 euro/MWh’ye kıyasla 105,5 euro/MWh seviyesinde bulunuyor.

Şu anda, İber mekanizmasının, doğal gaz fiyatının uygulaması için belirlenen eşiklerin altına düşmesi nedeniyle Şubat ayının sonundan bu yana toptan satış piyasalarındaki marjinal eşleştirme süreçleri üzerinde hiçbir etkisi olmadı, ancak gerekirse uzatma izin verecek Doğal gazın gelişimine o kadar da bağlı olmayan makul bir fiyat sağlamak.
 
Üst