Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Altında ‘susuz yaz’

ahmetbeyler

New member
Evrim KÜÇÜK

Altın hala inançlı liman mı? Bu soru uzun vakittir aslında gündemi meşgul ediyor. Rusya – Ukrayna savaşı başladığı tarihte riskli varlıklardan çıkışlar hızlanmış ve altın pahalanmıştı. Lakin Fed’in faiz agresif faiz artışı için harekete geçmesiyle altında 1.700’lü düzeylere kadar geri çekilmeler yaşandı. Zira resesyon tasaları sonucunda talep dolar tarafına kaymış durumda.

Altın, sıkıntı bir yaz geçirdi. Ağustos ayını yüzde 2 düşüşle tamamladı ve arka arda 5 ay gerilemiş oldu. ABD doları bazında yılbaşından bu yana gerileme yüzde 5 oldu. Altın ETF’lerinden temmuzda 81 ton çıkış yaşandı. Ağustosta arka arda dördüncü ay kayıp verildi ve 2.9 milyar dolar büyüklüğünde 51 ton çıkış yaşandı.

1.700’ün altında reaksiyon alımı geliyor

Bu hafta da satıcılı seyir gözlendi. Lakin satışlar 1.700 doların çabucak altında yavaşladı. Ons altında 1.680 dolar düzeyi 2020 yılından bu yana değerli bir dayanak olarak çalışıyor ve bu bölgeye yaklaştıkça reaksiyon alımları geliyor. Fed’inin şahin duruşu altında baskı yaratıyor ama risk ögeleri fiyatlamada şimdilik istikrar yaratıyor.

Uzmanlara göre altın bu hafta kendini attığı 1.715 doların üzerinde kalırsa üst istikametli reaksiyon alımları devam edebilir. Üstte 50 ve 22 günlük hareket ortalamasının birleştiği 1.750 dolar düzeyi kuvvetli direnç pozisyonunda. Buranın üzerinde alımların güçlenmekte başarısız olması analistlere nazaran altını bir daha bir satış baskısıyla karşı karşıya bırakabilir.

Kısa vadede, Fed dahil esas merkez bankalarının faiz artırmaya devam etmesi bekleniyor. tıpkı vakitte yatırımcılar ABD faiz artırım döngüsünün yeni yılda fazla ileriye gidemeyeceğini düşünüyor. Piyasalar, Fed’in 2023’ün ikinci çeyreğinin sonlarında rotayı bilakis çevirebileceğini fiyatlıyor. Çünkü ekonomik sakinliğin Fed’i faiz siyasetini bir daha düşünmeye zorlayacağı görüşü hakim.


Orta ve uzun vadede resesyon altına yarabilir

Nitekim ABD’de ve öteki yerlerde resmi bir resesyon mümkünlüğü artmış görünüyor. Tahliller ise altının ABD resesyonları sırasında, bilhassa de yüksek enflasyonla tıpkı vakte denk geldiklerinde, en düzgün performans gösteren varlıklardan biri olduğunu gösteriyor. Bu devirlerde altının getirisi, ABD Hazine tahvilleri ve şirket tahvilleri hariç ana varlık sınıflarından daha yüksek olduğu dikkat çekiyor. Bu, altının tarihî olarak stagflasyon şartlarında da düzgün performans gösterdiğini gösterilk evvelki tahlillerle örtüşüyor.


YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 30.2 YÜKSELDİ

Altın en güzel performansı TL cinsinden gösterdi


Ons altın ABD Doları, İngiliz Sterlini, Euro ve Japon Yeni karşısında farklı taraflarda fiyatlanıyor. Dolar karşısında hezimet yaşayan altın, öteki kimi para üniteleri cinsinden daha uygun performans gösteriyor. Dünya Altın Konseyi’nin en önemli para üniteleri bazında yaptığı değerlendirmeye bakılırsa 31 Ağustos itibariyle bakıldığında altın yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 5 bedel yitirdi. Birebir devirde Euro cinsinden yüzde 5, Japon Yeni cinsinden ise yüzde 14.4 paha kazandı. Ons altın İngiliz Sterlini bazında ise yüzde 10 yükseliş kaydetti. Altın; İsviçre Frangı, Hindistan Rupisi, Çin Yuanı ve Kanada Doları olarak ise sırasıyla yüzde 1.8, yüzde 1.8, yüzde 2.8 ve yüzde 0.8 yükseldi. Kelam konusu devir ortasında ons/TL olarak yükseliş yüzde 30’un üzerinde oldu. Ons altın bu vakitte en yüksek 32 bin 264 TL civarından satıldı. En düşük düzey ise 23 bin 543 dolar oldu.

Gram tarafında Dolar/TL ağır basıyor

Gram altın tarafında ise durum biraz daha farklı. Gram altında ons altın fiyatlamaları faal olsa da ana etmen Dolar/TL tarafındaki fiyatlamalar. Ons tarafındaki gerilemeyle 996 düzeyine indikten daha sonra Dolar/ TL’deki yükseliş ile gram altın bir daha 1015 bandına geldi. Buranın üzerinde 1023.50 bölgesi uzmanlara nazaran direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 996 ve 980 uzmanlara bakılırsa takviye oluşturabilir.
 
Üst