Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Aşı yaptıranlar, hastalık daha sonrası semptomları daha yavaşça geçiriyor’

Leila

Global Mod
Global Mod
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi ve post covid polikliniği sorumlu doktoru Doç. Dr. Yavuz Havlucu, aşı yaptıranların hastalık daha sonrası semptomları daha yavaşça geçirdiğini söylemiş oldu.

MCBÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi ve post Covid polikliniği sorumlu tabibi Doç. Dr. Yavuz Havlucu, hastane bünyesinde 1,5 yıl evvel hizmet vermeye başlayan poliklinikle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki Covid-19 olay sayısının 17 milyona yaklaştığını söyleyen Doç. Dr. Havlucu, post covid polikliniğine müracaat yapan 10 bin hastada, uzun periyodik tesirlerin başında kronik yorgunluğun geldiğini söylemiş oldu.

Havlucu, “Bize en sık yapılan müracaat niçinlerinin başında kronik yorgunluk gelmekte. Bunun yanında kas ağrıları, bilhassa sırt ve göğüs ağrısı bize en sık müracaat niçinlerinden. Bu hastaların ömür kalitelerini epey önemli etkilemektedir. Onun yanında nefes darlığı, kronik öksürük üzere şikayetlerde görülmekte. Bunun hayli daha uç noktaları da uzun süren semptomları olmaktadır” dedi.


‘AŞI YAPTIRANLARDA COVID-19 daha sonraSI ŞİKAYETLER DAHA AZ VE HAFİF’

Covid-19’un uzun süren tesirlerinin günlük idman, sistemli uyku, sıvı alımı ve sağlıklı beslenme ile atlatılabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Havlucu, şöyleki konuştu:

“Bu hastalar müracaat yaptığında birinci vakit içinderda Covid- 19’un tutacağı organlarla ilgili birtakım testler istiyoruz. Kan analizleri, akciğer sineması, teneffüs testi üzere tetkikleri yapılıyor. Bundan daha sonra şayet organlarla ilgili tutulum var ise, bunlara yönelik tedavilere başlanıyor. Tedavi kademesinde ise bağışıklık sistemini güçlendirici yollara başvuruyoruz. Covid-19 periyodunda piyasada biroldukça ilaç önerildi. Covid-19 tedavi eden şikayetleri azaltan bir sürü vitamin üzere. Aslında bunların yetişkin kümede fazlaca fazla bir yeri de yok.

Peki, ne yapacaklar? Bunlara bizim klinik olarak şayet rastgele bir organ tutulumu görmemişsek ve bu kronik şikayetleri var ise hastaların önerdiğimiz temel unsurlar var. Bunlardan biri mümkünse gün çok antrenman yapmaları zira idman hem akciğerleri çalıştırıyor tıpkı vakitte kronik yorgunluklarını atmış oluyorlar. Bağışıklık sistemini en yeterli kuvvetlendiren şey tertipli yapılan egzersizlerdir.

Bunun yanında nizamlı uyku da bizim önerdiğimiz ikinci şey. Üçüncü şey ise kâfi sıvı alımı. En son önerdiğimiz nokta ise sağlıklı beslenme. Bu dört noktaya dikkat edildiğinde Covid-19 daha sonrası ortaya çıkan semptomlarla fazlaca daha kolay baş edebiliyorlar zira Covid-19 daha sonrası semptomlar hastalık periyodundaki ağrılardan bağımsız olarak daha ağır geçiriliyor. Bize çoğunlukla 2 yıl ağrıları devam eden hastalar geliyor.”

Doç. Dr. Havlucu, aşı davetinde da bulunup, “Aşı yapılan bireylerde Covid-19 daha sonrası şikayetler fazlaca daha az ve yavaşça gözüküyor. Hastalığı geçirmiş olsalar dahi yavaşça tesirleri oluyor” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst