Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Antidepresanlar, olumlu durumlarda ‘duyarsız’ hale getirebilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Antidepresanın yeni bir yan tesiri daha ortaya çıktı.

Irishexaminer’in haberine göre, araştırmayla, memnunluk hormonu olarak bilinen ve beyindeki hudut hücreleri içinde bağlantısı sağlayan serotoninin daha fazla salgılanmasını sağlayan antidepresanların, insanların aksiyonlarından ve etraflarından ders aldıkları “pekiştirmeli öğrenme” sürecini olumsuz etkilediği belirlendi.

66 kişinin istekli katıldığı çalışmada, 32 şahsa 21 gün boyunca antidepresan, geri kalanlara ise tıbbi fonksiyonu olmayan “plasebo” haplar verilerek antidepresanların, “pekiştirmeli öğrenme” ve karar alma üzere çeşitli bilişsel özellikler üstündeki tesiri incelendi.

OLUMLU VE OLUMSUZ YANSILAR AZALDI

Süreç daha sonrası, kendilerinden şahsi bildirim raporu doldurmaları istenen iştirakçilerde, antidepresan kullananların başkalarına kıyasla olumlu yahut olumsuz reaksiyonlarının azaldığı gözlemlendi.


Antidepresanların olmadığı bir dünya mümkün mü?

Haberi Görüntüle



Araştırmanın başındaki Cambridge Üniversitesi Psikoloji kısmından Prof. Barbara Sahakian, “duygusal körelmenin” antidepresanların yaygın bir yan tesiri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sahakian, antidepresan kullanmasına ait, “Bir bakıma, bu onların çalışma biçimi olabilir. Antidepresanlar, depresyon yaşayan insanların hissettikleri duygusal acının bir kısmını gdolayıyor lakin ne yazık ki keyif alma hissinin da bir kısmını gdolayıyor.” sözünü kullandı.

KİŞİDEN ŞAHSA DEĞİŞEBİLİR

Buna karşılık, kimi uzmanlar, antidepresanların çalışmada işaret edilen olumsuz tesirlerini kabul etmekle bir arada, bu ilaçların depresyonla uğraşta kullanılan “etkin tedavi biçimlerinden biri” olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, antidepresan kullanmasında potansiyel risk ve faydaların şahıstan şahsa değişebileceğini ve ilaç kullanmasının kesinlikle tabip denetiminde yapılması gerektiğini vurguluyor.

Çalışma, “Neuropsychopharmacology” mecmuasında yayınlandı.

Okumaya devam et...
 
Üst