Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Asfalt gezegeni nasıl etkiliyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
Yollardaki fosil yakıt tüketen araçların dünyanın geleceği üstündeki tesirlerini ve daha yeşil yakıtlarla çalışan arabaların geleceğini tartışıyoruz, fakat ya bu araçların üzerinde seyrettiği otoyollar, otobanlar ne olacak?

Asfalt, dünya çapında 110 milyon tona ulaşan yıllık talebiyle çağdaş iktisatta epeyce büyük bir iş kolu. 20. yüzyıla kadar üretiminin çoğunluğunu, çürümüş bitkilerden yapılan doğal asfalt oluşturuyordu. Günümüzde birçok asfalt ham petrolden rafine ediliyor. Şu anda yol inşaatından kaynaklanan emisyonlarda asfalt yüzde 28 ile en büyük hissesi oluşturuyor. En yakınında yüzde 18 ile beton var.

ISINMA ARTTIKÇA YOLLARIN KENDİSİ DE RİSK

Asfalttan kaynaklanan kirlilik, artan sıcaklıklar niçiniyle önümüzdeki senelerda artabilir. Asfalt, çok sıcaklıklara maruz kaldığında atmosfere ziyanlı sera gazları (GHG) salıyor.

Diğer taraftan asfalt kaplı yüzeyler ve çatılar da risk. Yalnızca ABD kentlerinde yüzeylerin sırasıyla yaklaşık yüzde 45’ini ve yüzde 20’sini (çatılar) oluşturuyor. Kanada ve ABD’deki müstakil müstakil meskenlerin yüzde 75’inin çatılarında asfalt kiremit var. Yollara misal biçimde, asfalt zona birincil bileşen olarak etrafa bilhassa ziyanlı bir yağ ihtiva ediyor. Zona ayrışmıyor yahut biyolojik olarak parçalanmıyor. Sadece ABD her yıl yaklaşık 12 milyon ton asfalt zona yırtma atığı ve heyetim hurdası üretiyor, bunun yüzde 90’ından fazlası 20 milyon varil petrole muadil ve çöp alanlarına dökülüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst