Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Baharda beden direncini artırmanın 12 yolu

Leila

Global Mod
Global Mod
Takvimler baharı gösterse de kış soğuklarını yaşadığımız bugünlerde hastalıklara karşı bağışıklığımızı kuvvetli tutmamız gerektiğini hatırlatan Günebak, “Dengeli beslenmeyi, tertipli uyumayı ve idman yapmayı ihmal etmeyin” dedi.

Bahar aylarında havaların bir ısınıp bir soğuması, giyilen ince kıyafetler, değişen beslenme ve uyku tertibi beden direncinin zayıflamasına yol açar. Bu durum da soğuk algınlığı, grip ve nezle üzere hastalıklara yakalanmamızı kolaylaştırır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Günebak, pandeminin de devam ettiği bugünlerde kuvvetli bir bağışıklık için sağlıklı beslenmenin hayli değerli olduğunu belirterek, tekliflerini şöyleki sıraladı…


Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Günebak


Kahvaltıyı geçiştirmeyin

1-
Güne bir bardak ılık su ile başlayın. Bu suya bir çay kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla da taze sıkılmış limon suyu ekleyin. Bu sayede hem sindirim sisteminizi temizleyerek tıpkı vakitte bağırsak faaliyetlerinizi uyararak metabolizmanızı aktive edersiniz.

2- Kahvaltıda 1 yemek kaşığı zeytinyağına toz zerdeçal, karabiber, çörek otu ve kekik ekleyip tüketin.

3- Kahvaltınıza bir fincan yeşil çay ekleyin. Yeşil çay, bileşimindeki kateşin ile güçlü bir antioksidandır.




4- Kahvaltıda proteini unutmayın. Sarısı pişmiş yumurta, anne sütünden daha sonra en değerli ve bedende kullanılabilirliği en yüksek protein deposudur. Yumurtanız ne çiğ ne de çok pişmiş olsun.

5- Kahvaltınıza ve orta öğünlerinize ceviz, çiğ badem üzere yağlı tohumlar ekleyin. Yağlı tohumlar, demir, kalsiyum, çinko ve magnezyumdan güçlü yapılarıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirir.


Probiyotik şayet olmazsa olmaz

6-
Her gün probiyotik besinlere yer vererek mikrobiyotanızı güçlendirin. Mesken üretimi yoğurt, kefir, turşu (özellikle lahana turşusu), süzme peynir, boza, tarhana, şalgam suyu probiyotik besinlerdir. Bedeninizde probiyotik besilerin aktifliğini artırabilmek için prebiyotik besinlere de yer vermenizi öneririm. Bunlar muz, elma, çekirdekli kuru üzüm, hindiba, enginar, yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, kereviz, soya fasulyesi, kurubaklagiller (mercimek, nohut gibi), tam tahıllı besinler (makarna, bulgur, kara buğday, buğday ruşeymi gibi), keten tohumu, badem ve cevizdir.


Posalı beslenin toksinlerden arının

7-
Ana öğünlerde salataya yer verin. Salatalarınıza kaempferol içerdiği için tere, roka, ıspanak, alaturp; quercetin içerdiği için brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana, kuru soğan, taze soğan ekleyin. Salatanıza Omega 9 yağ asidi ve oleuropein içerdiği için zeytinyağı ve naringenin ve limonoid bileşikleri içerdiği için taze sıkılmış limon suyu ek edin. Zeytinyağının ölçüsünü abartmayın.


8-Tam tahıllı makarna, bulgur, kurubaklagiller, sebzeler üzere posadan varlıklı besinleri tüketin. Posadan güçlü beslendiğinizde toksinlerden arınmanız kolaylaşır.

9- Orta öğünlerde konut imali yoğurdunuzu sade yulaf ezmesiyle tüketin. Yulaf ezmesi beta-glukandan varlıklı yapısı ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Yoğurdu sarımsaklı tüketin

10-
Ana öğünlerde yoğurdunuza çokça sarımsak ekleyin. Sarımsak kuvvetli bir virüs savardır.

11- Her gün en az 10 bardak su içmeye çalışın. Suyunuza limon damlatabilirsiniz. Limonu sıcak suya sıkarsanız işe yaramaz, C vitamini ısıya hassastır ve özelliğini kaybedebilir.


12-Son olarak tertipli uyku ve idman de bağışıklığı kuvvetli fiyat. Günde en az 7 saat uyumaya ve en azından yürüyüş yapmaya itina gösterin.

Sağlıklı çorba tanımı

İşte ana öğünlerde tüketebileceğiniz bağışıklık güçlendirici çorba tarifi…

MATERYALLER

– Bir tutam pazı

– 1 küçük uzunluk patates

– Bir küçük uzunluk brokolinin dörtte biri

– 1 orta uzunluk havuç

– 2-3 diş sarımsak

– 1 dilim bal kabağı

– 1 çay bardağı kırmızı mercimek

– 3 yemek kaşığı maş fasulyesi (Maş fasulyesi bulamazsanız 1 kahve fincanı kadar
nohut kullanabilirsiniz)

– 1 çay bardağı yarım yağlı süt

YAPILIŞI

Zerzevatları akan soğuk su altında ovuşturarak yıkayalım. Seramik kaplı yahut bambu bir bıçakla kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayalım. Bir kapta yıkanmış maş fasulyesini ve mercimeği haşlayalım. daha sonra onları yıkanmış sebzelerle tencereye koyup, üzerine 4-5 su bardağı su ekleyelim. Tüm materyallerimiz pişince, ocaktan aldıktan daha sonra toz zerdeçal, karabiber ve ısıtılmış yarım yağlı sütümüzü ek edelim. Çorbaya tercihinize nazaran blenderize edebilirsiniz. Ben, glisemik indeksini yüksek tutmak ismine, taneli tüketmeyi tercih ederim.

Okumaya devam et...
 
Üst