Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Antidepresanlar antibiyotik direncine niye oluyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ile Uzman Eczacı Suna Sibel Gürpınar’ın TÜBİTAK takviyeli araştırması antidepresanların antibiyotik direncine niye olduğunu ortaya koydu.

Antibiyotik direnci, 2014 yılında Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) tarafınca global bir sıhhat tehdidi olarak ilan edildi. DSÖ, 2015 yılında bu sorunun denetimi için ‘Antimikrobiyal Dirence Karşı Global Hareket Planı’nı yayımladı.

Alınan tüm tedbirlere karşın antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar niçiniyle her yıl 750 binden çok kişi hayatını yitiriyor ve bu sorunun önüne geçilememesi halinde önümüzdeki 30 yıl zarfında bu sayının yılda 10 milyon şahsa ulaşacağı iddia ediliyor.


Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ve Uzman Eczacı Suna Sibel Gürpınar ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Kart, antidepresanların antibiyoti direncindeki rolünü araştırdı. TÜBİTAK takviyeli araştırmada, kullanılan antidepresanların da antibiyotik direnci üzerinde rol oynayabildiği ortaya kondu.

Mikrobiyoloji alanında dünyanın saygın hakemli mecmualarından Archives of Microbiologyde yayımlanan araştırma neticelerina bakılırsa antidepresan faal unsurları olan fluoksetin, sertralin ve amitriptiline maruz bırakılan hassas test bakterileri birtakım antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği gösterildi. Antidepresanların antibiyotik direncinin doğrudan ya da dolaylı sebebi olabildiği ortaya konmuş oldu.


Doç. Dr. Müjde Eryılmaz


“HER HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILMAZ”

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Müjde Eryılmaz, antibiyotiklerin gerek insanlarda gerek hayvanlarda gerekse tarım ve besinde tedavi gayesiyle uygun olmayan kullanımlarının direnç sebebi olduğu düşünüldüğünü söylemiş oldu.:

– Proje neticelerimıza nazaran antibiyotik direncine niye olan antidepresanların toplumdaki yaygın kullanımlarını göz önüne aldığımızda halk sıhhati açısından erişiminin denetiminin sağlanmasına dikkat çekmek istedik. Araştırma kararında antidepresanlara maruz kalan bakterilerin direnç düzeneklerini etkin hale getirerek antibiyotiklere karşı direnç kazandığını gözlemledik.

– Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde elimizdeki en değerli silahlar. Her hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Gerektiği dozda ve müddette doktor denetimi altında antibiyotiklerin kullanılması gerekiyor. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst