Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bedende kalsiyum istikrarı niye değerli

Leila

Global Mod
Global Mod
Bedendeki kalsiyum istikrarının hayati ehemmiyeti olduğunu belirten Erk, “Bu mineralin azlığı ya da fazlalığı kemik erimesinden unutkanlığa, böbrek taşı oluşumundan kalp krizine kadar epeyce farklı meselelere yol açabilir” dedi.

Kemik
sıhhatine faydaları herkes tarafınca bilinen kalsiyum beraberinde hudut ve kas sistemi için de epey kıymetli bir mineraldir. Kalsiyum şayet olmazsa bir hücre başkasıyla alaka kuramaz, kaslarımız kasılamaz. Kan basıncı ve pıhtılaşmasında da kıymetli bir rolü vardır. Fakat kalsiyumun azlığı kadar fazlalığının da sıhhat için önemli riskleri olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu mineralle ilgili bilinmesi gerekenleri şu biçimde anlattı…


BEDENDE niye AZALIR?

Erişkin bir insan bedeninde ortalama bin 200 gr kalsiyum vardır. Bu ölçünün yüzde 99’u kemiklerde, yüzde 1 kadarı beden sıvılarında çözünmüş olarak bulunur. Kalsiyum bedenin dokularını oluşturan hücrelerin en kıymetli yapı taşlarından biridir. Kalp kası ve başka kasların kasılması için gerekli bir mineraldir. Ortalama bir diyette 400-1000 mg kalsiyum vardır. Kalsiyum emilimi ince bağırsaklarda gerçekleştirilir, dışkı, ter ve en çok böbrek yoluyla bedenden atılır. Sağlıklı hayat için kalsiyum istikrarı epey değerlidir. Bu istikrar, uzunluğunda yer alan tiroid organının çabucak yanındaki paratiroid bezi ve D vitamini tarafınca sağlanır. Serum kalsiyum seviyesinin yüzde 8.5 mg/dl’nin altında bulunmasına hipokalsemi (kalsiyum düşüklüğü) denir. Kalsiyum düşüklüğü en epey D vitamini eksikliği kararı ortaya çıkmaktadır. Guatr ameliyatları sırasında paratiroid bezlerin çıkarılması, paratiroid bezlerin hasar görmesi; baş boyun bölgesine uygulanan cerrahi öteki operasyonlar ve uzunluğuna uygulanan radyoterapi tedavisi daha sonrası hipokalsemi gelişebilir.



NASIL ANLAŞILIR?

Ani ortaya çıkan kalsiyum düşüklüğünde epilepsiye emsal istemsiz kasılmalar, bedende yaygın uyuşukluklar, astıma emsal teneffüs kuvvetliğü, tansiyon düşüklüğü, kalp yetersizliği bulguları ortaya çıkabilir. Kronik olarak ortaya çıkan kalsiyum düşüklüğünde ise katarakt, diş ve tırnak bozuklukları, kişilik değişiklikleri, depresyon, psikoz ve demans üzere bulgular görülebilir. Uzun müddet epilepsi tedavisi nazarann hastaların bir kısmında kalsiyum düşüklüğü olduğu saptanmıştır. Bu çeşit hastalar çoğunlukla nöropsikiyatri kliniklerine başvururlar ve ekseriyetle uzun müddet teşhis alamazlar.


YÜKSEK DE OLMAMALI

Kalsiyum bedende fazla (hiperkalsemi) olduğunda da dokulara birikir ve kireçlenmeler oluşur. Kireçlenmelerin en değerli sebebi budur. Damarlarda kalsiyum birikintileri ne kadar oldukcasa damar sertliği o kadar yaygındır. Bu da tansiyon yüksekliği ve kalp krizi tehlikesinin arttığına işaret eder. Kalsiyum yüksekliği kanser hadiseleriyle da ortaya çıkar. Çarpıntı, bulantı, kusma, depresyon, şuur bozuklukları, kabızlık, ağızda mekanik bir tat, sık sık idrara çıkma üzere bulgulara yol açabilir. Kan analizlerinde kalsiyum düzeyi olağan hudutların haricinde ise paratiroit hormonu, D vitamini ve fosfor düzebir daha bakılmalıdır.


TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?

Genel sıhhat ve kalsiyum istikrarı için kesinlikle güneş ışınlarından yararlanılmalıdır. Günde 20-30 dakikalık bir güneş banyosu kâfi olacaktır.


Kâfi bir kalsiyum alımı için diyette ise yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler kesinlikle olmalıdır. Hayvansal eserlerden (et, süt, süt ürünleri) gereğince kalsiyum alınamaz. Zira bu eserler asidik yapıda olduklarından beden istikrar sağlamak için kemiklerden bol bol kalsiyum ve magnezyum çeker, idrarla atılan kalsiyum fazla olduğu için kalsiyum istikrarı sağlanamaz. ötürüsıyla fazla tüketimi önerilmez. Tüm bu tedbirlerin yetersiz kaldığı durumlarda günde 2-6 gram kalsiyum alınmalıdır ve diyet D vitamini ile destek edilmelidir.


Kalsiyum takviyesindilk evvel bu gerekli unsur besinlerden alınmaya çalışılmalı. Fakat beslenmeye gerekli titizlik gösterilmesine karşın hâlâ kalsiyum gereksinimi var ise fakat bu biçimde kesinlikle hekim kontrolünde ilaç kullanılmalıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst