Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

BBVA, Banco Sabadell ile birleşme görüşmelerini doğruladı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
BBVA, Salı günü Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu'na (CNMV), Banco Sabadell ile olası bir birleşme üzerinde çalıştığını ve operasyonu analiz etmek için danışmanlar kiraladığını doğruladı. Bunu, uluslararası ekonomi medyasında yayınlanan “BBVA, bugün basında yer alan haberlerle ilgili olarak Banco de Sabadell Yönetim Kurulu Başkanı'na Banco de Sabadell'in ilgisini ilettiğini doğrulamaktadır” şeklindeki çeşitli raporların ardından yaptı. BBVA Yönetim Kurulu, her iki kuruluş arasında olası bir birleşmeyi araştırmak için müzakerelere başlıyor. CNMV'ye gönderilen açıklamada, “BBVA, bu amaçla danışmanlar atadığını doğruluyor” denildi.


Operasyon gerçekleşirse, Santander'den önce İspanya'da ilk bankanın kurulması anlamına gelecek. Yeni finans grubunun 300 milyar eurodan fazla kredisi, 250 milyar euroluk mevduatı ve varlıkları da bu miktarı aşacak. Buna ek olarak, ülke geneline yayılmış 3.000'den fazla ofisi ve İspanya genelinde 40.000'den fazla çalışanı olacak. Tüm bu rakamlar, her iki kuruluşun da (hem Meksika'da hem de Latin Amerika'nın bir bölümünde çok güçlü olan BBVA ve İngiliz yan kuruluşu TSB ile Sabadell'in) sahip olduğu uluslararası işleri hesaba katmadan yapılıyor.

Bu olası operasyonun onaylanmasının ardından Sabadell hisseleri %6,7 artarken BBVA'nın hisseleri %5,78 düştü. Küçük ve orta ölçekli işletme sektöründeki güçlü varlığı nedeniyle rekabetin geri kalanı için en cazip bankalardan biri olduğundan, pazar Sabadell'in BBVA ile entegrasyonuna olumlu değer veriyor.

Aslına bakılırsa bu operasyon, aynı bankaların dört yıl önce BBVA ile Sabadell'in sonuçta sonuçlanamayan bir birleşme için müzakerelere başladıkları sırada deneyimledikleri türden bir 'deja vu'yu temsil ediyor. O dönemde, koronavirüs krizinin ortasında ve karantinanın neden olduğu ilk 'şok' sonrasında, her iki kuruluş da faaliyetlerini genişletmek ve maliyetleri düşürmek için bir iş fırsatı gördü.


Ancak Kasım 2020'de her iki şirket de bu müzakereleri durdurdu. Sabadell, BBVA'nın ödemeye hazır olduğu bedelin, iş potansiyeline ve satışın yol açtığı bağımsızlık kaybına değer vermediğini düşünüyordu. Kuruluş daha sonra Ulusal Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu'na (CNMV) “Banco Sabadell, taraflar her iki kuruluşun hisseleri için olası değişim oranı konusunda bir anlaşmaya varamadığı için bu görüşmeleri bitirmeye karar verdi” dedi. BBVA ayrıca CNMV'ye, daha fazla ayrıntı vermeden “olası bir birleşme operasyonuna ilişkin görüşmelerin (…) bir anlaşmaya varılmadan tamamlandığını” bildirdi.

O dönemde müzakerelere değerleme farklılıkları damgasını vurmuştu. BBVA, ödemeyi hisse değişimi yoluyla yapmayı planlamıştı, dolayısıyla Sabadell'in başkanı Josep Oliu'nun başkan yardımcılığı talep etmesi ve BBVA başkanı Carlos Torres'in reddetmesi muhtemeldir.

Bankacılıkta daha fazla birleşme isteyen yatırımcılara darbe indiren bu başarısızlığın ardından Sabadell yoluna devam etti. ana yönetim organlarında rota değişikliği. Yol boyunca ortaya çıkan başka bir entegrasyon seçeneğinin yokluğunda, Sabadell'in yönetim kurulu, yerine İspanya'da bankacılık geçmişi olan César González-Bueno'nun getirildiği CEO Jaime Guardiola'nın yerine geçmeyi gerçekleştirmeye karar verdi.
 
Üst