Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ARISS – sınıftan uzaya radyo sinyalleri

Hasan

New member
Yüksek bir ses havada yankılanır ve okul binasına yayılır. İlk radyo dalgaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) veya daha doğrusu okulun çatısındaki antenden dünyaya ulaşır. Aksi takdirde mutlak bir sessizlik olur. Bir araya toplanmış yüzlerce öğrenciye rağmen iğnenin düştüğünü duyabilirsiniz. Ardından Alman ESA astronotu Alexander Gerst’in ilk çağrı işaretleri duyulabilir ve toplu bir rahatlamaya neden olur. Bu ve buna benzer sahneler 2018 yazından itibaren Alman okullarında da oynanacak çünkü Uluslararası Uzay İstasyonunda Amatör Radyo (ARISS) projesi kapsamında Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’ndeki (DLR) uzay yönetimi Alman Amatör Radyo Kulübü ile birlikte çalışıyor. eV (DARC) Sınıfa uzay uçuşu. 14 DLR okulu ve üç öğrenci laboratuvarı – sözde DLR_School_Labs – astronotlarla tekrar telsizle iletişim kuracak.

Temas kurulduktan ve Alexander Gerst’in sesi bozuk ama tanınabilir hale geldikten sonra, saat amansızca işlemeye başlar. ISS, okulun çatısındaki antenlerin menzili içinde sadece yaklaşık on bir dakikadır. Bilgiye susamış 20 öğrencinin, dünyanın yaklaşık 400 kilometre yukarısındaki Alman astronotları “Dünyada en çok neyi özlediniz? OVER” sorularıyla rahatsız ettiği değerli dakikalar. “Önce astronot, sonra komutan bile seçilmeyi nasıl başardın? BİTTİ.” “Hangi görev daha tehlikeli veya heyecan vericiydi? Birinci mi yoksa ikinci mi? BİTTİ.” “Kapalı bir alanda birlikte yaşamanın etkileri nelerdir ve bazen çatışmalar çıkar mı? BİTTİ.” “Uzayda başka yaratıklar olduğunu düşünüyor musun? BİTTİ.” Ufuk görevi sırasında, öğrenciler alçak Dünya yörüngesine birbiri ardına sorular gönderecek ve Alexander Gerst onlara sağlıklı bir coşku ve rutin karışımıyla cevap verecek. Merak etme, çünkü büyükbabası bir radyo amatördü. Küçük İskender daha çocukken büyükbabasıyla birlikte radyoyla dünyanın her yerine ve hatta bazen aya mesajlarını gönderirdi. Hatta iki veya üç saniye sonra sinyaller geri gelir. Ay, kelimeleri yansıtan bir ayna gibidir. Bu heyecan verici ve o zamanlar uzay yolculuğu tutkusunu ateşledi.

ISS o kadar uzakta değil. Ama saatte 28.000 kilometre hızla dünyanın etrafında amansızca yarışıyor ve zaman onunla yarışıyor. Yaklaşık on bir dakika sonra, ISS kabul alanının kenarına ulaştı. Temas zayıflıyor. Alexander Gerst uzaklaşır ve antenlerden gelen sinyaller için ulaşılamaz hale gelir. Temas kopar. Ancak okulların uzay faaliyetleri, radyo sinyali sona erdiğinde durmuyor. ARISS hazırlıkları sırasında uzay yolculuğu müfredatın bir parçasıydı ve öyle olmaya devam edecek. Yarının genç neslinde uzay yolculuğu, bilim ve teknolojiye yönelik coşku, daha ilk radyo temasından önce uyandı.

Toplamda aşağıdaki ARISS çağrıları olacaktır:

  • Herrenberg Schickardt-Gymnasium Herrenberg ile Werner-Heisenberg-Gymnasium Leverkusen
    06/27/2018
  • Başpiskopos Kardinal Frings-Gymnasium Bonn
    07/03/2018
  • DLR_School_Lab Braunschweig
    08/13/2018 – 08/19/2018
  • Hohenstaufen Spor Salonu Kaiserslautern ile Matthes-Enderlein Spor Salonu Zwönitz
    08/16/2018
  • DLR_School_Lab Neustrelitz, Friedrich Franz Lisesi Parchim ile
    08/25/2018
  • Osterholz-Scharmbeck’te Soltau lisesi ile entegre kapsamlı okul
    01.09.2018
  • Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü 1 Nürnberg ile Piskoposluk Okulu St. Vith (Belçika)
    09/21/2018
  • Realschule ve Gymnasium Weingarten ile Robert Meyer Gymnasium Heilbronn
    10/10/2018
  • Künzelsau’daki Ganerben Lisesi ve Georg Wagner Okulu
    16.10.2018
  • DLR_School_Lab Dresden’de Martin-Anderson-Nexö-Gymnasium (MANOS) ile Liborius Gymnasium Dessau
    24.10.2018
 
Üst