Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bakan Koca: Otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Yaklaşık 5 yıl evvel başlatmış olduğumız otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık. Bu program muvaffakiyet ile uygulanmaya devam ediyor. Bu muvaffakiyetin akabinde yeni gayemiz, erken müdahale konusunda da fazlaca daha nitelikli bir hizmet düzeyine ulaşmaktır” dedi.

Sıhhat Bakanı Koca, çevrim içi katıldığı ‘Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Koca, doğuştan gelen ya da hayatın birinci senelerında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olan, bireylerin toplumsal gelişmenini, bağlantısını ve davranışlarını etkileyen otizmin görülme oranlarındaki artışla giderek değer kazandığını söylemiş oldu.

‘OTİZM SON 20 YILDA 240 KAT ARTTI’

Son 20 yılda otizmin dünyada görülme sıklığının 240 kat arttığını ve bu artışın yapılacak hizmetlerin kıymetini ortaya koyduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı olarak bu alanda kısa vadede tahlil üretmemiz gereken sıkıntıların yanı sıra başka ülkelere de örnek teşkil edecek ve ülkemize uzun yıllar hizmet edecek alt yapı projelerine gereksinim olduğunu biliyoruz. Sorun tespit ettiğimiz 17 farklı alanda titiz çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda takımımız milletlerarası paydaşlarla yeni projeler üzerine çalışıyor. Ayrıyeten sivil toplum kuruluşlarımızla her etapta iş birliği yapıyoruz. İş birliği ile hizmetlerin niteliğini daha üst düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

‘2 MİLYON ÇOCUĞUMUZA ULAŞTIK’

Bu alanda üst seviye hizmet düzeyine ulaşmak istediklerini, bunun güç ve uzun bir seyahat olduğunu lakin kararlılıkla çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Çalışmalarımızı bir planlama çerçevesinde titizlikle yürütüyoruz. Bir örnek vermek gerekirse; otizmin olumlu gidişine katkı sağlayan en kıymetli iki etken olan erken fark edilme ve faal erken müdahaleden birincisi konusunda kıymetli bir uzaklık kat ettik. Gururla belirtmeliyiz ki; yaklaşık 5 yıl evvel başlatmış olduğumız otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık. Aile doktorlarımız, saha koordinatörlerimiz ve çocuk ergen ruh sıhhati uzmanlarımız tarafınca program muvaffakiyet ile uygulanmaya devam ediyor. Bu muvaffakiyetin akabinde yeni maksadımız, erken müdahale konusunda da epeyce daha nitelikli bir hizmet düzeyine ulaşmaktır. Bakanlığımızın, ortasında bulunduğumuz 2022 yılında, bu maksatla yeni çalışmalar başlatacağını söz etmek istiyorum” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst