Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ateş Büyüteçleri – büyüteç altında ateş

Hasan

New member
Savan bölgelerindeki orman yangınları ve yangınların sıklığı ve şiddeti dünya çapında artıyor. Kaba tahminlere göre, küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 20 ila 25’i orman yangınları ve diğer kontrolsüz yangınlardan kaynaklanıyor. Salınan karbondioksitin bir kısmı yenilenebilir biyokütle ile bağlı olsa bile, CO2’nin büyük bir kısmı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak onlarca yıl atmosferde kalıyor. Gelecekte, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışı nedeniyle orman yangınlarının sıklığının önemli ölçüde artması beklenmektedir.

FireBIRD görevi, dünya yüzeyindeki yüksek sıcaklık olaylarını tespit etmek için iki uydu TET-1 ve BIROS’u kullanır. Hassas sensörler ve yüksek doğruluk ve çözünürlük sayesinde küçük, düşük enerjili yangınları da hassas bir şekilde algılayabilirler. Bunlara örneğin volkanlar, yanan gemiler, endüstriyel sıcak noktalar, gaz parlamaları, kimyasal ısı gelişmeleri veya için için yanan yangınlar gibi “ısı düzensizlikleri” dahildir.

FireBIRD’den önce, yangın algılama için yalnızca küresel yer gözlem uydularından gelen veriler kullanılabiliyordu. Bununla birlikte, bunlar nispeten düşük doğruluklara sahiptir. FireBIRD görevi, yalnızca yüzey sıcaklığındaki değişiklikleri tespit etmekle kalmamalı, aynı zamanda orman yangınlarından kaynaklanan aerosoller ve bunların hava ve iklim üzerindeki etkileri hakkında bilgi sağlamalıdır. Aerosoller, hava gibi bir gaz içindeki küçük parçacıklardır.

Verilerin doğruluğu nedeniyle FireBIRD, erken yangın uyarı sistemi işlevine ek olarak, iklim araştırmalarına da önemli bir bilimsel katkı sağlayabilir. Araştırmanın amacı, insan kaynaklı CO2 emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğini daha iyi araştırmak için daha kesin veriler kullanabilmek ve tahmin yapabilmektir. İki FireBIRD uydusunun ana yükü, bu gereksinimi karşılayan kızılötesi kameralardır.

Tamamen görsel sistemlere kıyasla termal sensörlerin avantajı, hava ve görüş koşullarından bağımsız olmalarıdır. Gece, yağmurda veya duman ve kül bulutlarının arkasına gizlenmiş olsun, FireBIRD yörünge araçları, hızlı geniş bant veri iletimi ve işlemesi sayesinde neredeyse gerçek zamanlı olarak güvenilir konum ve ölçüm verileri sağlar. Veriler dünya çapında bilimsel kullanım için erişilebilir hale getirilmelidir.


Bir görev için on



Kuzeydoğu Almanya’daki Neustrelitz’den Yukarı Bavyera’daki Weilheim’a kadar yedi DLR lokasyonundaki on DLR enstitüsü ve tesisi, FireBIRD bilim ve teknoloji misyonunun BIROS uydusunda yer aldı ve alıyor:

  • Yer Gözlem Merkezleri (Neustrelitz ve Oberpfaffenhofen) enstitü ağının bir parçası olarak Alman Uzaktan Algılama Veri Merkezi (DFD)
  • DLR tesisindeki Alman Uzay Operasyonları Merkezi (GSOC) Uzay Operasyonları ve Astronot Eğitimi (Oberpfaffenhofen)
  • Aerodinamik ve Akış Teknolojisi Enstitüsü (Göttingen)
  • İletişim ve Navigasyon Enstitüsü (Oberpfaffenhofen)
  • Optik Sensör Sistemleri Enstitüsü (Berlin)
  • Uzay Sistemleri Enstitüsü (Bremen)
  • Robotik ve Mekatronik Enstitüsü (Oberpfaffenhofen)
  • Sistem Dinamiği ve Otomatik Kontrol Enstitüsü (Oberpfaffenhofen)
  • Teknik Fizik Enstitüsü (Stuttgart)
  • Simülasyon ve yazılım teknolojisi (Braunschweig)
 
Üst