Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bebek Odası Düzenlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Leila

Global Mod
Global Mod
Bebeğin sıhhati ve emniyeti oda tasarlanmasında vazgeçilmez en kıymetli özelliklerdir. Bu niçinle oda ortasında kullanacağımız tüm mamüllerin özellikleri bu açıdan değerlendirilmelidir.

Öncelikle bebeğiniz için oda seçerken güneş ışığını alan, hava değişiminin yapılabileceği, fazlaca soğuk yahut sıcak olmayan, ısı yalıtımının yeterli olduğu bir odayı seçmek gerekiyor. Ayrıyeten sağlıklı ve konforlu bir uyku için gürültüden rahatsız olmayacak bir aralıkta lakin kolay denetim edilebilir bir oda olması kıymetlidir.

Oda ısısını ölçen bir derece ve ortam nemini tespit eden bir nem ölçer bebek odasında olması gereken demirbaşlardandır. Bebekler için ülkü oda sıcaklığının 20-22 ° içinde olması önerilmektedir. Sıcak oda ısısı bebeğinizin terlemesine niye olur, huzurlu bir uyku uyumasına mani teşkil eder. Bebek beşiğinin kalorifer peteklerine yakın olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıyeten sıcak havada odadaki mikroorganizmalar daha rahat çoğalırlar. Fazla serin odada ise bebeğiniz üşür ve hasta olma ihtimali artar. birebir vakitte odanın nem oranı da bebek sıhhati açısından kıymetlidir. Olması gereken ülkü oda nemi %40-60 ortasıdır. Odadaki düşük nem bebeğin teneffüs yollarında kuruluğa ve burunda tıkanıklığı niye olacaktır. Bu da bebeğinizin huzurlu bir uyku uyumasına pürüz olmakla birlikte, sık hastalanmasına niye olabilir. Bebek odanızda bulunacak oda nemlendiricisi ile kuru havayı nemlendirebilirsiniz. Yüksek nem oranı ise mikroorganizmaların ve konut tozu akarlarının ortamda üremesini kolaylaştırır.

Duvar boyasında kullanılacak parlak ve göz alıcı renkler bebeğinizin gözünü yorabilir. Bu niçinle odada kullanacağınız ana renkler sakinleştirici tesiri olan pastel renkler olmalıdır. Ayrıyeten sıhhat açısından yağlı boya yerine su bazlı ve doğal yapılı duvar boyaları tercih edilmelidir.

Bebek odasının aydınlatılmasında kullanacağınız ışık kaynağının mümkün ise dozu ayarlanabilir, tavandan sabit, boyutu büyük olmayan led avizeler olması tercih edilmelidir. Işık epeyce parlak olmayan ve gözü yormayacak seviyede gün ışığı renginde tercih edilebilir. Işığın odadaki dağılımı istikrarlı olmalıdır. Tehlikeli sonuçları olabileceği için ışık kaynağının açma ve kapama düğmeleri bebeklerin ulaşamayacakları bir noktada, kapaklı ve ortalıkta kablo barındırmayacak biçimde olmalıdır.

Odada kullanacağınız mobilyaların keskin ve sivri kenarlı olmamasına dikkat edilmeli mümkünse çocuğun deviremeyeceği biçimde duvara monte edilmelidir. Bu mamüllerin boya kalitesi yüksek olmalı ve sentetik değil doğal boyalar kullanılmış olmalıdır.

Bebeğiniz beşiğindeyken çoklukla gözetimsiz olacaktır, bu niçinle büsbütün inançlı bir ortam olmalıdır. Düşmeler, beşiklerle alakalı en yaygın faydalanmadır. Yatağın kenarları (korkuluklar) bebeğiniz büyüdüğünde yataktan atlamayacak kadar yüksek (en az 60 cm) olmalıdır. En yaygın düşmeler, bebek tırmanmaya çalıştığında meydana gelir. Bu niçinle çocuğunuzu, uzunluğu 90 cm olduğunda yahut yan korkuluk yüksekliği uzunluğunun dörtte üçünden az olduğunda (yaklaşık olarak bebeğin göğüs ucu hizasına denk gelir ) diğer bir yatağa taşıyın. Beşiğin korkuluk çubuklarının aralıkları 2,5 cm’ den dar, 6 cm’ den geniş olmamalıdır. Dar korkuluk aralıkları ellerin ve bacakların sıkışmasına, geniş olanlar ise bu uzuvların dışarı sarkmasına yahut başının sıkışmasına niye olabilir. Kullanacağınız yatak beşiğe tam oturmalı, bebeğin rastgele bir uzvunun sıkışabileceği bir boşluk olmamalıdır. Boğulma tehlikesi oluşturacağından odanın rastgele bir bölgesine yahut beşik kenarlarına emzik ve iple sabitlenen rastgele bir cismi muhakkak bağlamayın.

Halı, mikroorganizmaları biriktiren, toz tutan ve odadaki nemi emen yapısı sebebi ile yer döşemesi için uygun değildir. Mermer yahut seramik döşemeler ise soğuk yapıları ile ısıtma sorunu yaratabilir. Lamine parkeler doğal ahşap yapıları, temizlenme kolaylıkları ve yeri sıcak tutmaları sebebi ile en uygun yer döşemesidir.

Bebek yatakları yaygın bilinenin tersine hayli yumuşak ya da hayli sert olmamalıdırlar. Sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. Bebeğin bedeninin gömüleceği hayli yumuşak yataklar ise, kemiklerin muhtaçlık duydukları sağlıklı gelişim şartlarını sağlamaz, ayrıyeten yüz üstü yattığında başı gömülebileceği için nefes alamamasına yol açabilir. Tıpkı riskten dolayı bebek yatağında yastık mutlaka kullanılmamalı, bebek düz yerde yatırılmalıdır. Sonuç olarak en uygun yatak orta sertlikte olan yataktır. Yatağın doğal eserlerden yapılmış olması ülküdür. Isı istikrarının sağlanması ve hem de da terleme ya da üşüme üzere olayların önüne geçmek için bebek yatağının hava gözeneklerine sahip bulunmasına dikkat etmelisiniz.

Kullanacağınız nevresim, yastık kılıfı, battaniye, yorgan ve öbür dokumacılık mamüllerinin sentetik olmamasına dikkat etmek gerekir. En sağlıklısı pamuklu kumaştan üretilmiş, terletmeyen eserlerdir. birebir vakitte kalın yorgan ve battaniyeler kullanılmamalıdır.


Okumaya devam et...
 
Üst