Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

BA.2 nedir, belirtileri neler? BA.2 varyantı yeni salgın dalgası yaratabilir…

Leila

Global Mod
Global Mod
Omicron varyantının alt çeşidi olan BA.2 birfazlaca ülkede süratle yayılıyor. Omicronun mutasyona uğramış hali olan BA.2 varyantı belirtileri emsal özellikler taşıyor lakin daha tehlikeli hale gelmesinin en önemli özelliği ise omicrona oranla 1,5 kat daha bulaşıcı ve mevcut testlerde ortaya çıkmaması oldu. Benzeri özellikler taşıması niçiniyle, BA.2 belirtileri içinde da öksürük, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı ve halsizlik görüldüğü söylenebilir.

Son periyotta 40’tan fazla ülkede görülen Omicron’un BA.2 alt varyantı tehlikesi her geçen gün artıyor. Danimarka’daki Statens Serum Enstitüsü’nde yapılan yeni bir araştırma, BA.2 varyantının Omicron’a oranla 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu belirledi. Bilim insanları, BA.2 varyantının Omicron’a göre daha bulaşıcı olacak biçimde evrimleşmiş olabileceğine ve yavaş yavaş İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da baskın corona virüsü olabileceğine inanıyor

BA2 VARYANTI NEDİR, NE DEMEK?

BA.2, özgün Omicron – BA.1’in bir alt kuşağıdır, fakat hem yayılmasını daha süratli tıpkı vakitte tespit edilmesini zorlaştırabilecek kimi farklılıklara sahip olduğu tespit edildi.

BA.2, S-geni (koronavirüslerde bulunan dört ana yapısal proteinin en büyüğü, kimi vakit spike geni olarak adlandırılır) için müspet gösterirken BA.1 göstermez. BA.1’in S-geninden mahrum olması, Omicron’u Delta’dan ayırdığı için erken periyotta yayılmasını tespit etmek ve izlemek için anahtardı.

Imperial College of London’dan bir virolog olan Tom Peacock, daha süratli yayıldığına dair birtakım deliller olabileceğini fakat daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu;

‘BA.2, Hindistan ve Filipinler’deki (kısmen) ana Omicron soyu üzere görünüyor ve Danimarka, Birleşik Krallık ve Almanya’daki BA.1’e kıyasla büyüdüğüne dair ispatlar var.

‘Birden çok ülkede dengeli büyüme, BA.2’nin BA.1’den bir dereceye kadar daha bulaşıcı olabileceğinin delilidir. BA.2’nin şu anda haberlerde yer almasının ana sebebi bu.’

BA2 BELİRTİLERİ NELER?

Şu anda, yeni bir semptom tanımlanmadı.

BA.2 belirtileri içinde şu ana kadar yeni bir semptom tanımlanmadı. Yeni varyant, Omicron’un bir alt-soyu olduğundan, emsal Omicron semptomlarının ortaya çıktığı gözlemleniyor.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sıhhati Fakültesi’nde misyonlu Dr. Andy Pekosz ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir öbür şey de semptomların öbür varyantlara bakılırsa farklı olması. Covid-19’da en çok karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha fazlaca öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri içinde” demişti.

BA.2 beliritleri içinde da öksürük, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı ve halsizlik görüldüğü söylenebilir.


BA2 niye BİLİNMEYEN OMİCRON OLARAK İSİMLENDİRİLİYOR?

BA.2, yepyeni Omicron – BA.1’in biroldukça ortak özelliğine sahip fakat onu omicronda ayıran en temel özelliği tespit edilmesinin sıkıntı olması oluyor.

BA.2, S-geni (koronavirüslerde bulunan dört ana yapısal proteinin en büyüğü, kimi vakit spike geni olarak adlandırılır) için müspet gösterirken BA.1 göstermez. BA.1’in S-geninden mahrum olması tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Bu da bir kişinin BA.2’ye sahip olup olmadığını belirlemek için numunelerin daha fazla laboratuvar tahlili için gönderilmesi gerekeceği manasına gelir.

OMİCRONDAN 1.5 KAT DAHA BULAŞICI

Varyantın en ağır görüldüğü ülke olan Danimarka’dan ise korkutan bir açıklama geldi.

Danimarka’daki Statens Serum Enstitüsü’nde yapılan yeni bir araştırma, BA.2 varyantının Omicron’a oranla 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu belirledi.

AŞI YAPTIRINLAR İÇİN DE DURUM TIPKI

birebir vakitte, enstitü tarafınca yapılan bir birinci tahlil, BA.1 ile karşılaştırıldığında BA.2 için hastaneye yatış riskinde hiç bir fark olmadığını belirledi.

SSI’nin yöneticisi Tyra Grove Krause yaptığı açıklamada, “Özellikle aşısızlar için daha bulaşıcı olduğuna dair kimi belirtiler olduğu üzere bu oranı aşılanmış şahıslar için de söylemek mümkün” dedi.

Hastalık Denetim ve Müdafaa Merkezleri (CDC), yaptığı açıklamada yeni varyantın şu ana kadar ABD eyaletlerinin yarısından fazlasında görüldüğünü ve ülke çapında en az 127 olay bildirildiğini deklare etti.

OMICRON VARYANTINDAN DAHA MI TEHLİKELİ?

Dünya Sıhhat Örgütü, Omicron varyantı ile ilgili ikazda bulunsa da yepyeni Omicron varyantı ile BA.2 varyantı içinde bir fark olup olmadığı çabucak hemen bilinmiyor. İngiliz bilim insanı virolog Tom Peacock da, “Hindistan ve Danimarka’dan gelen birinci incelemeler iki varyant içinde dramatik bir fark olmadığını gösteriyor. Lakin daha kapsamlı bir araştırma gelecek haftalarda gelir. Bu ikisi içinde hastalığın seyri ile ilgili hayli büyük bir fark olacağını sanmıyorum” dedi.

Peacock, Omicron varyantı ile onun mutasyona uğramış çeşidi içinde aşıya karşı dayanıklılık konusunda büyük bir fark olmayacağını da lisana getirdi. Peacock, “Biroldukça ülke, Omicron varyantı dalgasına yaklaştı ya da geçti. BA.2’nin yeni bir dalga yaratması beni epeyce şaşırtır. Bu mutasyon Delta-Omicron içindeki fark üzere büyük bir fark yaratmaz” tabirini kullandı.


BASKIN VARYANT OLABİLİR UYARISI

Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafınca hazırlanan bir rapor, yeni varyantın 16 Ocak’a kadar İngiltere’deki yeni enfeksiyonların yüzde 3.4’ünü oluşturduğunu ve her hafta ikiye katlandığını ortaya çıkardı. Sıhhat ajansı, yeni varyantın büyüme oranının ‘kaygı verici biçimde hızlı’ olduğunu aktardı.

Bilim insanları, BA.2 varyantının Omicron’a nazaran daha bulaşıcı olacak biçimde evrimleşmiş olabileceğine ve yavaş yavaş İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da baskın corona virüsü olabileceğine inanıyor

East Anglia Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Profesör Paul Hunter, İngiliz Daily Mail gazetesine BA.2 hakkında “panik yapmak için hiç bir niye olmadığını” söylemiş oldu. Hunter, bunun ‘mevcut tehdit varsayımlarımızda değerli bir farka’ niye olmadığını söylemiş oldu.

Türkiye’de ise Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, BA.2 varyantı ile ilgili olarak “Türkiye’de ‘Omicron’ pikinden daha sonra ikinci ‘BA.2′ piki gorebiliriz. ‘BA.2′ varyantının gündeme gelmesi, sineması başa saracak. Bu durum, birtakım hesapları bir daha yapmamız gerektiğini düşündürüyor” sözlerinde bulunmuştu.

BA.2 YENİ SALGIN DALGASI OLABİLİR

Corona virüsü salgınının en hayli mutasyona uğramış tipi olan Omicron varyantıyla ilgili dikkat cazip bir açıklama bu varyantın birinci çıktığı ülke olan Güney Afrika’dan geldi…

Güney Afrika’da nazaranvli bilim insanları ve uzmanlar, ülkede ikinci bir Omicron varyantı dalgasının yayılabileceğini ve bunun da sebebinin BA.2 varyantı olduğunu duyurdu.

BA.2’nin ülkede büyük bir süratle yayıldığına dikkat çeken ve yepyeni Omicron varyantına oranla epey daha bulaşıcı olduğunu tespit eden uzmanlar, “Omicron varyantının bulaşması yinedan hastalanmayı önleyecek kadar bağışıklık sağlamıyor” dedi.

Güney Afrika hükümetinde danışmanlık nazaranvi de bulunan ünlü profesör Tulio de Oliveira, “Yeni Omicron varyantı dalgası yine ortaya çıkabilir. Deve hörgücü üzere bir artışla karşı karşıya olabiliriz” tabirini kullandı.

de Oliveira, “Şu an Güney Afrika’nın Limpopo bölgesinde Omicron BA.2 varyantı baskın virüs ve en kalabalık bölge olan Gauteng’de de baskın cins olma yolunda. Geri kalan 7 bölgede de Omicron BA.2 hadiseleri kayda bedel bir biçimde artıyor” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst