Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Atlantik’in Avrupa kıyısında altın daha cazip

ahmetbeyler

New member
Evrim KÜÇÜK

Altın geçtiğimiz haftadan devraldığı satıcılı seyri bu hafta da sürdürdü. Fed’in yorumları ve kuvvetli ABD bilgilerinin agresif faiz oranlarına işaret etmesiyle ons altın 1.700 dolara kadar geri çekildi. Altın dolar bazında sert gerilerken, Atlantik’in öbür yanında faiz artışı için daha dar hareket alanı olması Euro cinsinden altının cazibesini artırıyor.

Ons altın son 1 ayda yüzde 3.5 bedel kaybetti ve arka arda beşinci ay düşüş gösterdi. Dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarının agresif faiz artırımlarının baskısı altındaki ons altın 2018’den bu yana en uzun aylık düşüş sarmalını oluşturdu. Ons altında yılık kayıp yüzde 6’ya yaklaştı.

Ancak altın Atlantik’in her iki tarafında farklı performans gösteriyor. Fed faiz oranlarını yükseltme konusunda ısrarlı halini koruyor, Avrupa’da berbatlaşan ekonomik durum ise faiz konusunda ECB’nin hareket alanının daraltıyor. Bu da doları Euro karşısında güçlendiriyor. Dolar endeksi son 20 yılın en yüksek düzeylerinde geçerken, Euro/dolar 1.0 seviyesinde.

Gram altın 55 Euro civarında

ABD’de faiz artışı ve Avrupa’nın güç krizi kararında Euro, geçtiğimiz günlerde 1 doların altına geriledi. Güç fiyatlarındaki artışın endüstriyi üretimi kısmaya zorlayacağı ve bu biçimdece bölge iktisadını sakinliğe sürükleyeceği tasaları euroya satış getirdi. Bu durum Euro cinsinden fiyatlandırılan altının bu yıl dolar fiyatından kıymetli ölçüde daha güzel performans göstermesine ve 30 Ağustos itibariyle yıllık yüzde 12 getiri elde etmesine niye oldu. Altının onsu 1.712 eurodan süreç görüyor ve gram Euro 55 Eurodan alıcı buluyor.

ABN AMRO: Bu yıl 1.680 dolar düzeyinin gerisine düşebilir

Yatırımcı altının bundan daha sonra nereye gideceğini merak ederken, finans kuruluşu ABN AMRO iddialarını aşağı istikametli revize etti. 8 Mart’ta ons başına 2.070 dolarla ulaşılan doruktan yaklaşık yüzde 15 daha düşük olan altına bu yılın geri kalanında ve 2023’te merkez bankaları istikamet tayin etmesi bekleniyor. Banka, “Ons başına 1.680-1.700 dolar düzeyinde yer alan epey kıymetli bir dayanak alanı var. Bu düzeylerin yine test edilmesini ve fiyatların süreksiz de olsa bu düzeylerin altına inmesini bekliyoruz. 2022 sonu için yeni iddiamız ons başına 1.700 dolar. 2023 için altın fiyat görünümünün daha olumlu olduğunu düşünüyoruz. 2023 sonu varsayımımız 1.900 dolar” diyor.


Resesyon, tünelin sonundaki ışık olabilir

Ekonomide sakinlik davulları çalıyor ve bunun eninde sonunda altına alım getireceği kestirimleri yapılıyor. Fed, federal fon oranını temmuzda yüzde 2.25-2.50’ye yükseltti. Bu ay yeni bir atak daha bekleniyor. Lakin Sunshine Profits analisti Arkadiusz Sieron, Fed’in havlu atıp duruşunu yine yumuşatmasının fazlaca uzun sürmeyeceği iddiasında bulunuyor ve şöyleki diyor: “ABD GSYİH’si 1’inci çeyrekte yüzde 1.6’lık daralmanın akabinde 2’nci çeyrekte yüzde 0.9 düştü. Üstelik faiz artışlarının tam tesiri çabucak hemen iktisat tarafınca hissedilmedi. Bu niçinle, yumuşak iniş mümkünlüğü azaldı. ABD iktisadı yavaşlayacak ancak bu Fed’in enflasyonu denetim altına alacağı manasına gelmiyor. Bunun yerine, altın fiyatları için olumlu olması gereken stagflasyon yaşayabiliriz.” Sieron,” Bu daralan tünelin sonunda bir ışık var. Altını parlatabilecek ışık . Berbatlaşan makroekonomik görünüm, altın için inançlı liman talebini artırabilir, yakında yavaşlayacak olan dik faiz artış temposu altının tabanını bulmasını ve bir daha sonraki rallisini başlatmasını sağlayabilir
 
Üst