Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Andropoz nedir? Belirtileri nelerdir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Andropoz, halk içinde erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron düzeyinin azalmasıyla oluşan bu sürecin en büyük belirtisi, cinsel işlevlerdeki azalmadır.

Farklı bir deyişle testosteron hormonu azaldığında, erkeğin sırf cinsel performansı değil hem de psikolojisi de etkilenir. Depresif ruh hâli, uyku bozuklukları, cildin süratle kırışması ve göbek etrafında yağlanma üzere bir epey soruna yol açan andropoz, yaşlanmaya bağlı olarak testosteron hormon düzeyinin düşmesi olarak da tanımlanabilir.

Kadınlardaki menopoz devrine emsal belirtilere yol açan andropoz, bayan menopozundan farklı olarak her erkekte görülmez. Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan seviyesinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10’unu, 50 yaşından daha sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25’ini kaybeder.

Bu durum bireyden bireye farklılık gösterdiğinden, andropoz periyodunun kesin bir başlangıç yaşı da bulunmaz. Yaşlanan adam sendromu ya da erkek menopozu olarak da anılan andropoz, testosteron replasmanı ile düzenlenebilen bir müddetçtir.

ANDROPOZ niçinLERİ NELERDİR?

Andropozun ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan hipertansiyon, diyabet, damar sertliği üzere sistemik rahatsızlıklar, anksiyete, depresyon, orta-yaş buhranı üzere ruhsal durumlar, sigara ve alkol kullanması, sedanter yani hareketsiz yaşam üslubu üzere bir fazlaca niçini olabilir; bunların yanı sıra, cinsiyet hormonlarının düzeylerindeki farklılıklar da andropoza niye olabilir.

Kan dolaşımındaki testosteron hormonunun azalması en kıymetli andropoz sebebi olarak bilinir. Lakin erkeklerde yaşın ilerlemesiyle bir arada oluşan tek farklılık, testosteron düzeyinin azalması değildir. Özellikle seks hormonu bağlayan globülin (SHBG) de andropoz oluşumunda değerli bir rol oynar.

Yaşın ilerlemesiyle bir arada kanda SHBG hormon seviyesi de artar. Bu durum, biyolojik olarak kullanılabilir durumda olan testosteron düzeyinin azalmasına niye olur.

pek epeyce olayda andropoz semptomlarının hormonlarla hiç bir ilgisi yoktur. Ömür usulü faktörleri yahut psikolojik sıkıntılar ekseriyetle bu belirti ve semptomların büyük bir kısmından sorumludur. Lakin andropoz belirti ve semptomları, testislerin epey az hormon ürettiği yahut hiç hormon üretmediği hipogonadizmin bir kararı olarak da gelişebilir.

Bazı olaylarda bireyler tabipleriyle cinsel mevzuları tartışamayacak kadar utangaç olabilirler. Bu sebeple hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde tabip ile konuşmalı ve sahip olabileceği öteki şartlar yahut hastalıklarla ilgili ayrıntıları paylaşmalıdır.



ANDROPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişinin hem ruhsal tıpkı vakitte fizyolojik açıdan etkilenmesine niye olan andropoz devrinde çoğunlukla görülen belirtilerin bir kısmı, şöyle sıralanabilir:

· Apansız gelen ateş basma hissi,

· Çok terleme,

· Ciltte kuruluk hissi ve cilt kırışıklıkların artması,

· Beden tüylerinde azalma,

· Yağ kitlesinde artış, (memelerde büyüme, göbek bölgesinde süratli yağlanma)

· Kas ve eklem ağrıları,

· Kemik erimesi,

· Anemi sorunları,

· Konsantrasyon bozuklukları,

· Zihinsel faaliyetlerin zayıflaması,

· Entelektüel düzeyde gerileme,

· Yorgunluk ve hâlsizlik hissi,

· Ani his durum değişimleri,

· Depresyon,

· Hayattan keyif alamama,

· Alınganlığın artması,

· Sonlu ve hırçın hissetme,

· Uyku sorunları,

· Cinsel isteksizlik,

· Ereksiyon sorunları,

· Erken boşalma,

· Testis disfonksiyonu




ANDROPOZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Andropoz teşhisinin konulması için hekim evvela bir fizik muayene gerçekleştirir ve hastanın sıhhat geçmişi hakkındaki ayrıntıları soracağı çeşitli sorular ile öğrenmeyi gayeler.

Doktor, bireyin testosteron düzeyini test etmek için bireyin kanından bir numune alarak laboratuvara gönderebilir. Geç başlangıçlı hipogonadizm teşhisi de çoklukla semptomlarına ve bireyin testosteron düzeyini ölçmek için kullanılan kan testlerinin neticelerina bakılırsa yapılabilir.

sonrasındasında tabip, eldeki bilgiler ışığında andropoz teşhisini netleştirmek ve öteki hastalıkları elemek için laboratuvar tetkiklerinin yapılmasını ister. Kan seviyesinde testosteron düzeyinin belirlenmesi için, total testosteron, özgür testosteron, LH, FSH ve prolaktin hormon seviyeleri incelenir. Bu test sıklıkla testosteron düzeyinin en yüksek seviyede olduğu sabah 8 ila 11 saatleri içinde yapılır. Test sonuçlarının çıkmasıyla birlikte doktor, andropoz tanısı koyabilir.

Bazı olaylarda bireyler tabipleriyle cinsel bahisleri tartışamayacak kadar utangaç olabilirler. Bu sebeple hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde tabip ile konuşmalı ve sahip olabileceği öbür şartlar yahut hastalıklarla ilgili ayrıntıları paylaşmalıdır.

ANDROPOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genel olarak andropoz belirtileri kişinin hayatını zorlaştırmıyorsa andropoz, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Andropoz semptomları için en yaygın tedavi tipi düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme, stresi azaltma ve yeterli uyku sistemine sahip olma üzere daha sağlıklı ömür şekli seçimleri yapmaktır.

Bu ömür şekli alışkanlıkları tüm bireylerin hayat kalitesinde yükselme ve yarar sağlayabilir. Andropoz semptomları yaşayan erkekler bu alışkanlıkları benimsedikten daha sonra genel sağlıklarında dramatik bir değişiklik gözlemleyebilir.

Depresyon ve anksiyete üzere ruhsal durumlarda doktor denetiminde yapılacak ilaç tedavisi, bilişsel davranış terapisi ve ömür usulü değişiklikleri tesirli olabilir.

Eğer teşhis sürecinde yapılan kan testlerinin sonuçları, bireyde testosteron eksikliğini olduğunu gösteriyorsa, birey hormon problemleri konusunda uzman bir endokrinologa yönlendirilebilir.

Uzman bu teşhisi doğrularsa, hormon eksikliğini düzeltmek ve bireyin belirtilerini hafifçeletmek için bireye testosteron yerine koyma tedavisi önerebilir. Testosteron yerine koyma tedavisi tabletler, bantlar, jeller, implantlar yahut enjeksiyonlar halinde gerçekleştirilebilir.

Okumaya devam et...
 
Üst