Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bakan Koca’nın ‘senkronizasyon hatası’ inandırıcı bulunmadı

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık Bakanlığı datalarına göre 29 Nisan’da aktif Covid-19 olay sayısının eksi 4.776 açıklanmasına bilim insanları ve siyasetçilerin “salgın boyunca bilgilerle oynanmasının son ve en açık göstergesi” yansılarını, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın “Senkronizasyon hatası” açıklaması dindirmedi.

Sağlık Bakanlığı’nın her akşam paylaştığı tabloya nazaran son 29 Nisan’da Türkiye’de etkin hadise sayısının 4 bin 776 kişi eksiye düşmesine yansılar sürüyor.

Dünya geneli corona virüsü hadise datalarının derlendiği worldometers sitesindeki tabloya da yansıyan sayılarla ilgili olarak Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı “Covid-19 datalarının tutulduğu sistemler içinde, 14 Nisandan beri yaşanan senkronizasyon kusuru, Faal olay sayısının matematiksel olarak mümkün olmayacak biçimde eksiye düşmesi kararı fark edilmiştir. Sorun çözülmüştür” açıklaması da bilim insanlarını tatmin etmedi.

Sosyal medyada paylaşım yapan pek epey bilim insanı Covid-19 salgını boyunca bu biçimde bir bilgiye sahip birinci ve tek ülke olduğuna dikkat çekerek, “Bu dataya bakılırsa yurttaşların bir kısmı hastalanmadan güzelleşmiş oldu. Bilimsel açıklaması bulunmayan bu durum bilgilerin manipüle edildiğinin açık göstergesidir” yorumunda birleşti.

“10 GÜN İÇİNDE yine EKSİYE DÜŞEBİLİR”

Halk Sıhhati Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, şu tabirleri kullandı: Bizler Covid-19 doğrulanmış/iyileşmiş olgu dataları içindeki tutarsızlıkları 2 yıldır daima lisana getirirken; ‘Senkronizasyon hatası’ olarak isimlendirdikleri bu sorunu ‘matematiksel olarak mümkün olmayacak biçimde eksiye düşmesi kararı’ fakat iki haftada fark edebilmişler.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek: Bakan Koca’nın paylaşımında 14 Nisan’ın yılı yok. Sanki söz ettiği 14 Nisan, 2020’nin 14 Nisan’ı olabilir mi? 14 Nisan 2020’den bu yana gerçek dataları gösteremeyen bir ‘senkronizasyon hatası’ yaşanıyor olabilir mi” diye sordu. Prof. Fatih Tank da “Yalnız şöyleki bir ıstırap var. Şu an 17.259 olan faal olay sayısı, bu trend ile 10 gün içerisinde tekrar eksiye düşebilir.

“SENKRONİZASYON YANILGISINDAN KELAM EDİLEMEZ”

Düzeltilen datalara nazaran günlük uygunlaşan sayısının 14 Nisan ve daha sonrasındaki her gün için yaklaşık yüzde 10 azaltıldığına, hadise ve mevt sayılarına dokunulmamasına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Kümesi Üyesi yazılımcı kuvvetli Yaman ise şunları söylemiş oldu:

– Bu senkronizasyon yanlışının açıklanmaya gereksinimi var. Güzelleşen sayısını yüzde 10 artıran data hangi sistemden geliyor? Senkronizasyon yanlışında ortaya çıkması daha beklenen olan kusur, birtakım sistemlerdeki dataların ana sisteme ulaşamaması ve toplamın fazla değil eksik çıkmasıdır.

– Toplamın fazla çıkabilmesi için sistemlerden birine fazladan bilgi girilmiş olması gerekir. Bu durumda artık ‘senkronizasyon hatasından’ kelam edilemez. Bir sisteme güzelleşen hasta sayısının ‘yanlışlıkla’ fazla girildiğinden bahsedilebilir. Onun için senkronizasyon yanlışı kararı toplam sayının olması gerekenden çok çıkmasının açıklanmaya muhtaç olduğunu düşünüyorum.

Okumaya devam et...
 
Üst