Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bakan Koca’dan maske kuralı için açıklama

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye’deki corona virüsteki düşüşün altını çizen ve salgının her geçen gün gündemden çıkmaya başladığını belirten Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, çarşamba günü yapılacak olan Bilim Şurası toplantısına işaret etti.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret eden ve akabinde basın açıklaması yapan Koca, pandemideki son son durumu ve Bursa yatırımlarını kıymetlendirdi.

Çarşamba günü yapılacak Bilim Konseyi toplantısına işaret eden Koca, Bilim Kurulu’nun en değerli toplantılarından birisinin olacağını belirtti.

Ayrıyeten 31 Mart tarihinde açıklanması beklenen Tıpta Uzmanlık İmtihanı (TUS) sonuçlarının da bugün ÖSYM tarafınca açıklanacağını söyleyen Koca, 11 bin 500 tabibin uzman olacağını söz etti.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Bursa’daki sıhhat hizmetleri ve yatırımlarını kıymetlendirerek,
şu tabirleri kullandı:

*Bursa’da sıhhat hizmetlerin sunulmasındaki durumu, sıhhat alanındaki gereksinimleri, takviye talep edilen konuları istişare etme fırsatı bulduk.

*Sağlık yatırımlarımızla kıymetli öbür gündem unsurumuz oldu. Bursa ülkemizin en süratli büyüyen illerimizdendir.

*bununla birlikte Güney Marmara bölgemizin sıhhat sunum merkezi olarak konumlanmış durumdadır. Buna paralel olarak da sıhhat alanındaki gereksinimler artıyor.

*3 yıl evvel hizmete giren bin 355 yataklı Kent Hastanesi sağladığı kapasite artışı ve kalite, sıhhat hizmetlerimize büyük katkı sağladı.

*Pandemi devrinde değerli derecece yük aldı. Bursa’da hali hazırda Kent Hastanemizle birlikte bin 520 yataklı Yüksek İhtisas Araştırma ve Eğitim Hastanesi, 900 yataklı Uludağ Üniversitesi Hastanesi ve devlet hastanelerimizle ileri düzey sıhhat hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Şu an imali devam eden ikisi hastane olmak üzere toplam 18 inşaatımız mevcuttur.

*Bunların içinde aile sıhhati merkezlerimiz, 112 acil istasyonlarımız da var. Çekirge Devlet Hastanemizi ve Harmancık İlçe Entegre Hastanemizi 2023 yılında hizmete açacağız. Ayrıyeten dördü hastane binası olmak üzere toplam 42 sıhhat yatırımımız proje kademesindedir.

*Bu değerli projeler içinde 100 yataklı spastik çocuklar hastanesi, 600 yataklı merkez devlet hastanesi ve 150 ünitlik ağız ve diş sıhhati hastanesi de bulunuyor.

*Hemşerilerimizin nitelikli sıhhat hizmetine erişmesi ve bu hastanelere can veren fedakar sıhhat çalışanımız ile mümkündür

*Acil sıhhat hizmetlerinde emsal bir gelişmeyi gorebilirsiniz. 2002 yılında 14 olan acil istasyon sayımızı geçen ay itibariyle 92’ye, 20 olan ambulans sayımızı ise 7 kart artış ile 145’e yükselttik.

*Dünya gündemini 2 yıldır esir alan korona virüs salgını hala gündemimizde olsa da artık zihnimizden çıkartma vakti gelmiştir.

*Bundan daha sonra şahsi korucuyu önlemler ve aşı ile korunup günlük ömrümüzü sürdürmek istiyoruz.

*Daha inançtayız, artık aşımız ve ilacımız var. Hadise sayımı dün itibariyle 3 bin 200’e kadar düşmüş durumdadır.

*Hastanelerimizde ağır bakımlarda gitgide hastalarımız azalmakta, covid servisleri peyder pey kapanmaktadır.

*Bu hafta çarşamba günü toplanacak bilim heyetimizde, salgında gelinen noktayı ve mevcut önlemleri ele alacağız. Kanaatimce bilim konseyinin en kıymetli toplantılarından biri olacaktır” dedi.

Salgında düşüş ve bu bahiste beklentilerin sorulması üzerine, şu karşılığı verdi:

*Salgın her geçen gün gündemden çıkmaya başladı. Dün itibariyle 3 bin 200 hadiseye düştüğünü, son 1,5 yıldan bu yana en düşük olan seviyeye geldiğini söyleyebilirim. Bunun haricinde dün vefat edenlerin sayımız ise 17’ydi.

*Son periyot vefat edenler dahil olmak üzere ek bir hastalığı olmayan vefat eden hastamızın olmadığını söyleyebilirim.

*ötürüsıyla bu vakitte giderek salgın gündemden çıktığını ve 20’nin üzerinde kentimizde covid bakım yataklarında hasta olmadığını söyleyebilirim.

*Riskli, 65 yaş üstü kronik hastalığı olan şahısların kendilerini müdafaaları, şahsi önlemler devrede olması lakin başka taraftan her insanın hatırlatma dozları aşıyı gündemde tutmalarını gerekiyor.

*aslına bakarsanız makul yaş üzerinde kronik hastalığı olanlar için de bildiğiniz için yerli ürettiğimiz ilaç da kelam konusudur. O ilaca ulaşım için de erken devir test yapmaları değerlidir.

*Yani önümüzdeki periyot kısıtlamalarla değil, şahsi önlemlerini alarak, grip v.b biçimde olduğu üzere devreye gireceğe bir periyoda girmiş oluyoruz.

*Özellikle Omicron öncesi hastane yükümüz şu an Türkiye’de 4’te birine inmiş durumdadır. Bu kadar da azaldı.

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) bugün açıklanacağını lisana getiren Koca, “Bildiğiniz üzere sonuçlar genel de kontenjanlar belirtildiğında açıklamış oluyordu. Bu yıl Sıhhat Bakanlığı takımlarının üstündeki adaletsiz bir durumu düzenlemek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizden bir kanun geçti ve Cumhurbaşkanımız tarafınca onaylandı. Doğrusu biz o yasanın geçmesini bekledik. ÖSYM’ye daha evvelde de bildirmiştik. Bugün ÖSYM tarafınca açıklanabileceğini söylemek istiyorum. 11 bin 500’e yakın uzmanlık öğrenci takımı açılmış olacak” sözlerini kullandı.

İnsülin üretimi ve sıhhat dalına katkılarını da anlatan Koca, “İnsülin ile ilgili toplam diyabet tedavisi ve muhafazası ile ilgili 16 çeşit insülin tipi var. Biz bunula ilgili davete çıktık. Şu an piyasada kullanılan insülinlerin yüzde 85’ini oluşturan bir davet oldu. Başkalarına de AR-GE çalışmalarına dayanak veriyor olacağız. Önümüzdeki periyotta hücreden itibaren insülin üretimini yapmak istiyoruz. Türkiye’de bu alt yapı var. Bununda haricinde insülin sensör ve pompası için de yakın vakit da davete çıkıyoruz. Bu da son derece değerli bir gelişmedir. Bu sensör ve pompayı da yerlileştirmek ve TİP-1 diyabet için bilhassa çocuklarımıza erken periyot başlatmak istiyoruz. Bunun haricinde daha evvel davete çıktığımız üç aşımız oldu. Turkovac’tan daha sonra, Hepatit – A, su çiçeği ve kuduz aşılarıdır. Son noktaya gelmiş durumdayız. Teknoloji transferi ile bir daha hücreden Türkiye’den üretilmek üzere bu aşı da üretilmiş olacak. Önümüzdeki devir biyoteknoloji ve Hıfzıssıhha olabilecek yerli yatırım haberlerini dikkatle izleyelim” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst