Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bedenin Susuz Kalması kararında Ortaya Çıkan Durum: Dehidrasyon Nedir?

Leila

Global Mod
Global Mod
İnsan vücudunun temel muhtaçlığı olan suyun bedenden fazla atılması ve kâfi suyun alınamaması üzere durumlarda ortaya çıkan dehidrasyon kararında bedendeki organlar ziyan bakılırsabilir. Dehidrasyon nedir, belirtileri nelerdir, nasıl önlenir? Artık sizlerle…


Dehidrasyon Nedir?



Dehidrasyon bedenin su kaybı yaşaması niçiniyle genel beden sıhhatinin korunması emeliyle gerekli olan fizyolojik ve biyokimyasal sistemlerde birtakım sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olan bir durumdur. Dehidrasyon oluşması kararında bedende gerçekleşen fizyolojik olaylarda kimi sıkıntılar meydana gelebilir. Bedenimiz için kıymetli olan su, potasyum, kalsiyum ve sodyum üzere minerallerinde bedenimizde dağılmasını sağlamaktadır. Dehidrasyon gerçekleştiği durumda bu minerallerde azalmaktadır.


Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?


Dehidrasyonun derecesini bedenin kaybettiği su ölçüsü belirlemektedir. Ağır, orta ve yavaşça olarak üçe ayrılan dehidrasyon, dikkatli sıvı alımıyla önlenebilir. Bedendeki sıvı kaybı % 3’ün altındaysa yavaşça, %3 ila 6 içinde bir bedelse orta, %6’nın üzerindeyse ağır dehidrasyon olarak nitelendirilmektedir.

Dehidrasyonun belirtileri derecesine nazaran farklılık gösterebilir. Dehidrasyon belirtilerini sıralayacak olursak:


  • Susuzluk hissi,


  • Ağız kuruluğu,


  • Taşikardi,


  • İdrar ölçüsünde azalma,


  • Halsizlik,


  • Cilt farklılıkları,


  • Gözyaşı oranında azalma,


  • Kas krampları,


  • Bayılma
Dehidrasyon Nasıl Önlenir?


Dehidrasyonun önlenmesi için yapılabilecek kimi şeyler bulunmaktadır. İshal ve kusma üzere niçinlerden dolayı sıvı kaybı yaşanıyorsa kişinin diyetine daha fazla sıvı eklenmelidir. Bu sıvıların asitli olmamasına da dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra idrar söktürücü özelliği bulunan çay ve kahve üzere içeceklerinde diyet listesinde yer almaması gerekmektedir. Dehidrasyonu önlemek isteyen birey olağandan çok terlemesine niye olan sentetik kumaşlardan uzak durmalıdır. Sentetik kumaşlar yerine cildin hava almasını sağlayan kumaşlar tercih edilmelidir.


Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?


Dehidrasyon tedavisinde tesirli olan birinci formül, kaybedilen sıvıların ya da elektrolitlerin yeniden bedene kazanılmasıdır. Yaşa, dehidrasyon şiddetine ve sebebine bakılarak hakikat tedavi metodu tercih edilmelidir. Hastada yavaşça ya da orta seviyede bir dehidrasyon var ise bol su tüketimi önerilmektedir. İdman yoğunluğundan kaynaklı olan dehidrasyonda ise elektrolit içeren sıvıların tüketilmesi önerilmektedir. Şayet hastada ağır dehidrasyon bulunuyorsa en yakın sıhhat kuruluşuna gdolayılmelidir.

Okumaya devam et...
 
Üst