Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bedendeki inatçı ağrılara dikkat

Leila

Global Mod
Global Mod
Kaslarda geçmeyen ağrı ve tutulma üzere yakınmalara yol açan fibromiyaljinin (kas romatizması) hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Biyokimya ve Anti-Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, hastalığın pandemi sürecinde daha da yaygınlaştığını söylemiş oldu.

Halk içinde kulunç olarak bilinen ‘fibromiyalji’ boyun, sırt, boyun, omuz ve kalçalarda geçmek bilmeyen kas ağrılarına niye olan kronik bir hastalıktır. yavaşça kas spazmından, gece uykusunu bozabilecek şiddetli ağrılara kadar farklı belirtilere yol açabilir. Biyokimya ve Anti-Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu; gerilimli, hassas ve mükemmeliyetçi bireylerde, bilhassa de bayanlarda daha sık görülen ve çabucak hemen kesin tedavisi olmayan bu hastalıkla başa çıkma yollarını şöyleki anlattı…


Dr. Ayşegül Çoruhlu


HANGİ ŞİKAYETLERE YOL AÇAR?

Fibromiyalji; bedende yaygın kas ağrıları, kaslarda gerginlik ve sertlik üzere sorunlara yol açar. Hastalığa yorgunluk, baş ağrısı, depresyon, çarpıntı, uyku ve bağırsak sıkıntıları üzere şikayetler de eşlik edebilir…


SEBEPLERİ NELERDİR?

Serotonin azlığı


Fibromiyaljik ağrıların niçinini açıklayabilmek için birkaç sistemden bahsetmek gerekir. Birinci sistem serotonin eksikliği düzeneğidir. Serotonin genel olarak memnunluk hormonu olarak tanımlanır. Birinci bilmemiz gereken; serotonin imali için triptofan isimli bir aminoaside muhtaçlığımız olduğudur. Triptofanı yiyeceklerle alırız. Et, balık, peynir, muz, çilek portakal üzere meyveler, ceviz, Antep fıstığı, kaju üzere yemişler, kuru fasulye, nohut üzere baklagiller triptofan istikametinden zengindir. Besinle gelen triptofanın akibeti bedendeki serotonini artırmaktır. Artmış serotonin gevşeyen kaslar, uygun bir uyku ve çalışan bağırsaklar olarak işe yarayacaktır. Lakin yiyeceklerden triptofanı alabilmek için onun bağırsaktan emilebilmesi lazımdır. İşte burada triptofanın emilimini engelleyen ona bir rakip vardır; fruktoz. Bağırsaktaki fruktoz arttıkça triptofan emilimi ve ötürüsıyla serotonin ölçüsü azalır. Günümüz beslenmesinde yüksek fruktozlu mısır şurubu özetlemek gerekirse HCSF, işlenmiş besinlerde hayli bol bol kullanılır. Bilhassa unlu ve şekerli hazır besinlerin tüketilmesiyle bağırsaktaki fruktoz ölçüsü artar. Biyokimyasal olarak fruktozla serotoninin ön unsuru olan triptofan olumsuz etkileşir. Bağırsakta âlâ bakteri eksikliği var ise bu etkileşim artar, sonuçta kana geçen triptofan ölçüsü azalır. Yani uygun hissetmek için tatlı-unlu yedikçe triptofan kaybıyla azalmış serotonin yüzünden kendimizi daha makus hissederiz.


Oksijen azlığı

Kaslardaki oksijensizlik de fazlaca kıymetlidir zira fibromiyaljideki ağrıların kaslarda kâfi güç üretilememesiyle de alakası vardır. Bedendeki oksijen yetersizliği kaslarda güç için oksijenli güç üretimini oksijensiz yola çevirir. Oksijensiz yolun artığı laktik asittir. Fibromiyaljide kaslarda laktik asit birikir. Yorgunluk, halsizlik ve et kesiği üzere dediğimiz laktik aside bağlı ağrı oluşur. Oksijeni yalnızca nefes almakla alakalandırmakla yetinemeyiz. Anemide de oksijen azalır. Bayanlarda aneminin yaygın olması, anemiye bağlı kanın az oksijen taşımasıyla bu şikayetleri artırır. Bu paragraf bize fibromiyalji ile oksijenin dokulara taşınmasının ehemmiyetini anlattığına nazaran, idmanın fibromiyaljik ağrılara âlâ gelmesini bu türlü açıklarız; idman doku kanlanmasını artırır.


Tedavisi mümkün mü?

hiç bir laboratuvar testi yahut görüntüleme taraması fibromiyaljiyi tespit edemez. 3 aydan fazla bir müddetdir devam eden yaygın ağrı var ise ve ağrının sebebini açıklayabilecek tıbbi bir durum yoksa şahsa fibromiyalji tanısı konulabilir. Hastalığın tedavisinde epeyce yol katedilmesine karşın çabucak hemen tam bir tahlil yoktur. Bu problemle başa çıkma yolları ise şu biçimde sıralanabilir:

■ Hazır fruktoz içerikli besinleri bırakmak.

■ Triptofan içeren besinleri artırmak.

■ Triptofanın çalınmaması için, gerilim ölçüsünü azaltmak.


■ Kaslara kâfi oksijen gitmesini sağlamak. (Bunun için antrenman, masaj, yoga, nefes çalışmaları ve aneminin tedavi edilmesi gerekir.)

■ Magnezyum dayanağı almak. Magnezyum hem kas gevşemesine birebir vakitte kasta güç oluşumuna yardım eder.

■ Güneşlenmek. Zira güneş ışınları kas gevşemesine yardımcıdır. Ayrıyeten damarları gevşetir ve bu biçimdece bedende daha fazlaca oksijen dolaşabilir.

■ Karbonhidratı azaltan lakin yağı ve zerzevatları artıran bir beslenme biçimine geçmek.

Okumaya devam et...
 
Üst